1 adet karpuza 230 lira ödedi!

Vatandaş 15 kiloluk bir adet karpuza 230 lira ödedi: “Bir karpuza bu kadar ödeyeceğim daha önce aklıma gelmezdi. Hiç düşünemeyeceğim bir şey ama oluyor işte!”

karpuz

Video aşağıda – Karpuzun kilosu ortalama 15 TL. Yani 10 kilo karpuz almak isteyen bir kişinin ödemesi gereken tutar 150 lira… Eskiden bütün olarak aldıklarını ancak bu sene dilimle almak zorunda kaldıklarını söyleyen yurttaşlar da fiyatlara isyan etti.

Hayat pahalılığının en derinden hissedildiği alanların başında gıda fiyatları; en net görüldüğü yerlerin başında da pazarlar geliyor. Vatandaş, geride bıraktığımız 5 ayda meyve-sebze alışverişini kilodan grama, hatta taneye düşürmüştü. Yaz meyvelerinin tezgahlara gelmesiyle birlikte, vatandaş şimdi de dilimle karpuz almaya başladı.


5 ayda sebze-meyve fiyatlarında neredeyse 20 liranın altında etiket görülmez iken; pazarcı esnafı fiyatı 40-50 lirayı bulan ürünlere etiket dahi koyamadı.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte mevsimin vazgeçilmezlerinden karpuz da tezgahlarda yerini almaya başladı. Ancak vatandaş için bütün karpuz almak neredeyse hayal. Çünkü kilosu İstanbul’da pazarlarda ortalama 15 liraya satılıyor.


Çeyrek karpuzun fiyatı ise ağırlığına göre 40-55 lira arası. Yaklaşık 2 kilo ağırlığındaki dilim karpuzlar ise 25-30 TL’ye satılıyor. Etikette “şeker gibi karpuz” yazıyor ancak dar gelirli o şeker gibi karpuzun tadına bile bakamıyor…

Esnaf da çare olarak çeyrek ve dilim karpuz satışlarına başladı. Tek yaşadığı için ya da az tükettiği için dilim veya çeyrek karpuz alanların yanı sıra, mecburiyetten bu yolu seçenlerin sayısı bir hayli arttı.

Çünkü 10 kilo karpuz almak isteyen bir kişinin ödemesi gereken tutar 150 lira… Röportaj yaptığımız sırada bir vatandaş 15 kiloluk karpuza, esnafın da birkaç lira indirim yapmasıyla 230 lira ödedi.

“Rahatlıkla karpuz almak mümkün değil!”


Mehmet Korkmaz: “Rahatlıkla karpuz almak mümkün değil. Pazara çıktıktan sonra eve vardığım zaman kavga çıkartıyorum neredeyse… Çok zor, gerçekten çok zor… Gerçekten çok zor durumdayız. (Bu kadar dertlenerek, ince hesap yaparak pazar alışverişi yapacağınız aklınıza gelir miydi hiç?) Bu kadar olacağını tahmin etmiyorduk. Akıl değil, tecrübeyle düşünüyorum; ona rağmen bu kadar olacağını tahmin etmiyordum. (Geçmişte bu kadar zorlandığınız bir dönem olmuş muydu?) Hayır. Hiçbir devirde, hiçbir zaman bu kadar olmamıştı. 60’lı yıllarda çok yoksul olduğumuz dönemleri hatırlıyorum fakat bu kadar zor durumda değildik.” (Kaynak: Sözcü)

Sokak röportajında bıçak çekti: “Cumhurbaşkanına bir şey söyleyeni keseceğim”


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.