Dolar/TL’de yeni rekor: 21 lira seviyesi test ediliyor!

Dolar/TL paritesinde bu hafta yukarı yönlü ivme hız kazanırken parite, uluslararası piyasalarda 21 TL seviyesini test ederek yeni rekor seviyesini belirledi.

dolar tl

Dolar/TL’de yukarı yönlü volatilitenin ardından parite sabah saatlerinde 20,7 TL seviyelerinde el değiştirmeye başladı. Doların TL karşısında uluslararası piyasalarda yükselişiyle birlikte Kapalıçarşı kuruyla oluşan makasın da azaldığı görüldü.

Dolar endeksi, dün aylık zirvesini kaydetse de endeks, hafta başından bu yana ABD’de borç tavanı krizinin büyük ölçüde aşılmasıyla artan risk iştahına bağlı olarak yükseliş ivmesinde zayıflama kaydetti. Ancak doların TL karşısında değer kazanmaya devam ettiği görülüyor.


dolar tl
Dolar/TL paritesi

Euro/TL

Euro/TL paritesi de yükselişine devam ederken euro kuru kısa bir süre 22,54’e kadar yükseldikten sonra sabah saatlerinde 22,2 seviyelerinde işlem görüyor.

eur try
Euro/TL paritesi

Yurt içinde seçim gündeminin geride kalmasının ardından paritede yükseliş hızlanırken piyasada gözler yeni kabineye ve ekonomi politikasında nasıl bir yol izleneceğine çevrilmiş durumda.

Mehmet Şimşek görüşmesi ve yeni kabine beklentisi

Mehmet Şimşek

Hafta başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce uzun yıllar ekonomi yönetiminde yer alan Mehmet Şimşek ile görüşme gerçekleştirdi. Şimşek’in yeni kabinede yerini alabileceği görüşünün ağırlık kazanmasıyla piyasalara hareketlilik gelirken Borsa İstanbul, bankacılık endeksi öncülüğünde hızlı bir yükseliş kaydetti.


Yurt içinde para ve maliye politikalarına ilişkin belirsizlikler sürerken gözler, Cuma gününe kadar açıklanacak olan yeni kabineye çevrildi.

Makroekonomik tarafta ise dün açıklanan ticaret açığı verisi, 8,35 milyar dolardan 8,74 milyar dolara yükseldi. Bugün ise birinci çeyreğe ilişkin büyüme verisi açıklanacak. Türk ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde %3,5 büyüdüğü öngörülüyor.

ABD’de ise borç tavanı krizi çözülmeye yakın olurken bugün yasanın Temsilciler Meclisinde onaylanması bekleniyor. Borç tavanının resmi olarak çözüme ulaşması, piyasaları rahatlatacakken küresel risk iştahını destekleyebilir.

Gram altında yeni rekor geldi

altın fiyatında tahminler

Gram altın, dolar/TL’de yeni zirvelere ulaşılmasıyla bugün 1.312 TL’ye kadar yükselerek yeni rekor seviyesini kaydetti.


Doların uluslararası piyasalarda güçlenmeye devam etmesiyle ons altın son günlerde yatay seyrederken dolar/TL kurundaki yükseliş eğiliminin hızlanması gram altını destekleyerek rekor seviyelere ulaşmasına destek oldu. Gram altın dün %3’lük sıçramayla 1.257 TL açılış fiyatından 1.312 TL’ye kadar yükseldi. Gün kapanışının 1.300 TL altında gelmesinin ardından yükseliş günün ilk saatlerinde de devam ederken gram altın, sabah saatlerinde 1.305 TL seviyelerinde alıcı buluyor.

Mehmet Şimşek, Erdoğan’dan iki konuda güvence istedi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.