Gökyüzünde şölen: Süper Ay ve Perseid Meteor Yağmuru

11 Ağustos’u 12 Ağustos’a bağlayan gece, 2022’nin son Süper Ay olayı gerçekleşecek. Türkiye’den de gözlemlenebilecek doğa olayı, Perseid meteor yağmuru ile de aynı güne geldiği için her zamankinden çok daha heyecan verici olacak.

süper ay perseid

2022’nin son Süper Ayı ve Perseid meteor yağmuru

Süper Ay nedir?

Süper Aylar, Ay’ın Dünya’yı dairesel yerine eliptik bir yörüngede yörüngede döndürmesi nedeniyle oluşur. Gökyüzünü izlemeyi seviyorsanız, 11 Ağustos Perşembe akşamını takviminize not ettiğinize emin olun. Ay’ın “Süper Ay” olarak, cuma sabahının erken saatlerinde yüzde 30’a kadar daha parlak görünmesi bekleniyor.


Yılın son Süper Ay’ı, 11 Ağustos’ta gün batımı ile ertesi sabah gün doğumu arasında, gökyüzü açık olduğunda rahatlıkla görülebilir. Dolunay, Ay’ın yörüngesinde Dünya’ya en yakın olduğu nokta olan yerberi ile neredeyse çakıştığında bir “Süper Ay” meydana gelir.

super moon

Bu, 29,5 günlük yörüngesinde Dünya’ya en yakın olduğu ve yılın belirli zamanlarında dolunay sırasında bu noktayı geçtiği bir nokta olduğu anlamına gelir. Süper Ay, standart bir dolunaydan yaklaşık yüzde 7 daha büyük ve yüzde 15 daha parlaktır.

Yarın akşam gerçekleşecek olan doğa olayı, gerekli mesafe veya zaman kısıtlamalarının yerine gelmesiyle, yılın son “Süper Ay”ı olarak kabul ediliyor.

Bugün, gökyüzü tutkunları için önemli bir gün. Zira bugün, 2022 yılının son Süper Ay olayı gözlemlenecek. Her zamankinden çok daha yakın ve çok daha parlak görünecek Ay, gökyüzünü merak edenlere benzersiz anlar sunacak.

Süper Ay: Yüzde 17 büyük ve yüzde 30 daha parlak

süper ay

Süper Ay, Ay’ın yörüngesinin Dünya’ya en yakın olduğu dönemlerde yaşanıyor. Ortalamadan yüzde 17 büyük ve yüzde 30 civarında daha parlak olan Ay, her zamanki gibi görünmediğinden Süper Ay olarak isimlendiriliyor. Gökyüzünün bulutsuz olduğu hemen her yerde Süper Ay’ı görebilirsiniz.

Her yerde aynı parlaklıkta görülemeyecek!

İngiliz bilim insanlarının tahminlerine göre Süper Ay, TSİ 04:36 maksimum parlaklık ve büyüklüğe ulaşacak. Bu tahmin, Süper Ay’ın her yerde aynı parlaklık ve büyüklükte görünemeyeceği anlamına geliyor. Mesela Türkiye’nin en doğusu, o saatlerde neredeyse Güneş’i görmeye başlayacak. Ancak bu pek de önemli bir şey değil. Zira bu akşam itibarıyla nereden bakarsanız bakın, Süper Ay’ı görebileceksiniz.

Perseid meteor yağmuru ne zaman? Meteor yağmuru Türkiye’den izlenecek mi?

perseid meteor yağmuru

NASA tarafından “yılın en iyi meteor yağmuru” olarak kabul edilen Perseid meteor yağmuru 11-13 Ağustos tarihleri arasında gözlemlenebilecek. Bu yıl 12 Ağustos günü dolunay ile aynı zamana denk geldiği için meteor yağmuru daha az görülebilecek. Türkiye’de Perseid meteor yağmurunu gözlemlemek için en uygun gün ve saat, 12 Ağustos 23.00-00.00 saatleri arası olarak öngörülüyor.


Halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak da bilinen meteor yağmuru için geri sayım başladı. NASA’nın Alabama, Huntsville’deki Marshall Uzay Uçuş Merkezi’ndeki Meteoroid Çevre Ofisi’ne liderlik eden NASA astronomu Bill Cooke, “Ne yazık ki, bu yılki Perseids zirvesi, gözcüler için olası en kötü koşulları görecek” dedi. “Kuzey Amerika’daki çoğumuz normalde saatte 50 veya 60 meteor görürüz” dedi, “ancak bu yıl normal zirve sırasında dolunay bunu en iyi ihtimalle saatte 10-20’ye düşürecek.”

METEOR YAĞMURU NE ZAMAN?

meteor yağmuru

Dünyada özellikle 11-13 Ağustos tarihleri arasında izlenebilen Perseid meteor yağmuru için geri sayım başladı. Perseid meteor yağmuru ile saatte 50-100 “kayan yıldız” görülmesi bekleniyor.

METEOR YAĞMURU TÜRKİYE’DEN GÖRÜLECEK Mİ?

Türkiye’de Perseid meteor yağmurunu gözlemlemek için en uygun gün ve saat, 12 Ağustos 23.00-00.00 saatleri arası olarak öngörülüyor.

Perseid meteor yağmuru nedir?

perseid

Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının parçaları olan Parlak Perseidler, yılın en popüler meteor yağmurlarından biridir.

Dünya’nın her yıl kuyruklu yıldızın geride bıraktığı toz ve parçacıkların içinden geçmesiyle, Perseid Meteor Yağmuru adı verilen görsel şölen ortaya çıkmaktadır.

Perseidler, her yıl temmuz sonu itibarıyla ortaya çıkıyor ve gece gökyüzünde parıldayan ışık çizgileri olarak görülüyor.

En yoğun hâlini ise ağustos ayının ortalarına doğru alıyor.

GÖKTAŞI YAĞMURU NASIL OLUŞUYOR?


Gökbilimciler, Perseid göktaşı yağmurlarının oluşma nedenini güneş sisteminde başıboş dolaşan küçük parçaların yeryüzü atmosferine girip yanmasıyla meydana geldiğini söylüyorlar. Göktaşı akıntılarını gözlemek için özel bir alete ihtiyaç duyulmadan çıplak gözle izlenme şansının yüksek. Perseid göktaşı yağmurunu izlemek için ışık kirliliğinin olmadığı karanlık bölgelerde olmak gerekiyor. Perseid akıntısında yeryüzünde saatte 60’a yakın meteor yanması izlenebilecek.

Astroloji: 12 Ağustos Kova burcunda Dolunay burç yorumları || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagram


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.