Karşılık beklemeden hayatınızda olanların kıymetini bilmek

Karşılık beklemeden

Uzmanlar bireyde psikolojik iyi oluşun desteklenmesi için iyi ilişkiler ve iyi olmanın önemine dikkat çekiyor. Psikolojik iyi oluş ve mutluluk için tecrübelerden ders alınması gerektiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, dostluğun, iyilik yapmanın ve iyide olmanın insanı mutlu eden faktörler olduğuna değindi.

Dr. Yıldız Burkovik: “Hiçbir şekilde bir beklentisi yoktur bir dostun. Hiçbir şey beklemeden birbirimizi karşılıksız olarak sevebilmek, karşılıksız olarak değer verebilmek önemlidir.”

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikoloji Hizmetleri Genel Koordinatörü ve Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, yeni bir yıla başlarken psikolojik iyi oluşu destekleyecek ve mutluluk sağlayacak önerilerde bulundu.


Tecrübelerden ders alınmalı

Yeni yılda psikolojik iyi oluş ve mutluluk sağlayacak ilk önemli noktanın ‘tecrübe’ olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, “Tecrübelerimiz her şeyden çok değerlidir. O tecrübelerden ders alıp onlara göre yaşantımızı ilerletebilmek, bunun doğrultusunda o süreci takip ederken öğrendiklerimizi etrafa saçabilmek ve yanlış bir durum olduysa da onları da paylaşabilmek çok önemli.” dedi.


Her şeyden önce öğrendiklerimizle birlikte yaşantımızı kurgularken daima sosyal çevreyle birlikte olmamız gerektiğine vurgu yapan Dr. Yıldız Burkovik, bunun nedenini de “Çünkü çevre bizim için hatta tüm canlılar için çok değerli. Bu yüzden çevremize de saygı duyabilmemiz çok daha fazla önemli.” sözleriyle açıkladı.

Karşılık beklemeden yapılan her şey kişiyi mutlu eder 

Dostluğun en önemli şey olduğunun da altını çizen Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, “Hiçbir şekilde bir beklentisi yoktur bir dostun. Belki de koşulsuz seven, sizi dinleyen, anlayan, algılayan ve gerçeği söyleyen insandır. Gerçeği söylerken birbirimizi kırmamak, birbirimizi kırmadan bir şeyleri anlatabilmek, birbirimizi dinleyebilmek, değer verebilmek, önem verebilmek ve gerçekten insan olabilmek en önemli şeylerdir.” dedi.


İyilik yapmanın, iyi olmanın, iyide olmanın insanı mutlu eden durumlar arasında önde geldiğini aktaran Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, “İyide olmak, doğruda olmak, çalışmak, bilgili olmak, sevebilmek… Bunların hepsi karşılıksız olan şeylerdir. Hiçbir şey beklemeden birbirimizi karşılıksız olarak sevebilmek, karşılıksız olarak değer verebilmek önemlidir. Yeni yılla birlikte tüm bu güzellikleri hayatınıza katabilmenizi, zaten sahip olanların ise bu güzellikleri kaybetmemelerini dilerim.” diyerek sözlerini tamamladı.

Pozitif yaşlanma: Pozitif psikoloji yaşlılarda iyi oluşu artırıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.