Seçim sonrası ekonomi tablosu: TL, Dolar, Euro ve BİST 100

Piyasalar, ikinci turda kesinleşmeyen sonuçlara göre yüzde 52’nin üzerinde oy ile yeniden cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın sürdürülebilirliği eleştirilen ekonomi politikalarında bir değişim yapıp yapmayacağına odaklanmış durumda.

Seçim sonrası ekonomi

Seçim sonrası ekonomi tablosu: Dolar, Euro ve BİST 100

Seçimlerin ikinci turu öncesi son işlem günü zirveyi gören dolar TL seçimin ardından haftaya zirveye yakın 20.04 bandında güne başladı. Euro ise 21.53 bandında işlem görüyor.


Piyasalarda olası bir değişiklik için iktidar tarafından yapılabilecek açıklamalar ve hafta bitmeden açıklanması muhtemel yeni kabine öne çıkan unsurlar arasında.

Bugün küresel piyasaların önemli bölümü tatil. Cumhurbaşkanlığında yarışan adayların da resmi programları bulunmuyor.

Erdoğan seçimlerin kesin sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte iktidarını üçüncü on yıla uzatarak tamamlamış olacak. Erdoğan’ı destekleyen ittifak TBMM’de çoğunluğu seçimlerin ilk turunda elde etmişti.

“Ekonomide büyük sorunlar var”

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Kur korumalı mevduat, kurda devalüasyon riski ve piyasa şartlarıyla uyumsuz faiz seviyeleri gibi büyük sorunlar var. Bu hafta itibarıyla iktidarda ekonomi politikalarına bir tercih yapılması gerekecek. Bir kadro belirleme aşaması olacak. Bu aşamalar, bize önümüzdeki dönem uygulanacak politikalar açısından ciddi bir sinyal verecektir. Buna göre fiyatlamalar tahminler de bu hafta tüm bunların hepsi netleşmesini bekliyoruz” dedi.

Erdoğan’da değişim sinyali mi var?

erdoğan

Aynı bankacı Erdoğan’ın dünkü açıklamalarının bir değişim sinyali içerdiğini ancak bunun tam net olmadığını söyledi.

Erdoğan dün faizi düşürdükleri gibi enflasyonu da düşüreceklerini bunu daha önce yaptıklarını belirtti. Ayrıca “Uluslararası itibara sahip finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz” dedi.

Avrupa ve ABD başta olmak üzere bugün bir çok küresel piyasa tatil. Seçimlerin ikinci turu öncesi son işlem gününe dolar/TL yeni tarihi zirvesi olan 20.34’ü test ederek başlamıştı. Bu sabah da gün içi en yüksek 20.34’ü gördü.

İstanbul serbest piyasada dolar 20.0470 liradan, Euro ise 21.5250 liradan haftaya başladı.

Bu verilere göre TL dolar karşısında seçimlerin ilk turu öncesine göre yüzde 2.4 değer kaybederken, depremden bugüne yüzde 6.1, yılbaşından bugüne ise yüzde 6.7 kayıp yaşadı. TL’nin son 5 yıllık kayıp ise yüzde 80 seviyesinde.

Kabine nasıl şekillenecek?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Mehmet Şimşek kabinede olsun olmasın, ekonomi politikamıza katkı verecek.

ibrahim kalın

Kabine’nin nasıl işleyeceğine dair de bir çerçeve çizen Kalın, “İsim kompozisyonu her şekilde olabilir. Yeni millette karşılığı olan, Türkiye Yüzyılı’na yakışır genç dinamik bir Kabine kuracağını Cumhurbaşkanımız söylemişti. Şimşek bu sürece makamdan ayrı her zaman destek vereceğini söyledi. Önümüzdeki günlerde daha da şekillenir. Kabine de olur olmaz ama Mehmet Bey (Şimşek) bizim ekonomi politikalarımıza katkı vermeye devam edecek.” şeklinde konuştu.

Seçimin ardından BIST 100 endeksi ne durumda?

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi seçim sonrası ilk işlem gününün birinci yarısında yükseldi. Günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 99’u yükselirken, yalnızca bira şirketi Anadolu Efes değer kaybetti.

borsa istanbul bist100

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 4,61 artışla 4 bin 791,62 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 210,95 puan değer kazandı.

Cuma günü 4 bin 580,67 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 115,49 puan ve yüzde 2,52 değer kazanarak 4 bin 696,17 puandan başladı. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 4 bin 622,26, en yüksek ise 4 bin 799,98 puanı gördü.

Günün ilk yarısında sanayi endeksi yüzde 4,78, hizmetler endeksi yüzde 4,16, mali endeks yüzde 3,97 ve teknoloji endeksi yüzde 5,50 değer kazandı.


YALNIZCA BİR HİSSE EKSİDE

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 99’u yükselirken, yalnızca bira şirketi Anadolu Efes değer kaybetti.

Borsada çimento, inşaat ve gayrimenkul şirketlerinin hisseleri seçim sonrası pozitif seyretti. Çimento hisselerinin pek çoğu günün ilk yarısında tavan yaptı.

İnşaat endeksi günün ilk yarısında yüzde 4,98, gayrimenkul yatırım ortaklığı hisseleri yüzde 3,98, yapı malzemeleri ve çimento hisselerini listeleyen endeks yüzde 7,41 yükseldi.

Borsa İstanbul’da bugün en çok yükselen hisseler:

Borsa İstanbul’da olumlu hava devam ederken bugün en çok değer kazanan 5 hisse şu şekilde sıralandı:

  • YYAPI
  • KONYA
  • TMSN
  • OYAKC
  • EUPWR

Borsadaki yükselişe katılmayarak düşüş eğilimine devam eden MARKA ve SAMAT payları bugünde taban fiyatından işlem görmeye devam etti. AEFES), CANTE ve DOGUB hisseleri de %1 ila %2 bandında kısmi gerilemeler gördü.

BIST 100 endeksine dahil hisseler arasında bugün en çok değer kazanan hisseler arasında KONYA, TMSN ve OYAKC dışında KLRHO, IZMDC ve ISDMR de tavan fiyatına yakın yükseliş kaydetti.

Türkiye’nin CDS’yi yatay seyirde

turkey cds
29 Mayıs 2023

Türkiye’nin kredi risk primi (CDS), Cumhurbaşkanı seçimi öncesi son veride 663,85 baz puanda bulunurken, bugün saat 18.00 itibarıyla 690 baz puanda civarında hareket ediyor.

Türkiye’nin CDS’si, 23 Mayıs Salı günü 720 baz puana kadar yükselerek 7 ayın zirvesini görmüştü. CDS, sonraki günlerde geri çekilerek 700 puanın altına sarkarken, seçim belirsizliğinin bitmesiyle de gevşemesini sürdürüyor.

Türk Lirası’nı neler bekliyor?

Türk Lirası bandrol

BlueBay Asset Management’tan Timothy Ash “Para politikasında 180 derece dönüş görmedikçe ve ekonomi için atanmış güvenilir bir liderlik ekibi görmedikçe, TL’de durum çirkinleşebilir” dedi.

TL’nin değer kaybını sınırlı tutmak için TCMB, seçimin ilk turunden önceki haftada 9 milyar dolar rezerv kaybederken iki seçim arasındaki ilk hafta da rezerv kaybı ise 3.5 milyar dolar oldu. Bankacılar rezerv kayıplarının geçen hafta da devam ettiğini hesaplıyor.

Rezerv yeterliliği piyasalarda en önemli endişe kaynağı ve piyasaların ekonomi politikalarına uzun vadede sürdürülebilir olmadığı eleştirilerinin de kaynağı durumunda. Net uluslararası rezervler 19 Mayıs haftası itibarıyla 2002’den beri ilk defa eksiye düştü.

Morgan Stanley, Türk Lirası’nda hızlı değer kaybı bekliyor: Dolar/TL 28 seviyesini görebilir

dolar

Morgan Stanley, seçimleri kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cari düşük faiz politikasına bağlı kalmaya devam etmesi halinde, Türk lirasının dolar karşısında yüzde 29 değer kaybetmesi riski olduğunu bildirdi.

Analistler Hande Küçük ve Aline Slyusarchuk tarafından dün yayınlanan yatırımcı notuna göre, politikanın yönü değişmez ise, Türk lirası dolar karşısında 26 seviyesine beklenenden çok daha kısa sürede gerileyebilir ve yıl sonuna kadar 28 seviyesi görülebilir.

Morgan Stanley’in yatırımcı notunda, “Türkiye’nin yüksek dış finansman ihtiyaçları, makro risklerin devam etmesine neden olacak ve mevcut makro politika çerçevesi değişmedikçe, küresel şoklara (emtia fiyatları, Fed) ve bölgesel ortaklardan gelen döviz girişlerinin kullanılabilirliğine karşı artan bir hassasiyetle karşı karşıya kalınacak” denildi.

Kredi piyasası durma noktasına gelmişti

Seçimin iki turu arası kredi piyasası istisna ve zorunlu durumlar hariç bankacıların değimiyle “durma noktasına” gelmişti.

Mevduat faizlerinde önce yüksek montanlı işlemlerde yıllık yüzde 40 civarında getiri oluşurken bazı bankalarda bu oranlar seçim daha düşük tutara doğru da yayılmaya başladı. Bankacılar KKM ve mevduat hariç seçim döneminde “pek bir işlem” yapamadıklarını belirtmişlerdi.


Veri gündeminde ise bugün mayıs ayı ekonomik güven endeksini yer alıyor. Haftanın kalanında ise nisan ayı dış ticaret, ilk çeyrek GSYH, öncü PMI ile mayıs ayına ilişkin öncü enflasyon ve öncü dış ticaret istatistikleri yer alıyor.

Meclis YSK’yı bekliyor: Yeni dönem için takvim nasıl işleyecek?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.