Dünyanın en kötü yemekleri seçildi: Listede bir Türk yemeği var!

en kötü yemekleri

Taste Atlas, dünyanın en kötü yemekleri listesini yayınladı. Listede dünya mutfağından birçok yemek yer alırken Türk mutfağından da bir yemek yer aldı.

Dünyanın en az beğenilen 100 yemeğini Taste Atlas açıkladı. Gastronomi dünyasının prestijli platformlarından biri olan Taste Atlas, küresel mutfaklardan çeşitli yemekleri değerlendirerek yapılan listede Türk yemekleri de yer aldı.

Dünyanın en kötü yemekleri listesi:

İlk sırada İzlanda’dan tütsülü köpek balığı eti “Hákarl” var.


Taste Atlas‘ın listesine Türkiye ise 22. sıradan 2,5 puan alan kara lahana çorbasıyla girdi.

Geçtiğimiz yıl kaymaklı kayısı, 2,7 puanla 59. sıraya yerleşmişti. Bu yıl listede ilk 100’de yer almadı.

1- Hákarl – İzlanda

Hákarl - İzlanda

Hákarl, İzlanda’nın iyileştirilmiş köpekbalığı etinden, yani Grönland köpekbalığı ve diğer uyuyan köpek balıklarından yapılan ulusal bir lezzettir. Et önce üç aya kadar fermente edilir, ardından asılır ve dört ila beş ay daha kurumaya bırakılır.

Yemeğin iki çeşidi vardır: çiğneme gerektiren, kırmızımsı glerhákarl ve yumuşak, beyaz skyrhákarl. Genellikle cesurların yiyeceği olarak kabul edilir, çünkü yüksek amonyak içeriği çoğu zaman insanların öğürmesine neden olur.

2- Ramen Burger – ABD

Ramen Burger

Ramen burger, iki kızarmış ramen şehriye çöreği arasına sıkıştırılan et köftesinden oluşan benzersiz bir hamburger çeşididir. Et köftesi tipik olarak shoyu sosuyla kaplanır ve üzerine roka ve yeşil soğan eklenir. Yemek, 2013 yılında Brooklyn’de piyasaya çıkan ramen blog yazarı Keizo Shimamoto tarafından yaratıldı.

Ramen burger o kadar popülerdi ki Time Dergisi tarafından şimdiye kadar yaratılmış en etkili 17 burgerden biri olarak seçilmişti.

3- Yerushalmi Kugel – İsrail

Yerushalmi Kugel - İsrail

Yerushalmi kugel, karamelize şekerle kaplanmış ince pişmiş eriştelerden yapılan bir güveçtir. Yumurta, zeytinyağı, karabiber ve tuzla karıştırıldıktan sonra bir tavaya konur ve sertleşinceye kadar pişirilir. Bu yemek ilk olarak 18. yüzyılda Avrupalı Yahudilerin benzer pişmiş güveç hazırlama mutfak geleneklerini getirmesiyle ortaya çıktı.

Adından da anlaşılacağı gibi yemek, hala popüler olduğu ve fırınlarda ve sokak pazarlarında bulunabildiği Kudüs’te ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Şabat ve diğer Yahudi bayramlarında servis edilen temel bir yemektir. Yerushalmi kugel (Kudüs güveci) yuvarlak veya dikdörtgen tavalarda pişirilebilir.

4- Kalvsylta – İsveç

en kötü yemekler

Jöleli dana eti veya İsveç dilinde kalvsylta, et suyunda jelatin ve baharatlarla birlikte kaynatılan kıyılmış dana eti ile yapılan basit bir et yemeğidir. Jöleli dana eti daha sonra bir kalıba yerleştirilir ve servis edilmeden önce soğutulur. Geleneksel olarak İsveç Noel büfesinde diğer Noel yemekleriyle birlikte servis edilen kalvsylta, genellikle dilimler halinde kesilir ve buna pancar, kraker, yaban mersini reçeli, yaban turpu, salatalık turşusu veya hardal eşlik eder.

5- Sklandrausis – Latviya

en kötü yemekler

2013 yılında TSG statüsü kazanan Sklandrausis, 16. yüzyıldan bu yana bölgede hazırlanan Letonya’dan gelen yuvarlak bir pastadır. Mayasız çavdar unundan yapılan hamur, diskler halinde yuvarlanarak kenarları yukarı doğru katlanacak şekilde şekillendirilir.

Patates ve havuç dolgusu üst üste yerleştirilir ve her şey bir araya getirildikten sonra üst kısım krema ile kaplanabilir ve üzerine tarçın veya kimyon tohumu serpilebilir. Turtanın çay veya sütle soğuk olarak yenmesi gerekiyor.

6- Chapalele – Şili

en kötü yemekler

Chapalele, yalnızca iki ana malzemeyle (patates ve un) yapılan bir Şili ekmeğidir. Geleneksel olarak buharda pişirildiği ve yemek hazırlamak için kullanılan toprakta bir delik olan curanto’da pişirildiği Chiloé Adası’ndan gelir.

Kızartılabilir, tavada kızartılabilir veya fırınlanabilir. Bittiğinde chapalele tek başına atıştırmalık olarak tüketilebileceği gibi güveç ve et yemeklerinin yanında da kullanılabilir.

7- Calskrove – İsveç

Calskrove

İsveç’in Skellefteå kasabasındaki Tre Kronor restoranının bir icadıdır. Hamburger (ekmek, soslar ve soslarla birlikte) ve patates kızartmasıyla doldurulmuş calzone pizzasından oluşur.


Kalori yüklü bu yemek, ilk olarak aşırı içki içtikten sonra pizza mı yoksa hamburger mi yiyeceğine karar veremeyen insanlar için icat edilmiş. Tuhaf ama gerçek!

8- Bocadillo de carne de caballo – İspanya

Bocadillo de carne de caballo

Bocadillo de carne de caballo, at etiyle doldurulmuş geleneksel bir İspanyol sandviçidir. Tipik olarak, barra de pan adı verilen İspanyol tarzı bir baget uzunlamasına ikiye bölünür ve daha sonra kavrulmuş, kızartılmış veya ızgarada pişirilmiş at eti parçalarıyla doldurulur.

Sandviçin dolgusuna eklenen diğer yaygın malzemeler arasında taze sarımsak, peynir dilimleri, çıtır çıtır kızarmış domuz pastırması, fasulye ve soğan yer alır. İspanyol bocadillo sandviçinin bu çeşidi tipik olarak bir bardak soğuk bira veya kırmızı şarap, bir fincan kahve, zeytin ve fıstık gibi eşliklerle servis edilir.

9 – Marmite and Chip Sandwich – Yeni Zelanda

en kötü yemekler

Bu sıradışı sandviç, arpa içeren Marmite adlı ürünün sürülmesiyle kaplanmış ve çıtır patates cipsi ile birlikte sandviçlenmiş dilimlenmiş tereyağlı ekmekten oluşur. Yoğun, maya bazlı Marmite yayılımı aslen İngiliz olmasına rağmen, Avustralya ve Yeni Zelanda‘da inanılmaz derecede popülerdir.

Marmite ve chip sandviç, genellikle doyurucu bir atıştırmalık olarak tüketilen, hızlı bir şekilde bir araya getirilen bir ikramdır.

10- Ryynimakkara – Finlandiya

Ryynimakkara

En kötü yemeklerde 10’uncu sırada yine bir Kuzey ülkesi yemeği, bu sefer dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya‘dan. Günümüzün modern versiyonları sıklıkla yulaf ve domuz eti veya kuzu eti gibi etleri içerse de, Ryynimakkara başlangıçta pişmiş arpa kabuğu çıkarılmış tane, yağ ve çeşitli baharatlarla hazırlanıyordu. Genellikle küçük bir oranda et ve yağdan oluşur ve kabuğu çıkarılmış tane yıldız bileşen olarak öne çıkar.

Etin türüne bağlı olarak rengi değişebilir ancak geleneksel olarak kısa, orta kalınlıkta sosis şeklindedir. Ryynimakkara genellikle kızartılır ve patates, hardal, çeşitli sebzeler ve yaban mersini reçeli ile tamamlanır.

Türkiye – En kötü yemeklerde 22. sırada: Kara lahana çorbası

lahana çorbası

Taste Atlas yemeğin açıklamasını şöyle yapmış: 

Kara lahana çorbası geleneksel bir Türk çorbasıdır. Kıyılmış lahana, yeşil mercimek, bulgur, tavuk suyu, soğan, domates sosu ve zeytinyağının birleşiminden yapılıyor. Önce soğanlar zeytinyağında sotelenir, ardından domates sosu, su, et suyu, lahana, mercimek ve bulgur eklenir. Çorba, tüm malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirildikten sonra sıcak olarak, tercihen kıyılmış maydanoz ve nane ile süslenerek servis edilir.

Ancak Dünyanın En İyi 100 yemeği listesine ülkemizden birçok lezzet girdi. Liste aşağıda…

Dünyanın en iyi 100 mutfağı

dünyanın en iyi 100 mutfağı

Bu yıl “Dünyanın En İyi 100 Mutfağı” listesine Türkiye 15. sırada girdi.

Dünyanın en iyi 100 yemeği

dünyanın en iyi 100 yemeği

Taste Atlas “Dünyanın En İyi 100 Yemeği” listesindeyse Türkiye, 8 yemek ile sıralamaya girdi. En çok beğenilen yemek 20’nci sıraya giren Cağ Kebabı oldu.

İşte Türkiye’nin ilk 100’de yer alan yemekleri:

20. sıra: Cağ Kebabı (4,59 puan)
37. sıra: İskender Kebap (4,55 puan)
38. sıra: Mantı (4,55 puan)
60. sıra: Döner Kebabı (4,51 puan)
70. sıra: Adana Kebabı (4,50 puan)
72. sıra: Mercimek Çorbası (4,50 puan)
77. sıra: Hünkar Beğendi (4,50 puan)
89. sıra: Tombik Döner (4,49 puan)

Yorumu size bırakıyoruz. 🙂


Künye: TasteAtlas yemek sıralamaları, gerçek kullanıcıları tanıyan ve bot, milliyetçi veya yerel vatansever derecelendirmeleri göz ardı eden ve sistemin bilgili olarak tanıdığı kullanıcıların derecelendirmelerine ek değer veren bir dizi mekanizmayla TasteAtlas izleyicilerinin derecelendirmelerine dayanmaktadır. 14 Aralık 2023 tarihine kadar “Dünyanın En Kötü 100 Yemeği” listesinde 396.447 derecelendirme kaydedildi ve bunların 273.250’si sistem tarafından meşru olarak tanındı. TasteAtlas Sıralaması gıdayla ilgili nihai küresel sonuç olarak görülmemelidir. Amaçları mükemmel yerel yemekleri tanıtmak, geleneksel yemeklerden gurur duymak ve denemediğiniz yemeklere dair merak uyandırmaktır.

Türkiye 2024 Michelin Yıldızı alan restoranlar listesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.