Hisse Senedi Nedir? Komisyon Oranları Nelerdir?

Sermaye şirketlerinin piyasaya sundukları ortaklık dahilinde sermaye payını temsil eden kıymetli evrak niteliği taşıyan senetler, hisse senetleridir. Anonim şirketlerinin hisse senetlerine sahip olmak istediğinizde şirkete ortak olmuş oluyorsunuz. Ancak burada bir yetki bulunmamakla beraber tamamen şirketin finans süreçlerine karşılık ortaklık kazanmış olmaktasınız. Kişiler, herhangi bir şirkete ait hisse senedini satın aldığında ilgili şirketin ortaklığına katılmış olurlar.

hisse senedi komisyon

Borsa terimleri arasında yatırım denildiğinde akla gelen başlangıç niteliği taşıyan ilk yatırım araçlarından biri de hisse senedi olarak tanımlanır. Şirketlerin ortaklarına paylarını verdiği takdirde belgeleme amacıyla. Hisse senedi kıymetli evrak olarak tanımlanır. Anaparasının eş değer parçalarından biri olarak da gördüğümüz hisse senetleri, şirket üzerinde bir mülkiyetiniz olduğunu belirten bir değerli evrak olarak tanımlanmış olacaktır.

Hisse senedi sahibi olan kişi, şirketin finansal bilançosu ve yatırım kararları doğrultusunda kazancına göre farklılık gösterecek şekilde kazanç sağlamış olur. Hisse senetleri bugün borsada şirketler için önem arz eden hem yatırımcı hem de şirketler için oldukça önemli olan süreçlerden biridir.

Hisse Senedi Özellikleri

Hisse senedi satın almak istediğinizde borsada bulunmanız gerekmektedir. Bunun için yatırımcı hesabınızın açılması, bankadan alacaksanız da yatırım hesabına sahip olmanız gerekmektedir. Hisse senedi yatırımlarında herhangi bir sayı sınırı bulunmaz. İstediğiniz kadar hisse senedi satın alabilmektesiniz. Hisse senedi fiyatlarıysa her sektöre ve şirketin faaliyetlerine göre, yatırımlarına göre değişkenlik göstermektedir.

Yüksek oranda risk içeren hisse senetleri bulunmaktadır. Yüksek değerde kazanç getirteceği gibi risk içerdiği için kazancınızı büyük oranda eksiye çekecek nitelikte de güce sahip olmaktadır. Bu nedenle doğrudan hisse senedi alırken yapacağınız şey, bir yatırım danışman firmasıyla çalışmak olacağı gibi yatırım deneyimi konusunda ön bilgi sahibi olmanızdır. İsterseniz eğer küçük yatırımlar yaparak da başlangıçta bulunabilirsiniz.

Yabancısı olduğunuz sektöre, şirkete yatırım yapmak yerine doğrudan hisse senetlerinde hakim olduğunuz sektörlere göre alım yapabilirsiniz. Bildiğiniz sektörler üzerine hisseler seçerek satın alım yaparsanız, bu çok daha sağlıklı ve faydalı olacaktır. Hisse senetlerini satın aldığınız banka ya da ödeme aracı aracılığıyla gerekli yönlendirmelerde bulunulmasını talep eder, istediğiniz her zamanda hem alım hem de satım süreçlerinde kolaylıkla nakde çevirebilir, gerektiğinde de hisse senedinde kalabilirsiniz.

Hisse Senedi Analizi Nasıl Yapılır?

Hisse senedinde analizler yapılırken günlük, haftalık ve aylık raporlar çekilir. Bu şekilde yapılan analizler doğrultusunda yatırımcılar, yatırım danışmanı firmadan yardım ve bilgi alarak hızlıca analiz konusunda da faydalanmış olacaktır. Günümüzde bu alanda çalışan ve çok uygun değerde hisse senedi komisyon oranları belirleyerek hem teknik analizler sunan hem de temel hisse senedi analizleri sunarak yatırım yapabilmenizde yardımcı olan firmalar bulunmaktadır.

Bankalar gibi aynı şekilde analizlerin günlük, haftalık ya da aylık şekilde olmasını sağlayan bu şirketlerle görüşerek iyi bir yatırım danışmanlığı hizmetinden de yaralanmış olursunuz. Özel olarak alacağınız hizmet dahilinde sağlıklı analizler alır, getirilerinizi normalin daha da üzerine çıkarmayı bu analizler doğrultusunda sağlamış olursunuz.

Bir yatırım sürecinde analizlerin nasıl yorumlanacağını ve hem temel hem de teknik analizlere ait dinamikler hakkında doğru bilgilere ulaşabilmek için iyi bir firma ile çalışmak, uygun komisyon oranlarında analizlerden yararlanmak önemlidir. Bu konuda iyi bir firma sizlere yapacağınız yatırımlar hakkında yardımcı olurken, gelirlerinizi daha da üstün şekilde nasıl katlayacağınız, hangi hisse senetlerini döneme göre satın almanız gerektiğine dair bilgi verir. Doğru firma, doğru kazanç yaratacağı gibi en iyi yatırım yapacağınız konularda ise sizlere hisse senedi dahil olmak üzere pek çok borsadaki enstrümanlarda yardımcı olacaktır.

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.