Adıyaman’da enkazdan çıkarılan bazı vatandaşların donarak öldüğü tespit edildi

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem, 13, 5 milyon kişiyi doğrudan etkiledi. Depremin en çok etkilediği kentlerin başında gelen Adıyaman’da enkaz altından donmuş cansız bedenler çıkarıldığı öğrenildi.

adıyaman deprem

Bölgede yardım faaliyetleri için bulunan Adıyamanlılar Vakfı Ankara Şube Başkanı Hüseyin Duran izlenimlerini Independent Türkçe’ye anlattı:

30 saat geçti binalarda canlı insanlar var yeterli ekipman yok. Çıkarılan bazı cesetlerin donarak öldüğü tespit edildi.


İşte o görüntüler:

“Adıyaman’da sağ kalanlar aç ve donmak üzere, enkaz altındakiler hala kurtarılmayı bekliyor”

7, 7 büyüklüğündeki depremin üzerinden 30 saat geçmesine rağmen, en çok yıkımı yaşayan Adıyaman’da kurtulanlar aç, susuz, donmak üzere; enkaz altındakiler ise kurtarılma umuduyla yaşam savaşı veriyor.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Tüm ülkeye ve tüm dünyaya arama kurtarma ekibi çağrısı yapıyoruz” dedi.

Geceyi -5 derece soğukta geçiren Adıyaman ve ilçelerindeki vatandaşlar, depremin üzerinden 30 saat geçmesine rağmen yaşam savaşı veriyor. AFAD Başkanı Yunus Sezer’in “Ulaşılmayan bir bölgemiz yok” ifadelerinin aksine, arama kurtarma ekiplerinden umudu kesen vatandaşlar kendi olanaklarıyla yakınlarını enkazdan kurtarmaya çalışıyor.

Gölbaşı ilçesinden sesini duyurmaya çalışan vatandaşlar, “Gölbaşı’mız depreme yenik düştü. Birçok kişi an itibarıyla enkaz altında. Daha kurtarma ekipleri ilçeye ulaşmadı” paylaşımları yaptı. İlde elektrik, su, yiyecek, barınma sıkıntısı yaşanıyor. Geceyi hemşerileriyle geçiren CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere sağ kalanların aç ve donmak üzere, enkaz altındakilerin ise hala kurtarılmayı beklediğini söyledi.


“KELİMELERLE ANLATILAMAYACAK KADAR KÖTÜ BİR TABLO VAR”

Adıyaman Milletvekili Tutdere, Adıyaman’ın 30 saattir arama ve kurtarma ekip ve ekipmanlarını beklediğini belirterek, “Adıyaman’da kelimelerle anlatılamayacak kadar kötü bir tablo var. Yüzlerce bina yıkıldı, enkazda kurtarılmayı bekleyen binlerce insanımız var. Çok geniş alanda yıkım olduğu için mevcut arama kurtarma çalışmaları yetersiz.

Vatandaşlar kendi İmkanlarıyla enkaz altından canlarını çıkarmaya çalışıyor. Mevcut ekipler ve gönüllüler yardım için çırpınıyor ama herkesin eli kolu bağlı. Çünkü hem ekip hem ekipman eksiği had safhada. Adıyaman 30 saattir arama kurtarma ekipleri ve ekipman desteğini bekliyor.  Sesimizi duyan herkese sesleniyoruz: İnsanların kaderine terk edildiği Adıyaman’da arama kurtarma ekibine ihtiyacımız var.

Adıyaman’da kritik saatler yaşıyor. Tüm ülkeye ve tüm dünyaya arama kurtarma ekibi çağrısı yapıyoruz. Elektrik yok, hava çok soğuk. Sağ kalanlar aç ve donmak üzere, enkaz altındakiler hala kurtarılmayı bekliyor” dedi.

GÖLBAŞI’NDAN ÇIĞLIKLAR YÜKSELİYOR

Gölbaşının depreme yenik düştüğünü söyleyen Ali Şah Özdemir sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Gölbaşı’mız depreme yenik düştü. Birçok kişi an itibarıyla enkaz altında. Daha kurtarma ekipleri ilçeye ulaşmadı. Su yok, elektrik yok, doğalgaz yok ve ekmek de yok.

Geceden bu yana insanlar aç-susuzlar. Kar ve soğuk diz boyu. Artçılar şiddetli bir şekilde devam ediyor. Haklı olarak herkes, bu soğukta sokakta ve yakını enkaz altında olanlar da enkaz başında çaresiz bir bekleyiş içindeler. Dualarınızı talep ediyoruz” ifadeleriyle seslerini duyurmaya çalışırken, Barış Taş isimli vatandaş ise, “Gölbaşı’nda depremden dolayı çok zor durumdayız. Elektrik, doğalgaz, su ve ekmek yok. İnternet çok zayıf. Soğuk ise çok etkili. Şimdilik sadece bunu diyebilirim. Şarjım çok az kaldı” paylaşımı yaptı.

KIBRISLI MİLLETVEKİLİ ADIYAMAN’A ULAŞMAYA ÇALIŞIYOR

Sportif karşılaşma için Adıyaman’da bulunan ve kaldıkları Grand İsias otelde enkaz altında kaldıkları belirtilen Kuzey Kıbrıs’lı 30 öğrenci, öğretmen ve ailelerinin durumunu öğrenmek için bölgeye ulaşmaya çalışan KKTC YDP Lefkoşa Milletvekili Prof. Dr. Talip Atalay’da yaşadığı çaresizliği şu ifadelerle dile getirdi;


“Adıyaman’daki kafilemizin durumunu öğrenmek ve onların yanında olabilmek için sabahtan bu yana yoldayım ve Adıyaman’a ulaşmaya çalışıyorum. Yolların durumu çok kötü olduğu için şu anda ancak Kahramanmaraş Pazarcık ilçesine ulaşabildim. Yol boyunca büyük bir üzüntüyle yıkılmış binaları ve çaresiz insanları izledim. Allah dualarımızı kabul etsin, elimizden gelen yardımı esirgemeyelim. Kafilede bulunan çocuklarımız gibi, Türkiye’de depremden etkilenen diğer kardeşlerimiz de inşallah sağ salim ailelerine kavuşurlar.”

Kahramanmaraş depremi havadan görüntülendi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.