Sağlıklı bir yaşam için değiştirmeniz gereken 5 davranış

Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, hastalıklardan korunmak ve yaşam kalitemizi artırmak için son derece önemlidir. Uzmanlar sağlıklı bireylerin, sağlıklı toplumları yarattığını ve bu döngünün birçok anlamda refah seviyesini artırdığını vurguluyor.

Sağlıklı bir yaşam

Sağlıklı bir yaşam için değiştirmeniz gereken 5 davranış:

1- Düzenli egzersiz yapın

Uzmanlara göre düzenli bir şekilde egzersiz yapmak birçok sağlık sorununun önüne geçiyor. Haftada en az 2,5 saat orta şiddetli aerobik egzersiz yaparak kan basıncını dengeleyebilir, kolesterol seviyeni düşürebilir, kilo kontrolünü sağlayabilir, kemik yoğunluğunu ve kas gücünü artırabilir ve hatta mental sağlığınızı olumlu yönde iyileştirebilirsiniz.


Egzersiz için yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, yüzme, dans etme veya spor salonuna gitme gibi çeşitli seçeneklerden yararlanabilirsiniz.

2- Beslenme düzenine önem verin

Hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı bir yaşamın en önemli faktörlerinden biri de beslenme düzenidir. Uzmanlar dengeli ve uzman eşliğinde hazırlanan diyet planlarının önemine vurgu yapıyor. Düşük yağ, tuz ve şeker oranına sahip yiyecek ve içecekleri tercih etmek, sebze meyve tüketimini artırmak, tam tahıllı gıdalar, protein kaynakları ve sağlıklı yağlar içeren besinleri tüketmek bu noktada büyük önem taşıyor. Öte yandan fast food, işlenmiş gıdalar ve atıştırmalıklar gibi zararlı yiyeceklerden de uzak durmanız gerekiyor.

3- Uykunuzu düzene sokun

Sağlık sorunlarından uzak ve sağlıklı bir yaşam için en önemli konulardan biri de uyku düzenidir. Uzmanlar yetişkinlerin günde en az 7-9 saat arasında uyumalarını öneriyor. Uyku kalitenizi artırmak ve düzenli bir uyku saatine sahip olmak için yatak odanızı sessiz, serin ve karanlık bir ortam olacak şekilde dizayn etmelisiniz. Uyku öncesi teknolojiden uzak durmanız ve uyku sırasında sık sık uyanmaktan da kaçınmalısınız.


4- Sigarayı ve alkolü bırakmalısınız

İnsan sağlığının en büyük iki düşmanı sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmalısınız. Sigara kullanımı; kalp hastalıklarını, akciğer kanserini, inme ve buna benzer birçok sağlık sorununu tetiklerken, alkol kullanımı ise karaciğer hasarı, kanser ve çeşitli kalp hastalıklarına yol açıyor.

Bu noktada uzmanlar sağlıklı bir yaşam için sigaradan uzak durmanızı, bağımlılık söz konusu ise uzman yardımıyla sigarayı ve alkolü bırakmanızı öneriyor. Aksi takdirde birçok sağlık problemi ile eş zamanlı karşılaşmanız mümkün olabilir.

5- Sağlık bir yaşam için stresten uzak durun

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlık kavramını mental ve fiziksel olarak iki farklı açıdan ele alıyor. Bu noktada fiziksel sağlık kadar mental sağlığın da önemli olduğunu unutmamalısınız. Stres yönetimini doğru bir şekilde yöneterek birçok hastalıktan uzak durabilirsiniz.


Doğru stres yönetimi sayesinde kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve depresyon gibi birçok sağlık sorununun önüne geçebilirsiniz. Uzmanlar yoga, meditasyon ve diğer rahatlama tekniklerini yapmanın büyük önemi olduğunu ifade ediyor.

Sürdürülebilir mimari: Geleceğin ofisleri “sürdürülebilir” olacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.