Oturduğu binanın kolonlarını videoya çekti: İşte bizim tabutumuz

Görüntüler İstanbul’dan…Bir vatandaş, oturduğu binanın kolonlarındaki dayanıksızlığı gözler önüne serdi: “İşte böyle bir binada oturuyoruz, bizim tabutumuz diyebileceğim şekilde.”

bina kolonlar

Video aşağıda – Bir vatandaş oturduğu binanın kolonlarını videoya çekti: “İşte bizim tabutumuz!”

Kahramanmaraş merkezli iki depremde can kaybı sayısı her geçen dakika artıyor, bölgeden sürekli acı haberler geliyor. Uzmanlar İstanbul’da da depremin an be an yaklaştığına yönelik uyarılarını sürdürüyor. Bir video yayınlayarak Küçükyalı’da oturduğu apartmanın bodrum katını gösteren sosyal medya kullanıcısı, binanın kolonlarının içler acısı halini belgeledi. Video kısa sürede viral oldu.


Oturduğu binanın kolonlarını videoya çekti: Tuttuğunuz gibi elinizde kalıyor!

Sosyal medyada çok konuşulan videoda, Küçükyalı’da 3 katlı bir binada oturduğunu belirten kadın binanın içine girerek kolonları gösterdi ve “Zaten tuttuğunuz gibi elinizde kalıyor” diyor.

“Kıracılarınızı evden çıkarmaya çalışıyorsunuz ya, al işte!”

Binanın zemininden çekin yapan kadının gösterdiği tüyler ürpertici mekanda kolonların dayanıksızlığı açıkça görüldü. Kadın bu sırada tepkisini “Hani 10 bin lira istiyorsunuz ya ev kirasına, hani kiracılarınızı evden çıkarmaya çalışıyorsunuz ya, al işte!” sözleriyle dile getirdi.

“Bizim tabutumuz diyebileceğim şekilde”

Videoyu “İşte böyle bir binada oturuyoruz, bizim tabutumuz diyebileceğim şekilde” ifadeleriyle sonlandıran kadının kolondan bir parçanın eline kaldığı an izleyenlerde olası yeni bir depremde yaşanabileceklere ilişkin endişe uyandırdı.

İşte o görüntüler:


“İstanbul Depreminde 50 bin bina yıkılacak”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası (TMMOB İMO), 17 Ağustos 1999’da yaşanan Marmara Depremi’nin yıldönümüne ilişkin 16 Ağustos 2022’de yaptığı açıklamada; olası 7,4 büyüklüğündeki İstanbul depreminde 300 bin binanın hasar göreceğine dikkat çekti. TMMOB İMO, 50 bin binanın ise deprem anında hemen yıkılacağı öngörüsünde bulundu.

“Can ve mal kaybı açısından büyük bir tehlike bizleri bekliyor”

İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Nusret Suna, ekonomik anlamda yaşanan kriz koşullarında olası büyük bir depremin sonuçlarının 2001 krizinde yaşananlardan çok daha ağır olacağını ifade etti.

Suna, “Ekonomik anlamda yaşanan kriz koşullarında olası bir büyük depremin sonuçlarının 2001 krizinde yaşananlardan çok daha ağır olacağı açıktır. Üstelik kentlerimiz öylesine kalabalıklaşmış, plansızlık, kaçak yapılaşma öylesine ilerlemiş, afet toplanma alanları ranta açılmıştır ki can ve mal kaybı açısından da büyük bir tehlike bizleri beklemektedir. Başta İstanbul ve Marmara Bölgesi olmak üzere olası büyük bir depremin Türkiye’ye neler yaşatacağını kestirmek zordur” dedi.

istanbul bina

Yaklaşık 1 milyon 600 bin konutun olduğu İstanbul’da, 7.4 büyüklüğünde bir depremden 300 bin binanın etkileneceğini ifade eden Suna, 50 bin binanın ise deprem anında hemen yıkılacağını söyledi:


“Beklenen depremde 50 bin binanın yıkılacağı yani can güvenliği olmayan bina sayısının 50 bin olduğu söyleniyor. Bu bir deprem senaryosudur. Bunun yanında depremde hasar alacak bina sayısı 169 bin ile 300 bin arasındadır. Eğer biz bu binaları tespit edip, içinde oturanlara can güvenliğiniz yoktur dersek olmaz. Bu devletin görevidir, barınma hakkını sağlamalıdır. Oradaki vatandaşı çıkarıp bu binayı kamu eliyle orta ağır hasara şeklinde ayırıp yıkılması gerekenleri yıkması, güçlendirilmesi gerekenleri ise güçlendirerek insanların can güvenliğini sağlaması gerekir.”

Deprem uzmanı: Aklı başında olan Marmara’dan gitsin! || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagram


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.