Banka kartı kullanmayanlar dikkat: Şubelere 10 bin TL sınırı!

Birçok banka uzun süredir belirli bir tutarın altındaki nakit para işlemleri için müşterilerini ATM’lere yönlendirirken bazı bankalar artık 10 bin TL altındaki işlemlerin vezneden yapılmasını tamamıyla yasakladı. Banka kartı veya kredi kartı kullanmayan vatandaşlar zor durumda kalabilir.

banka kartı

Bankalar, belli bir tutarın altında para çekme-yatırma, fatura ödeme, EFT gibi işlemleri banka şubesi dışındaki kanallara yöneltmek için harekete geçti. 10 bin TL altındaki işlemler için banka kartı veya kredi kartı ile ATM’lerde para çekimi yapılabilecek.

Banka çalışanlarının verdiği bilgiye göre bu tutarın altı için ödeme ekranları tamamen kapatıldı. Vezneden minimum işlem tutarı, bazı bankalarda 20 bin TL’ye kadar yükselirken bazı bankalar ise bu konuda bir kısıtlama sunmuyor. Ancak vezneden yapılan nakit çekim işlemlerinde işlem ücreti kesiyor.


Dijitalleşmeye teşvik etmek mi?

Bankalar bu uygulamanın nedeninin genel olarak müşteriyi dijitalleşmeye teşvik etmek olduğunu söylerken banka çalışanları “Vezneler para çekme işlemleriyle boğuşup kredi kartı, kredi ve ek hesap satışı yapamıyor diye bu uygulamaya geçtiler” dedi.

Bu hamlelerin maliyet düşürmek için yapıldığını söyleyen bankacılık uzmanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Bankalar uzun zamandır bunu yapmaya çalışıyor. Hem kiralardan hem işçi maliyetinden kısmak, şubeleri küçültmek istiyorlar. Yaşlı ve engelliler zorlanacak tabii ki ama işte kapitalizm budur. 10 bin TL limit kulağa çok gelebilir ama 370 dolar ediyor” dedi.

“Kanuna aykırı”

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz ise tüketici kanununu anımsatarak şunları vurguladı:

“Kanuna göre vitrine koyduğunuz malı satmak, taahüt ettiğiniz hizmeti vermek zorundasınız. Bankaların bu uygulaması kabul edilemez. Belirlenen minimum tutarlar emekli maaşının üstünde. Yaşlı, engelli, savunmasız vatandaşlarımız banka içinden işlemlerini güvenle yapma hakkına sahiptir. Kaldı ki bozuk ATM şikâyetleri sıklaşıyor, sokak sokak ATM aramak zorunda değiliz. Bu konuyu BDDK ile görüşeceğiz.”

Banka şubelerinde 10 bin TL sınırına “Yaşlılar mağdur olabilir” uyarısı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bazı bankaların şube işlemleri için getirdiği 10 bin liranın altındaki işlemlere yönelik sınırlamanın, gerekli önlemler alınmadığı takdirde yaşlıların bankacılık hizmetlerine erişmeleri açısından ayrımcılık oluşturacak bir pratiğe dönüşebileceği uyarı


TİHEK’ten yapılan açıklamada, son günlerde sosyal medya ve çeşitli haber kanallarında, birçok bankanın belli bir tutarın altında para çekme-yatırma, fatura ödeme, EFT gibi işlemleri yapmak üzere müşterilerini ATM’lere yönlendirdiği ve bazı bankaların artık 10 bin lira altındaki işlemlerin vezneden yapılmasını tamamıyla yasakladığına yönelik haberler yer aldığı kaydedildi.

“Yaşlı vatandaşlar mağdur olabilir!”

Söz konusu haberlerin kamuoyunda, daha güvenli bulduğu için bankacılık işlemlerini şubelerden yapan yaşlıların bu uygulama nedeniyle hak ihlallerine maruz kalabilecekleri ve mağduriyet yaşayabileceklerine yönelik endişelere neden olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu olarak söz konusu düzenlemenin gerekli önlemler alınmadığı takdirde yaşlıların bankacılık hizmetlerine erişmeleri açısından ayrımcılık oluşturacak bir pratiğe dönüşebileceğini belirtmek isteriz.”

DOLAYLI AYRIMCILIĞA YOL AÇMA RİSKİ VAR

Pek çok yasal düzenlemeye rağmen toplumsal ve kültürel değerleri geçmişten geleceğe taşıyan yaşlılara yönelik algıların son dönemde değişime uğradığı ifade edilen açıklamada, özellikle yaşlıların çağa ayak uyduramadıkları, değişmez ve aileye yük oldukları şeklinde ön yargıların ortaya çıktığı belirtildi.

Yaşlıların istihdam, emeklilik, sosyal ve kamusal hizmetlere erişim gibi birçok alandaki sorunlarının halen çözüm bekleyen alanlar olduğu belirtilen açıklamada, yaşlı hakları söz konusu olduğunda görünüşte ayrımcı olmayan uygulamaların dolaylı ayrımcılığa yol açma riskinin göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu çerçevede yaşlı haklarına yönelik sorun alanları, gerek sosyo ekonomik gerekse de insan hakları açısından derin kırılmalara yol açmaktadır. Bundan ötürü yaşlı haklarına yönelik sorun alanları multidisipliner bir yaklaşımı gerekli kılmaktadır. Temel misyonu insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu olarak bankaların şube işlemleri için getirmiş olduğu 10 bin liranın altındaki işlemlere yönelik sınırlamaların yaşlılar açısından gündeme getirebileceği ayrımcı sonuçları yakından takip edeceğimizi bildiriyoruz.”


|| Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagramGoogle Haberler 

Kiralık ev krizi, satılık ev sayısını artırdı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.