Kripto Para Nedir?

Kripto para birimleri, güvenlik için kriptografi kullanan dijital veya sanal para birimleridir. Herhangi bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan iki taraf arasında işlemlerin gerçekleştirilmesine olanak tanımaktadır. Yani kripto para sahipleri dünyanın diğer ucuna herhangi bir banka ya da aracı kuruma ihtiyaç duymadan kripto para transferi yapabilir. Ve bu saniyeler içerisinde gerçekleşirken, ödenecek komisyonlar da oldukça düşüktür. Kripto paralar ve Bitcoin hakkında güncel gelişmeleri hemen görmek ve geniş kripto para rehberine ulaşmak için https://uzmancoin.com adresini ziyaret edebilirsiniz!

Kripto Para Nedir?

Bunun yanında en büyük kripto para birimi olan Bitcoin’in ilk çıktığı günden bu yana olan hikayesini görmek için bitcoin yıllık grafik içeriğini okuyabilirsiniz!

Bilinmesi gereken ilk noktalardan birisi kripto paraların kâğıt para gibi basılmadığı veya fiziksel halde olmadığıdır. Kripto paralar genellikle elektronik ortamda, elektronik cihazların işlem gücünü kullanarak karmaşık matematiksel denklemleri çözmenin hesaplama süreci olan madencilik tarafından oluşturulurlar. Ancak son zamanlarda bu durum daha çevreci olan Proof of Stake algoritması ile devam ediyor.

Kripto Para Türleri

Bitcoin, ilk ve en popüler; bunların yanında fiyatı en yüksek olan ve piyasa değeri bakımından da ilk sırada kripto para birimidir.

Bugünlerde piyasada Ethereum, Litecoin, Ripple, Monero, Dash, Zcash, Avax benzeri gibi birçok kripto para birimi var. Ayrıca bu kripto paralar çıkış felsefesi olarak Bitcoin’e alternatif olabileceklerini düşündükleri için altcoinler veya alternatif coin olarak da adlandırılırlar. Tüm bu altcoinlerin kendine has özellikleri vardır ve bazıları dolaşımda daha az coin arzına sahip oldukları için veya daha düşük piyasa değerine sahip olduğu için hızlı bir şekilde yükselip, çok hızlı bir şekilde düşebilirler.

Bu yüzden kripto para ticareti veya kripto para yatırımında dikkat edilmesi gereken konu risk yönetimidir. Ne zaman satacağınız, ne zaman alacağınız, zarar ettiğiniz durumda zararı nerede durduracağınız gibi konular oldukça önemlidir.

Bitcoin ve Diğer Kripto Para Birimlerini Satın Almanın Farklı Yolları

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine sahip olmanın birçok farklı yolu vardır. En popüler ve güvenilir yol, bir kripto para borsasından satın almaktır. Bununla birlikte, madencilik veya ticaret gibi başka yollarla da Bitcoin ve kripto para sahibi olabilirsiniz.

Kripto para borsaları yatırımcılara veya trader’lara hızlı ve güvenilir bir şekilde kripto para sahibi olmak için büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Bu yüzden günümüzde güvenilir kripto para borsalarının onlarca milyon üyesi bulunmaktadır.

Türkiye’de kripto para almak için birçok borsa seçeneği de mevcut. Binance, BinanceTR, Paribu, BtcTurk, FTX gibi kripto para borsalarına kaydolunduğu takdirde kripto para ticaretinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kripto paraların borsalar üzerinden alındığından bahsetmiştik. Ancak biraz da borsa türlerinden bahsedelim. Kripto para borsalarını merkezi borsalar ve merkezi olmayan borsalar olarak ayırabiliriz.

Farklı Borsa Türleri Nelerdir?

Merkezi olmayan bir borsa, müşterinin fonlarını tutmak için bir üçüncü taraf hizmetine dayanmayan bir takas platformudur. Yani kişiler ya da merkezi bir kurum tarafından yönetilmez. Ancak her merkezi olmayan kripto para borsasının güvenilir olduğundan bahsetmek zor. Bu yüzden hem merkezi olmayan borsalara hem de merkezi kripto para borsalarında işlem yaparken çok dikkatli olunmalıdır ve iyi araştırma yapılmalıdır.

Bununla birlikte güvenilir kripto para borsalarına ulaşmak hiç de zor değil. Bu yüzden gözünüzün korkmasına gerek yok.

Bir Kripto Borsasında İşlem Yapmaya Nasıl Başlarsınız?

Kripto para ticareti yapmaya başlamak için, bir kripto borsasında nasıl ticaret yapacağınızı ve hangi aşamaları tamamlamanız gerektiğini bilmelisiniz. İşte başlamak için bazı adımlar:

1) Almak ve satmak istediğiniz kripto para birimi için ticaret çiftleri sunan bir kripto para borsası bulun. Yukarıda saydığımız borsalar Binance, BtcTurk, BinanceTR vb. en çok kullanılan borsalar arasındadır.

2) Borsanın kayıt sayfasına geldiğinizde seçtiğiniz e-posta adresiniz, kullanıcı adınız ve güvenli şifrenizle borsada hesabınızı oluşturun.

3) Kimlik doğrulama adımlarını (KYC) tamamladıktan sonra borsaların büyük bir çoğunluğu işlem yapmanızı hızlı bir şekilde sağlıyor.

4) Hesabınızın güvenliğini yükseltmek için borsanın sizlere sunduğu iki faktörlü kimlik doğrulama adımlarını aktif etmeniz fonlarınızın güvenliği açısından önemlidir.

5) Her kripto para borsasının para yatırma ve çekme biçimi birbirinden farklı diyebiliriz. En azından izlemeniz gereken adımlar farklıdır. Bu yüzden bu konuda bilgi sahibi olmanız önemli. Mesela BinanceTR birçok bankayla 7 gün 24 saat boyunca para transferine olanak tanıyor.

6) Son adımda hesabınıza para yatırdığınız için kripto para ticaretine ve yatırımına hazırsınız. Riskinizi yöneterek kripto para ticareti yapabilirsiniz!

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.