Emekli maaşı zammı ne kadar oldu?

Aralık ayı enflasyon beklentisi anketi belli oldu. Bağ-Kur ve SSK emekli maaşı zammı ne kadar olacak? TÜİK’in bugün açıklayacağı enflasyon verileri kritik önem taşıyor.

emekli maaşı

Aralık ayı enflasyonu ne zaman, saat kaçta açıklanacak? Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisi yarın açıklanacak Aralık ayı enflasyonunun ardından alacakları zam oranını da öğrenmiş olacaklar. Bu nedenle 3 Ocak Pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon oranı kritik önem arz ediyor.

SON DAKİKA – 2022 memur, memur emeklisi, Bağkur SSK emekli maaşı zam oranları belli oldu!

Öte yandan Ocak ayında kontrat yenileyecek malikler ve kiracılar kira zammı oranını belirlemek için enflasyon rakamlarının açıklanmasını bekliyor. Peki, Aralık ayı enflasyonu saat kaçta açıklanacak?


Enflasyon verileri saat kaçta açıklanacak?

Enflasyon verileri TÜİK tarafından açıklanıyor. Her ayın başında bir önceki ayın verileri de dahil edilerek güncel hesaplama yapılıyor. Resmi olarak bir saat ilan edilmemekle beraber yıllardır gelen teamüller doğrultusunda TÜİK enflasyon oranlarını saat 10.00’da kamuoyuyla paylaşıyor. Dolayısıyla yarın da Aralık ayı enflasyon oranlarının saat 10.00’da açıklanması bekleniyor.

Son yapılan zamlar dahil olmadı

1 Ocak tarihi itibariyle enerjiye özellikle de elektriğe gelen zamlar Aralık ayı içerisinde uygulamaya alınmadığı için TÜİK’in enflasyon hesaplamasında da yer almadı.

Aralık ayı enflasyonu ne kadar olur?

Aralık ayı enflasyonunun tam olarak ne olacağı henüz bilinmiyor. Başta da belirttiğimiz gibi rakamlar TÜİK tarafından kamuoyuyla paylaşılacak. Ancak Anadolu Ajansı’nın her ay hazırladığı enflasyon beklenti anketi belli oldu.

İşte Anadolu Ajansı Aralık ayı enflasyon beklenti anketi sonuçları:

AA Finans’ın, TÜİK tarafından 3 Ocak 2022 Pazartesi günü açıklanacak aralık ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 21 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete göre, ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 8,54 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin aralık ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 5,50, en yüksek yüzde 14,60 aralığında yer aldı.


Ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 8,54) göre bir önceki ay yüzde 21,31 olan yıllık enflasyonun yüzde 30,05’e yükseleceği hesaplanıyor.

Tüketici Fiyat Endeksi, kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,51 artış göstermişti.

2022 emekli maaşları ne kadar olacak?

SGK ve BAĞKUR emeklilerinin maaşlarına gelecek zamla ilgili net bir rakam henüz telaffuz edilmedi. Bilindiği gibi SGK ve BAĞKUR emekli maaşlarına gelen zammın belirlenmesinde 6 aylık oranı etkili oluyor. Ocak ayında açıklanacak olan enflasyon oranlarının belli olmasıyla birlikte SGK ve BAĞKUR emekli maaşlarına gelen zam da netleşecek. 2022 Emekli maaşı zammı henüz belli olmadı.

Emekli maaşı 2022 tahminleri şöyle:

Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda 2021 yılı enflasyonu yüzde 18.4 olarak tahmin edilirken, Merkez Bankası’nın beklenti anketine katılanlar yıl sonu için yüzde 21.39 enflasyon tahmininde bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun kasım ayı verilerine göre ise yıllık enflasyon yüzde 21.31 oldu. Yıl sonu enflasyonu Merkez Bankası beklenti anketindeki tahmin doğrultusunda çıkarsa 2021’in ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 11.9 olacak.

Temmuz ayında yüzde 8,45 zam yapılmıştı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı haziran ayı enflasyon verileri ile birlikte memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranı 5 Temmuz 2021’de belli olmuştu. Buna göre, memur maaşlarına ve tüm emekli aylıklarına yüzde 8.45 oranında zam yapıldı.

Memur emekli maaşı ne kadar olacak?

4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023’teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 23 Ağustos’ta imzalanmıştı. Toplu sözleşmeyle memur ve memur emeklisine 2022’nin ilk yarısı için yüzde 5+ enflasyon farkı, 2022’nin ikinci yarısı için yüzde 7+ enflasyon farkı zam yapılmıştı. 2023’te de yüzde 8+6 zam ve enflasyon farkı oranında artış sağlanacaktı.


Ek protokol ile memur maaşlarına sosyal refah amaçlı ilave artış yapılacak.Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ağustos’ta imzalanan toplu sözleşme ile memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldığı hatırlatıldı.

2021 yılı emekli maaşları şöyleydi:

EN DÜŞÜK SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİ AYLIKLARI
Ocak Temmuz
SSK (2000 ÖNCESİ) 2.420 TL 2.624 TL
SSK (2000 SONRASI) 1.500 TL 1.627 TL
BAĞ-KUR (ESNAF) 1.763 TL 1.912 TL
BAĞ-KUR (TARIM) 1.662 TL 1.802 TL

 

3 Ocak kritik gün: Enflasyonda son 18 yılın zirvesi görülebilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.