Paranızı Nasıl Yönetmelisiniz: Tasarruflarınızı Değerlendirmenin Yolları

Her ay maaşınızın belirli bir kısmını tasarrufa ayırarak hayallerinizi gerçekleştirmek adına kendinize birikim yapma fırsatı yaratabilirsiniz. Para değerlendirme yöntemleri, günümüzde artık geleneksel bakış açısının dışına çıkmış durumdadır. Yastık altında para biriktirmek yerine güncel tasarruf yöntemlerine yönelerek birikimlerinizi daha kȃrlı hale getirebilirsiniz.

paranızı nasıl

Çeşitli yatırım yöntemlerini kullanarak paranızı biriktirebilir ve tasarruflarınızı daha uzun vadelerde büyütebilirsiniz. Yatırım fonları, hisse senedi, BES sistemi veya mevduat hesabı gibi seçenekler ise son dönemlerin en popüler yatırım araçları arasında yer almaktadır. Peki, para nasıl değerlendirilmeli ve bunun için en doğru araçlar nelerdir? Gelin, para değerlendirme konusunda merak edilen detayları hep birlikte inceleyelim:

Yatırım Fonlarını Tercih Edin

SPK’nın yetkili kurumları tarafından toplanan ve içinde kıymetli madenler, devlet tahvili, hisse senedi veya döviz gibi araçlar bulunan yatırım fonları profesyonel kişiler tarafından yönetilen çeşitlendirilmiş portföylerdir. Bankalar veya aracı kurumlar üzerinden yatırım fonları alarak birikimlerinizin alanında uzman kişiler tarafından yönetilmesini tercih edebilirsiniz. Birikimlerin en iyi getiriyi sunması amacıyla yönetilen fonlar; A veya B tipi olmak üzere ikiye ayrılır. Yatırımcılar, risk seviyesine göre değişen çeşitli portföyleri seçerek yatırımlarına yön verebilirler.

Hisse Senedine Yatırım Yapmak

2022 yılını önemli bir yükselişle kapatan Borsa İstanbul, 2023 senesine durgun başlasa dahi, borsaya sürekli dahil olan nitelikli şirketler sayesinde hisse senedi almak hâlen en iyi yatırım araçları arasında yer almaktadır. Yatırım araçları içerisinde yüksek riskli seviyede bulunan borsa ise kısa vadeli al-sat işlemlerinde beklenen getiri imkanını sunmayabilir. Borsa İstanbul’da bilançosu kuvvetli, kȃrlılığı yüksek ve kendini kanıtlamış şirketlerin hisselerine uzun vadeli olarak yatırım yapmak, size yatırım oranınız ölçüsünde önemli bir getiri sağlayabilir. Bunun için alanında uzman yatırım danışmanlarıyla görüşebilir ve portföy çeşitliliği oluşturarak riski minimize edebilirsiniz.

yatırımcı

Değerli Madenlere Yönelmek

Kıymetli madenler grubunda bulunan altın, eski çağlardan beri en popüler yatırım araçlarından biri olarak öne çıkar. Altının yanı sıra gümüş de son yıllarda yıldızı parlayan ve sıklıkla tercih edilen bir diğer değerli madendir. Altın, kısa vadede iniş ve çıkışlar nedeniyle risk potansiyeli taşısa da, uzun vadeli seyrine bakıldığında kȃrlı bir yatırım aracı olduğu görülebilir. Bankanız vasıtası ile altın hesabı açarak birikimlerinizi altına dönüştürebilir ve uzun vadede tasarruf elde etme fırsatı yakalayabilirsiniz.

BES Yatırımı Yapmak

Bireysel Emeklilik Sistemi olarak bilinen BES; bireysel olarak yatırım yapabileceğiniz ve devlet desteği sunan bir yatırım aracıdır. SGK emeklilik tutarına ek bir gelir elde etmek isteyenler için uygun olan bu özel emeklilik sistemi üzerinden risk tercihlerine göre fon seçmek ve gelecek için birikim yapmak mümkündür. %30 oranında devlet katkısı imkanı sunan BES sistemine bankanız aracılığıyla başvuru gerçekleştirebilir ve 10 yıl süresince sistemde kalarak emekli olabilirsiniz.

Mevduat Hesabı Açmak

Mevduat Hesabı Açmak

Mevduat hesabı açıp paranızı TL cinsinden biriktirebilir ve bankanızın sizin için sunduğu cazip faiz gelirlerinden yararlanabilirsiniz. Para değerlendirme yöntemleri arasında en risksiz olan mevduat hesabı birikimi ile çeşitli kampanyalardan yararlanarak daha fazla getiri sağlayabilirsiniz. Garanti BBVA üzerinden e-Vadeli mevduat hesabı açarak avantajlı faiz oranlarından yararlanabilir, birikimlerinizi kolayca büyütebilirsiniz. Üstelik e-Vadeli hesabınızda dilediğiniz zaman para çekme lüksüne de sahipsiniz. Hesabınızdan para çektiğinizde mevduatınızın vadesi aynı kalır ve birikiminiz değer kazanmaya devam eder.

Garanti BBVA’da açacağınız e-Vadeli mevduat hesabında Uzun Vade Kampanyası’ndan da faydalanabilir ve uzun süre içerisinde daha çok getiri imkanına sahip olabilirsiniz. Ayrıca uzun vadeli hesap açılışlarında avantajlı stopaj oranları sizleri bekliyor. Siz de Garanti BBVA’da e-Vadeli mevduat hesabı açın ve geleceğinize şimdiden yatırım yapmaya başlayın.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.