Araba fiyatlarına kur zammı: 871 araçta fiyat değişimi!

Otomotiv markaları listelerine kur güncellemesi yaptı. Dolar/TL’deki yüzde 13’lük artış araç fiyatlarına da zam olarak yansıdı. Sıfır km’de araç fiyatları yüzde 2 ile 21 arasında arttı. Cardata verilerine göre 2-12 Haziran arasında marka ve model tip bazında 871 araçta yaşanan fiyat değişimleri şöyle…

araba fiyatları

Araba fiyatlarına kur zammı: 871 araçta fiyat değişimleri!

Otomotiv veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Sıfır km araçta 2-12 Haziran arasında 35 markanın genel ortalamadaki zam oranı yüzde 8 oldu. Döviz kurundada aynı dönemde yüzde 13’lük artış var. Sıfır km zam oranları aynı dönem içindeki döviz kuru artışının altında kaldı. Zam oranları yüzde 21 ile yüzde 2 arasında değişiyor.” dedi.


“Sıfır km araç yok, talep durmuyor!”

Sıfır km araçta yüksek talebe dikkat çeken Yalçın, “Bu talep düşmeyecek. Döviz-faiz-enflasyon üçlemesinde denge bulunmadığı sürece bu zamlar sürecek. İnsanlar otomobili yatırım aracı olarak görmeye devam ediyor.

En düşük sıfır km aracın fiyatı 1 milyon lira seviyesine dayandı. Gayrimenkul alamayanlar otomobil alıyor. Sıfır km araç yok, talep durmuyor. 9-12 ay bekleyip o dönemdeki döviz kurundan satın almayı göze alanlar var.” dedi.


Cardata Türkiye, sıfır km araçlarda 2-12 Haziran arasında fiyat artışları listesini hazırladı. İşte 35 markanın 871 modelde zam oranları ve güncel fiyatlar…

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, 0 km otomobillerde zamların süreceğini, haziranda ikinci kez zam yapmak zorunda kalacak firmaların üçüncü zammı yapmasının da beklenebileceğini söyledi.

“1990’lardakine benzer ayda 3 zamlı fiyat artışları…”

Yalçın, “Faiz, kur ve enflasyon dengesi kuruluncaya kadar 1990’lardakine benzer bir piyasanın yaşanacağına, ayda üç kez zam yapılacak bir döneme girdik” dedi.


Yalçın, “Haziranın ilk haftasında ilan sitelerinde fiyat artışları yüzde 11 düzeyine ulaşsa da gerçekleşen fiyatlardaki artışın yüzde 6 oldu. 0 km otomobillerdeki fiyat artışı beklentisi nedeniyle ikinci el satıcılarının beklemeye geçtiğini, arzın azaldığını ve ikinci el pazarında satışlar çok yavaşladı. İlan sitelerinde araç ilanları bir önceki aya göre yüzde 3.5 oranında azalması da bunu destekleyen bir veri” diye konuştu.

Tam liste: 871 araçta fiyat değişimleri

Sıfır ve ikinci el araba satışlarına döviz zammı geliyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.