Rekor kıran altın fiyatında tahminler yükseliyor!

Altın gram fiyatı Fed rüzgarıyla rekor kırdı! Psikolojik direnç de kırıldı. Fitch Solutions, 2023 yılı için ons altın fiyatı tahminini yükseltirken, 1850 dolardan seviyesinden 1950 dolar seviyesine çıkardı. Altın yatırımı; kriz dönemlerinde nasıl bir fırsat sunuyor?

altın fiyatında tahminler

Rekor kıran altın fiyatında tahminler yükseliyor!

Fitch’in araştırma birimi olan Fitch Solutions, bankacılık sektöründeki kargaşanın ortaya çıkardığı resesyon korkularının yatırımcıların güvenli limanlara yönelişini hızlandırdığını belirterek 2023 için altın fiyatı tahminini yükseltti.


2023 için altın fiyatı tahminini 1850 dolar seviyesinden 1950 dolar seviyesine çıkaran Fitch Solutions, “Global finansal istikrarsızlığın artmasının altın fiyatını önümüzdeki aylarda tüm zamanların zirvesi olan 2075 dolar seviyesine yönlendirmesinin büyük olasılık olduğuna inanıyoruz. Bununla birlikte 2075 dolar civarında ciddi direnç var. ABD dolarının güçlü olmaya devam ediyor. Silicon Valley Bank ve Signature Bank‘ın batmalarının bulaşıcı etkilerinin sınırlı olacağına inanıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Fitch Solutions, küresel GSYH büyümesinin bu yıl yüzde 3,1’den yüzde 2,1’e gerileyeceği beklentilerinin altına destek vereceğini de öngördü.

Altın gram fiyatı Fed rüzgarıyla rekor kırdı!

Altın fiyatları yükselirken, bankacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle ABD’de faiz artırımlarının hızının azalacağı beklentileri kuvvetlendi. Yatırımcılar Fed’in yarın açıklanacak faiz kararını bekliyorlar. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.13 yükselerek 1,981.51 dolar seviyesinde işlem görüyor. ABD altın vadeli yüzde 0.2 artarak 1,986.30 dolara yükseldi.

Psikolojik direnci de kırdı

Ons altın fiyatları 1 yıl sonra 2000 dolar bandını aştı. Ons altın en son bu seviyelerde 10 Mart 2022 tarihinde işlem görmüştü. Ons rüzgarının etkisiyle de gram altın 1215 TL’yi aşarak tüm zamanların zirvesini gördü. Ons altın en son 19 Nisan 2022 tarihinde bu seviyenin üzerinde işlem görmüştü.

“Kriz dönemlerinde yatırımcının güvenli limanı altın”

Ekonomi uzmanları, hiçbir para sistemine bağlı olmayan altının kriz dönemlerinde yatırımcı için en güvenli yatırım aracı olduğunu, son yıllarda küresel olarak altına yönelim olduğunu belirtiyorlar.


Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, “Mahşerin 4 atlısı altın çağını getirdi” başlıklı yazısında altının diğer adının “güvensizlik endeksi” olduğunu belirtti, “Küresel riskler arttıkça insanoğlu, en kadim yatırım aracına meyleder, savaş bulutları toplanmaya başladığında ülke merkez bankaları, altın biriktirmeye başlar.” diye yazdı. Ülkeler bazında değil küresel olarak altına kaçış olduğuna değinen Oğuz, altının neden güvenli olduğunu şöyle açıkladı:

Altın neden Mahşerin 4 Atlısının getirdiği krizler döneminde yatırımcılar için güvenli liman oluyor?

Dünyanın başı her belaya girdiğinde, yatırımcı için altın, en güvenilir limandır. Altın, herhangi bir para birimi veya ekonomik sisteme bağımlı olmayan, değerini zaman içinde koruyan ve likiditesi yüksek bir yatırım aracıdır. Bu nedenle, savaş, afet, kıtlık ve salgın gibi kriz dönemlerinde, yatırımcılar; altın yatırımına yönelirler.

Altın yatırımı; kriz dönemlerinde nasıl bir fırsat sunar?

Enflasyon ve para birimi devalüasyonu gibi ekonomik sorunlar yaşandığında, altın yatırımcıları için bir koruma sağlar. Kriz dönemlerinde talep artabilir, dolayısıyla fiyatı yükselir. Gemi; limanda güvendedir ama bunun için tasarlanmamıştır. Yatırımlar, altın limanında güvendedir ama limanda çürümeleri gerekmiyor. Altın limanından çıkıp yatırıma dönüşmeyen kaynak için altın; gömülenmiş servet olabilir.

Gerilimin altın kuralı: Altını olan kuralı koyar!

Altın fiyatları yavaş yavaş artar. Ancak enflasyonda zıplar, krizde zıplar. Adeta kaplumbağanı tavşanı geride bırakması gibidir. Risksiz gibi görünür ama güven ortamı oluştuğu anda uykuya çekilir. Fakat biliyoruz ki kaotik bir dünyadayız ve her şey iç içe geçmiş durumda. Ne savaşlar bitecek, ne doğayı yıkan insanın hırsları…

Sofokles; ‘insanoğlunun hiçbir icadı, para kadar fesat verici olmamıştır’ der. Hele ki bu altın para ise… Kripto balonu patlayacağını öngörebilirsiniz.  Enflasyonun kafaları karıştıracağı, iş ahlakını zedeleyeceği ve dünya ekonomisinin ahengini bozacağını söyleyebilirsiniz.

Fakat unutulmasını ki gerilim çağlarında altın, sadece güvenli liman olmakla kalmaz, en etkin silahlardan biri olur. Gerilim dünyasında adeta ekonominin barutu haline gelir. Altını olanların kuralı koyacağı zamandayız.”

Altın fiyatları ne kadar? Gram altın, çeyrek altın kaç TL?


Altının ons fiyatı, 21 Mart 2023 Salı günü 1.967 dolardan işlem görürken kapalı çarşı fiyatları, altın piyasasında en düşük “gram” 1.203 TL, en yüksek “cumhuriyet altını” 8.101 TL.

Ekonomi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.