Gram altın yeni rekorunu kırdı; Bitcoin yükselişe geçti!

Fed, dünkü toplantıda politika faizini 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,50-4,75 aralığına yükseltti. Kararın ardından gram altın yeni rekorunu kırdı; Bitcoin başta olmak üzere kripto para piyasaları yükselişe geçti!

Gram altın bitcoin

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın dünkü açıklamalarında şahin tonunu yumuşatmasıyla pozitif bir seyir izleniyor. Altın ve kripto paralarda yükseliş var. Bugün gözler Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının para politikası kararlarına çevrildi.

Politika metninde Komitenin para politikasının enflasyonu yüzde 2’ye çekecek kadar kısıtlayıcı bir duruş sergilemesi için faiz oranında “devam eden” artışların uygun olacağının öngörüldüğü belirtildi. Politika metninin şahin bulunmasına karşın Powell’ın açıklamalarıyla birlikte piyasalarda risk iştahının arttığı görüldü.


Gram altında yeni rekor

Altın fiyatları

Fed’in faiz artırım kararının ardından altın fiyatlarında yükseliş hızlandı. Altının ons fiyatı 1.958 dolara yükselirken, gram altın 1.184 lira çıkarak tarihi rekorunu tazeledi.

Altının gram fiyatı, yeni güne artışla başlamasının ardından saat 10.35 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,25 üzerinde 1.184 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.940 lira, Cumhuriyet altını da 7.870 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı dün yüzde 1,3 değer kazancıyla günü 1.954 dolardan tamamlamasının ardından, şu dakikalarda 1.958 dolardan işlem görüyor.

Kripto para piyasası yükselişe geçti

Kripto Para Nedir?

Faiz artırımlarının ardından genellikle düşen kripto para piyasaları bu kez yükseldi. Kripto para piyasaları son 24 saatte yüzde 3,8 artarak 1,13 trilyon doları aştı.

Saat 09.00 itibariyle Bitcoin (BTC USD) yüzde 3 artarak 23 bin 867 dolara çıktı.

Ethereum ise BTC’ye oranla daha fazla yükseldi. ETH’nin fiyatı yüzde 5,7 artış gösterdi ve 1673 dolara çıktı.

Ripple’nin (XRP) fiyatı yüzde 2,7 artarak 41,4 cente, Dogecoin ise yüzde 1,9 artarak 9,4 cent seviyesine geldi.

Dolar ve euro’da son durum

dolar euro tl

Dolar/TL, yeni güne yatay başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla önceki kapanışının hemen üzerinde 18,8160’tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda Euro/TL yüzde 0,2 artışla 20,7150’den, sterlin/TL de yüzde 0,2 yükselişle 23,3360’tan satılıyor.

Dolar endeksi bugün 100,8 ile 22 Nisan 2022’den bu yana en düşük seviyesini test etmesinin ardından 101’in hemen üzerinde dengelendi.

Euro/dolar paritesi de 1,1033 ile 4 Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyesini test etti. Parite şu sıralarda 1,10 seviyesinde bulunuyor.


Petrolde dolar ve OPEC+ etkisi

petrol fiyatları

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 83,20 dolardan işlem görüyor.

Dün günü 82,84 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.36 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,43 artarak 83,20 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 76,84 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki yükselişte, gerileyen dolar ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretim politikasını koruma kararı etkili oluyor.

Meta’nın geliri beklentileri aştı

meta metaverse

Öte yandan, ABD’de bilanço sezonunda bugün finansal sonuçlarını açıklayacak olan Apple, Amazon ve Alphabet’in piyasalarda oynaklığı artırması bekleniyor.

Dün piyasalar kapandıktan sonra bilançosunu açıklayan Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi Meta, geçen yılın 4’üncü çeyreğinde elde ettiği 32,2 milyar dolarlık gelirle piyasa beklentilerini geride bıraktı. Vadeli işlem piyasalarında Meta’nın güne yüzde 10’a yakın yükselişle başlayacağı fiyatlanıyor.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,05, Nasdaq endeksi yüzde 2 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,02 değer kazandı. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise karışık seyirle başladı.

Fed faiz artırmaya devam edecek mi?

fed amerikan merkez bankası federal reserve

Powell, ilk defa dezenflasyonist sürecin başladığını söylerken, şimdiye kadarki hızlı sıkılaşmanın tam etkilerinin henüz hissedilmediğini dile getirdi.

Enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde seyrettiğine işaret eden Powell, “Son gelişmeler cesaret verici olmakla birlikte enflasyonun sürekli bir düşüş patikasında olduğundan emin olmak için daha fazla kanıta ihtiyacımız olacak.” diye konuştu.

Powell, nihai faiz oranın geçen yıl aralık ayında tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini belirterek, “Uygun bir şekilde kısıtlayıcı olduğunu düşündüğümüz seviyeye ulaşmak için birkaç faiz artışını daha tartışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fed’in faiz artışlarına ara verip vermeyeceğine ilişkin soruya ise olumsuz cevap veren Powell, bankanın bu sene faiz indirimine gitmesinin oldukça zor olduğunu bildirdi.


Para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek ay Fed’in yüzde 83 ihtimalle 25 baz puan faiz artırması öngörülürken, mayıstan itibaren bankanın faiz oranlarını sabit tutacağı tahmin ediliyor.

Erdoğan: Benim alanım ekonomi ve neticesi de ortada


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.