Sigarada vergiye enflasyon ayarı: ÖTV oranları değişti

Sigara zammı

Tütün ve tütün ürünlerinde ÖTV oranı 6 puan düşürüldü, maktu ÖTV tutarları artırıldı.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek karar ile Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu’nun III sayılı listesinde yer alan tütün ürünlerinde asgari maktu ve maktu vergi tutarları yeniden belirlendi.

Ancak yeni oran ve tutarlar 2024 yılı Ocak-Haziran dönemi için uygulanmayacak.


Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ÖTV kanunun eki (III) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan ürünlerden bazılarının ÖTV oranı ile asgari maktu ÖTV tutarlarını yeniden belirleyen Cumhurbaşkanı kararına göre, sigara ve bazı tütün ürünlerinden alınan ÖTV oranı yüzde 63’ten yüzde 57’ye düşürülürken, asgari maktu ÖTV tutarları 1.1114 TL’den 1.4249 TL’ye yükseltildi.

Karar eklenen maddeyle, ÖTV kanununun 12. maddesi 3. fıkrasında yer alan; söz konusu (II) sayılı listedeki malların ÖTV oranı ve maktu ÖTV tutarlarının üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında yeniden belirlenmiş olacağına ilişkin hükmün 2024 yılı ocak-haziran dönemi için uygulanmaması hüküm altına alındı.

Sigarada vergiye enflasyon ayarı

Avrupa Birliği (AB) ve OECD vergi sistemine uyum kapsamında, vergi kaybına yol açmayacak şekilde düzenleme yapıldı.

Kararla, sigara firmalarının bir birim maliyet artışı için “7,5 birim” sigara satış fiyatında artış yapmaları yerine “5,1 birim” artış yapmaları yeterli olacak.


Böylece maliyet artışının enflasyon üzerindeki baskısını azaltılmak suretiyle enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi hedefiyle uyumlu bir vergi sistemine geçilmesi amaçlanıyor.

2024’te asgari ücret 17 bin 2 lira oldu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.