Sıfır araba satışları durdu: O tarih bekleniyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yapılan ÖTV matrah düzenlemesi açıklaması sonrası sıfır otomobil satışı dibe vurdu.

sıfır araba

Türkiye’de son birkaç yıldır Türk Lirası’nın yaşadığı değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle teknolojik cihazların fiyatları kat be kat zamlandı. Bu ürünlerin başında da otomobiller geliyor. Bu nedenle bir süredir vergi indirimi beklentisi oluştu. Geçtiğimiz günlerde ÖTV matrah düzenlemesi yapılan açıklamanın ardından ise sıfır otomobil satışı durma noktasına geldi. İşte detaylar…

Herkes sıfır otomobil almak için 1 Aralık 2022’yi bekliyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bu ayın başlarında yaptığı açıklamayla araçlarda ÖTV indirimi beklentisinin gerçekçi olmadığını söyledi. Fakat geçtiğimiz günlerde sıfır otomobil alacakları sevindiren bir demeç verdi.


Bakan Nebati, ÖTV matrah düzenlemesi yapacaklarını resmen açıkladı. Bu değişikliğin ise beklenenden çok daha erken gerçekleşeceğini söyledi. Hatta 1 Aralık itibariyle yürürlüğe gireceğini belirtti. Dolayısıyla belirtilen tarihte tüm gözler Resmi Gazete’de olacak.

Fakat bu durumun piyasaya olumsuz bir etkisi oldu. Zira sıfır otomobil satın almayı düşünen veya halihazırda sipariş veren herkes 1 Aralık tarihine kadar bekleme kararı aldı. Bu da satışların neredeyse durma noktasına gelmesine neden oldu.


ÖTV matrah düzenlemesi etkili olacak mı?

ÖTV matrah düzenlemesi ile beklendiği gibi yüzde 100 artış sağlanırsa 900 bin TL altında satılan otomobillerde yüzde 15’e kadar düşüş görülebilecek. Bu da kimi otomobilde 20 bin kiminde ise 100 bin TL’nin üzerinde bir indirim olacağı anlamına geliyor.

Fakat henüz hiçbir şeyin belli olmadığını belirtelim. Yani beklentiler yüzde 80 altında kalan ÖTV matrah oranlarının yeni değerlendirmeler ile tekrar hayata döndürülmesi yönünde olsa da mevcuttan çok daha farklı bir sınıflandırma bile görebiliriz.


Güncel otomobil ÖTV matrah oranları şu şekilde:

  • Motor silindir hacmi 1600 cc geçmeyenler
    • ÖTV matrahı 120 bin TL‘yi aşmayanlar – Yüzde 45
    • ÖTV matrahı 120 bin TL‘yi aşıp 150 bin TL‘yi aşmayanlar – Yüzde 50
    • ÖTV matrahı 150 bin TL‘yi aşıp 175 bin TL‘yi aşmayanlar – Yüzde 60
    • ÖTV matrahı 175 bin TL‘yi aşıp 200 bin TL‘yi aşmayanlar – Yüzde 70
    • Diğerleri – Yüzde 80
  • Motor silindir hacmi 1600 cc üzeri olan ve 2000 cc altında kalanlar
    • ÖTV matrahı 130 bin TL‘yi aşmayanlar – Yüzde 45
    • ÖTV matrahı 130 bin TL‘yi aşıp, 210 bin TL‘yi aşmayanlar – Yüzde 50
    • Diğerleri – Yüzde 80
  • Motor silindir hacmi 2000 cc üzeri olan araçlar:
    • ÖTV matrahı sınırı yok: Yüzde 220
  • Sadece elektrik motorlu otomobiller ÖTV matrah oranları:
    • Motor gücü 160 kW’ı geçmeyenler
      • ÖTV matrahı 700 bin TL’yi aşmayanlar – Yüzde 10
      • Diğerleri- Yüzde 40
    • Motor gücü 160 kW’ı geçenler
      • ÖTV matrahı 750 bin TL’yi aşmayanlar – Yüzde 50
      • Diğerleri – Yüzde 60

ÖTV indirimi sonrası en çok satan araba fiyatları ne kadar olacak?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.