6 Şubat depremleri diğerlerine kıyasla ne kadar güçlüydü?

İngiliz The Telegraph gazetesi Türkiye’deki depremi diğer fay hatlarıyla karşılaştırdı. Buna göre 6 Şubat depremleri, 2016’da İtalya’yı vuran felaketin 250 katı enerji açığa çıkardı.

6 Şubat depremleri

6 Şubat depremleri diğerlerine kıyasla ne kadar güçlüydü?

Türkiye’deki deprem, iki tektonik levhanın yukarı ve aşağı hareket etmek yerine yatay olarak birbirinin yanında kaymasıyla meydana gelen bir doğrultu atılımlı depremdi. Bu durumda biri batıya, diğeri doğuya hareket ederek birbirini aşındırdı ve depreme neden oldu. Bu, şimdiye kadar karada meydana gelen en büyük doğrultu atımlı depremlerden biriydi ve sığ bir derinlikte ve yerleşim yerlerinin yakınında meydana geldiği için özellikle yıkıcı oldu.


ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’na göre, doğrultu atımlı depremler dikey kırıklar boyunca meydana gelir. Kırığın zıt taraflarındaki kaya blokları farklı yönlerde kayar. California’da Pasifik ve Kuzey Amerika tektonik plakaları arasındaki sınır boyunca yüzlerce mil uzanan San Andreas fayı, doğrultu atımlı bir faydır. Sismologlar, fay boyunca stres biriktiği için uzun süredir orada büyük bir deprem olacağı tahmininde bulunuyorlar.

Anadolu ve Arap levhaları arasında 62 mil kırılma

Doğrultu atımlı bir deprem, fayın üzerindeki bir bloğun göre aşağı doğru hareket ettiği alışıldık depremlerden farklıdır. Ters bir fayda, üstteki blok alttaki bloğun yukarısına ve üzerine hareket eder. Türkiye depremi, 2016’da orta İtalya’yı vuran ve 300 kişiyi öldüren felaketin 250 katı enerji açığa çıkardı. Anadolu ve Arap levhaları arasında 62 millik bir kırılma oldu.

Yüzeye yakın olduğu için etkileri feci oldu

20. yüzyılda, Doğu Anadolu Fayı, çok az büyük sismik aktivite göstermiştir. 1970’den beri bölgede 6.0’ın üzerinde sadece üç deprem kaydedildi. Sert kaya plakaları kayana kadar stres birikmişti. 1900 yılından bu yana, büyüklüğü 9.0’ın üzerindeki tüm depremler megathrust depremler olarak adlandırılmaktadır. Bunlar, özellikle bir tektonik plakanın diğerinin üzerinde kaydığı büyük bindirme depremlerdir. Türkiye depremi bir megathrust değildi ancak yalnızca 11 mil derinlikte meydana geldiği ve merkez üssü şehirlere yakın olduğu için etkileri feci oldu.


6 Şubat depremleri

Japon deprem uzmanı konuştu: Türkiye’de 6 levhanın hareketleri her yerde başladı

Japon deprem uzmanı Moriwaki Yoşinori, yaklaşık 32 yıldır Türkiye’de yaşadığını belirterek, Kahramanmaraş depreminin, 1939’da Erzincan depreminden sonra yaşanan en şiddetli deprem olduğunu söyledi

Türkiye’de üç sene öncesine kadar çok fazla hareket etmeyen levhaların kırılmaya başladığını ifade eden Moriwaki, “Bu, üç sene önce Silivri’den başladı, Elazığ, Bingöl, Muğla, Manisa, İzmir’de üç senede çok sayıda deprem yaşandı. Türkiye’de 6 levha var, bu levhaların hareketleri her yerde başladı” dedi.

Japonya’da yaşanan büyük depremlerin ardından alınan önlemlere değinen Moriwaki, “Depremi daha ciddiye alıp hazır olmak lazım. Türkiye ve Japonya için depremin varlığını kabul etmek lazım” diye konuştu.


Özellikle Marmara Bölgesi’nde muhtemel bir deprem için önlem alınması gerektiğine vurgu yapan Moriwaki, “Kentsel dönüşüm yapmak lazım ama kentsel dönüşüm yaparken çok zaman kaybedilecek. O zaman güçlendirme sistemi var, binaların güçlendirilmesi lazım” dedi.

Depremdeki sismik dalgaların Amerika’ya kadar ulaştığını gösteren animasyon || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagram


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.