Faturalar patladı: Asıl ağır faturalar Şubat’ta gelecek!

Yüksek faturalar vatandaşı çarptı. Ancak asıl ağır faturalar Şubat ayında haneleri ve esnafı vuracak! Isınmadan, elektrikten tasarruf sağlık sorunlarını artıracak. Çok sayıda dükkan kapanabilir. Tüketici derneklerine yapılan şikayet telefonları susmuyor; zamlara karşı dava açılacak!

faturalar

Elektrik ve doğalgaza gelen zamdan sonraki ilk faturalar bile el yakmaya başladı. Faturalara itiraz etmek isteyenler, tüketici derneklerini yoğun bir şekilde ararken, elektrik zammının geri alınması için kampanya düzenlenecek

Yeni yılın ilk dakikalarında açıklanan elektrik ve doğalgaz zamlarının ardından gelen faturalar geçen aylara göre daha yüksek. Bütçeleri zorlayacak oranlardaki faturalar birçok insanın tepkisini çekiyor. Bunun da etkisiyle yüksek gelen faturaları sosyal medyada #HemenDevletleştirme tagı altında paylaşan yüzlerce vatandaş tepkilerini gösterdi.


Sadece evlerin değil işyerlerinin de yükünü daha ağırlaştıran bu faturaların maliyeti artırması nedeniyle önümüzdeki süreçlerde diğer fiyatlara yansımaması imkansız gibi.

Independent Türkçe‘nin haberine göre; tepkiler sadece sosyal medya ile sınırlı değil. Tüketici dernekleri son bir haftadır belki de tarihlerinin en yoğun başvurularıyla karşı karşıya geldi. Derneklere ulaşanların yüksek faturalara karşı ne yapabilecekleri hakkında bilgi almaya çalıştıkları belirtildi.

“İnsanların canı bu sefer gerçekten yakıldı”

Tüketiciyi Koruma Derneği (Tükoder) Başkanı Aziz Koçal, çok yoğun başvuru aldıklarını kaydederek, “İlk defa bu kadar çok sayıda insandan yardım çağrısı ve bilgi talebi aldım. Neredeyse telefonlar susmuyor. İnsanların canı bu sefer gerçekten yakıldı. Üstelik gelen faturaların bir bölümü henüz zammın açıklanmadığı aralık ayına ait” dedi.

“Mutlaka ayrıntılı fatura gönderilmeli”

Gelen faturaların doğruluğu konusunda tüketicilerde şüphe olduğunu söyleyen Koçal, “Aralık ayının zamsız tarifeden hesaplanması gerekirken bu sürenin de zamlı tarifeye göre hesaplandığı konusunda şüpheler var. Vatandaşlar tereddüt etmekte haklı. Çünkü gelen faturalarda detaylı bilgi yok. Vatandaşa mutlaka ayrıntılı fatura gönderilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.


“Yüksek faturalar vatandaşı çarptı” 

Koçal, “Özelleştirmenin yılbaşı kazığı tüketiciye elektrik faturalarındaki yüksek zam olarak yansımıştır” diyen ve zamların tüketicinin belini gerçekten büktüğünü vurgulayan Koçal, sözlerini şöyle tamamladı:

Yüksek faturalar maalesef vatandaşımızı çarpmış durumda. Buna ‘dur’ denmesi için bu zamların geri alınması gerekiyor. Elektrik zammının geri alınması için kampanyalar, basın açıklamaları, kamuoyu oluşturma çalışmaları başlayacak ayrıca konu ile ilgili yetkililer ve siyasiler ile görüşmelerimiz de devam edecek. Zaten son zamlarla maaşlarımız eridi. Hiç olmazsa bu kış aylarında zamların elektriklere yansıtılmaması yönünde bir karar alınması gerektiğini düşünüyoruz. Aynı çalışmalar doğalgaz zamları içim de geçerli olacak. Ayrıca zamların geri alınması talebiyle dava da açmayı düşünüyoruz.

Twitter’da #HemenDevletleştirme etiketiyle yapılan paylaşımlardan bazıları:

elektrik faturası

doğalgaz faturası

faturalar

doğal gaz

elektrik

fatura

“Asıl ağır faturalar Şubat ayında gelecek!”

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Avukat Bülent Deniz de çok yoğun başvuru geldiğini belirtti.

Başvuran vatandaşların Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’na (EPKD) itiraz etmeleri için bilgilendirip yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Deniz, “Bunun için izlenecek yola dair bir videoda çektik. İnsanlar, EPKD’ya kişisel olarak başvurabiliyor. EPKD da gelen yoğun başvurulardan dolayı artık herkese birkaç gün içinde standart bir cevap metni göndermeya başladı. Yapılan başvurulardan pek bir sonuç çıkacak gibi görünmüyor. Vatandaşlar asıl ağır faturalarla tamamen zamlı tarifeye göre düzenlenecek olan şubat ayında karşılaşacaklar” ifadelerini kullandı.

“Çok sayıda dükkan kapanabilir, zamlara karşı dava açılacak”

Deniz, Tükoder ile birlikte zamların iptali için dava açacaklarını belirterek şunları kaydetti:


“Zamlar birçok işyerini kapanma noktasına getirebilir. İşyerimin hemen altında bir esnaf lokantası var. Adama 8 bin lira fatura gelmiş ve ‘kapatacağım’ diyor. Bir de üretim ve imalat yapan küçük esnafın halini düşünün. Böyle giderse insanlar mum stoklamaya başlasın.”

Evini elektrikli kombi ile ısıtan vatandaşa 8965 lira elektrik faturası geldi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.