Endometriozis nedir? Çeşitleri ve belirtileri neler?

Söylemesi zor, tedbir alınmazsa yaşatabilecekleri daha da zor bir hastalık: Endometriozis nedir? Günlük yaşamımızda tıbbi terimlerin hepsi birer muamma bizler için. Genelde halk arasındaki isimlerini biliriz. Ama bunun öyle bir adı yok. Ve atlanması durumunda da ciddi hasarlara yol açabiliyor. Ve hatta ameliyat kaçınılmaz hale gelebiliyor.

Endometriozis

Endometriozis nedir? Çeşitleri ve belirtileri neler?

Ülkemizde her 10 kadında 1’inde görülmesine karşın hakkında çok bilginin olmadığı, kamuoyu olarak yeterince bilgi sahibi olmadığımız hastalıkların başında endometriozis geliyor. Önlem alınmadığında ve tedavi edilmediğince çok ciddi hastalıklara yol açan endometriozis, birçok organa da zarar veriyor. Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Süleyman Yeniocak, endometriozis hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.


Endometriozis nedir?

Genel olarak üreme çağındaki kadınlarda %30-60’ında rastlanılan endometriozis, menopoz sonrası kadınlarda %10’lara kadar gerilemektedir. Ortaya çıkmasındaki neden ise rahimde bulunan tabakanın çeşitli sebeplere bağlı olarak rahim dışında, mesanede, bağırsaklarda hatta beyin gibi organlarda gelişmesi durumudur. Bu tablo endometriozis olarak tanımlanır ve bu durumu ortaya çıkaran sebepler tam olarak bilinememektedir.

Endometriozis belirtileri neler?

Hormonal faktörler, bağışıklık sistemindeki bozukluklar veya anatomik bozuklukların risk faktörünü arttırdığı endometriozisin belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Sürekli tekrarlayan bel ağrıları,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı,
  • Adet sancıları,
  • İdrar yaparken yanma, sürekli yorgun hissetme,
  • Dışkılarken zorlanma ve sancı,
  • Kanlı idrar ve dışkı,
  • Konsantrasyon eksikliği,
  • Depresyon.

Normal şartlarda rahimde olması gereken tabakanın akciğerlere yerleşmesiyle kanlı balgamlar görülebilir. Bunun yanı sıra bu tabaka beyne yakın bir yerde konumlanırsa epilepsiye kadar yol açabilecek kadar etkilidir.


Endometriozis nedir

Çikolata kistine yol açıyor

Endometriozis ile ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bu durumun görüldüğü kişilerin çoğunda çikolata kistine rastlanıyor. Böyle bir tablonun ortaya çıkmasıyla iki hastalık arasındaki ilişki araştırılmış ve yumurtalıklara yerleşen endometriozisin çikolata kistini meydana getirdiği ortaya konmuştur. Dolayısıyla cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrı, kasıklarda meydana gelen sancının sebebi, yumurtalıklara yerleşen ve çikolata kistine sebebiyet veren endometriozistir.

En çok kimlerde görülüyor?

Çok sık rastlanılan bir durum olan endometriozis, genellikle doğurganlık şansı düşük olan kadınlarda görülmektedir. Daha önce anne olmuş kadınlarda da görülme riski olan endometriozis, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek şehirli kadınlarda daha çok ortaya çıkıyor.

Dört çeşit endometriozis vardır

Yerleştikleri bölgeye göre endometriozis 4 başlık altında toplanabilir. Bunlar;

  • Karın zarından olan endometriozis,
  • Yumurtalıklarda olan endometriozis,
  • İdrar yollarında, mide bağırsak sisteminde, makat bölgesinde olan derin endometriozis,
  • Karın zarı dışında olan endometriozis.

Derin endometriozis tehlikeli olabilir

Konumlandığı bölgeler itibariyle tehlikeli olabilen derin endometriozis, endometriozis odaklarının alt karın bölgesindeki organların duvarının içine kadar girmesi durumudur. Söz konusu odaklar ne kadar ilerlerse şikayetler ve ağrılar da o kadar ağır olur. Özellikle de şiddetli kasık ağırları ve cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrılar, bu sebeple yaşanır.


Eğer endometriozis, vajina ile makat arasında gelişirse ileri derecede inflamatuar meydana gelebilir. Bunu diğer komşu organ ve dokulardan ayırmak çok zordur alınmadığında ise idrar yolu ve bağırsak tıkanıklıklarına yol açabilir. Tedavi için genellikle hormon desteği uygulanır ancak vajina ve makat arasındaki endometriozisi almak için en etkili yol cerrahidir.

Bu hastalığın teşhisi 10 yılı bulabiliyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.