Ana Sayfa Ekonomi 2,5 TL’lik madeni para geliyor!

2,5 TL’lik madeni para geliyor!

34 yıl önce tedavülden kaldırılan 2.5 TL’lik madeni paralar yeniden geliyor. İddiaya göre; tüm hazırlıklarını tamamlayan Darphane, 2.5 TL’lik bozuk parayı basmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan onay bekliyor.

madeni para

Hazırlıklarını tamamlayan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün 2.5 TL’lik yeni madeni paraları basmak üzere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan onay beklediği, onayın gelmesinin ardından paraların kısa sürede basılarak tedavüle çıkarılacağı öğrenildi. 2.5 TL’lik madeni paralar en son 34 yıl önce, 1989 yılında tedavülden kaldırılmıştı.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 2 TL’lik madeni paraların basımı için öneride götürdüğü, ancak Erdoğan’ın 2.5 liralık madeni paranın daha uygun olacağını yetkililere ilettiği öğrenildi. Bunun üzerine Darphane yetkililerinin 2.5 liralık madeni para üzerinde yeni bir çalışma yapıp Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğu ifade edildi.

Atatürk’ün kalpaklı fotoğrafı olacak

2.5 TL’lik madeni parada Atatürk’ün kalpaklı fotoğrafının rölyefi kullanılmak üzere ilk çalışma yapıldı. Ancak bu rölyef Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel olarak hatıra niteliğinde basılan 5 TL’de kullanıldı. Bu nedenle 2.5 TL’de yeni bir rölyefin kullanılmasının planlandığı ifade edildi.

1 TL’lik madeni paranın basım maliyetinin 2 lira 30 kuruş olduğunu belirten yetkililer, 2.5 TL’nin de aynı maliyetle basılacağını, bu sayede hem tasarruf sağlanıp hem de piyasadaki bozuk para açığının kapatılacağını söylediler.

Gramı ve madeni düşürüldü

Yetkililer, 1 TL’lik madeni paranın maliyetini düşürmek için gramajını azaltıp alaşımındaki nikel oranını azaltma yoluna gittiklerini belirterek, “Eğer bu çalışma yapılmamış olsaydı bugün 1 TL’nin maliyeti 3.5 lira civarında olacaktı” dediler.

Yetkililer pandemi döneminde emtia fiyatlarının yükselmesiyle 1 TL’nin maliyetinin 2.7 liraya kadar yükseldiğini, daha sonra fiyatların düşmesiyle maliyetin 1.9 TL’ye kadar gerilediğini, ancak kur artışıyla maliyetin bugün tekrar 2.30 TL’ye çıktığını belirttiler. Yetkililer, 1 TL ile birlikte 5 TL’lik hatıra paraların maliyetinin de 2.30 TL olduğu bilgisini verdiler.

Cumhuriyetin 100. yılı için 5 TL’lik madeni hatıra parası basıldı

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.