Merkez Bankası’nda istifa: Dünya basını ne dedi?

Merkez Bankası

Hafize Gaye Erkan’ın sosyal medya hesabından istifasını duyurmasının ardından görevini Fatih Karahan’ın teslim aldığı bilgisi Resmi Gazete’de yayınlandı. Merkez Bankası’ndaki değişikliği yakından takip eden dünya basını istifa ve atama kararını manşetlerine taşıdı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan cuma akşamı geç saatlerde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla görevinden istifa ettiğini söyledi. Kısa bir süre sonra Resmi Gazete’de Merkez Bankası’nın yeni başkanı olarak Fatih Karahan’ın atandığı duyuruldu. Merkez Bankası’ndaki değişikliği yakından takip eden dünya basını Erkan’ın istifasını ve yeni atanan Fatih Karahan’ı manşetlerine taşıdı.

“Ortodoks ekonomi politikasına geçişin devamı”

Bloomberg, Karahan’ın daha önce New York Fed’de ve Amazon.com’da baş ekonomist olarak çalışmasına vurgu yaparak Erkan’ın öncülük ettiği yatırımcı dostu ortodoks ekonomi politikalarına geçişin devamına işaret ettiğini yazdı.


Orta Doğu medyası Al-Monitor, Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olan Erkan’ın istifasını yazarak yerine Karahan’ın getirildiğini duyurdu. Haberde Karahan’ın akademik geçmişine de yer verildi.

FT: Yeni atama korkuları yatıştırmaya yardımcı olacaktır

Financial Times‘a konuşan yerel bir bankacı, Karahan’ın bankayı yönetmek için güvenilir bir seçim olduğunu ve kariyerinin başlarında neredeyse on yıl boyunca New York Fed ekonomisti olarak çalıştığını belirtti. FT, Erkan hakkında ise “Haziran ayında başlayan ve yabancı yatırımcıları yavaş yavaş Türkiye piyasalarına geri çekmeye başlayan daha geleneksel ekonomi politikalarına doğru büyük bir değişimin ana mimarlarından biriydi” ifadelerini kullandı.

FT ayrıca “Karahan’ın Temmuz 2023’te başkan yardımcısı olarak atanmasının ardından Merkez Bankası başkanlığına getirilmesi, geçmişte olduğu gibi ekonomi politikasında ani rota değişikliği yönündeki korkuları yatıştırmaya yardımcı olacaktır” yazdı.

Reuters: Parasal sıkılaştırma politikasına ilişkin soru işaretleri arttı

Türkiye’nin Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan Cuma günü, kısmen “itibar suikastı” nedeniyle ailesini koruma ihtiyacını gerekçe göstererek istifa etti ve savunduğu agresif parasal sıkılaştırma politikasına ilişkin soru işaretlerini artırdı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı ayrı bir açıklamada ekonomik programın kesintisiz devam edeceğini ve Erkan’ın istifasının kişisel kararı olduğunu söyledi.

Bloomberg: İstifa kararı sonrası Dolar/TL yükselişte

Hafize Gaye Erkan, kendisine karşı yürütülen karalama kampanyasına atıfta bulunarak ailesini korumak için istifa ettiğini söyledi. Yerel basında geçen ay Erkan’ın ailesinin Merkez Bankası’nın işlerine karıştığına dair iddialar yer almıştı. Erkan bu iddiaları yalanlamıştı. TL bu karara ilk tepki zayıflayarak 22:20 sularında dolar karşısında yüzde 0,6 düşüşle 30,5163 seviyesini gördü ve kapanış bazında rekor seviyeyi yakaladı.

Forbes: Enflasyon röportajı Erdoğan’ı kızdırdı

Erkan’ın Ahmet Hakan‘a verdiği röportajında yüksek enflasyon yüzünden İstanbul’da kiraların ödenememesi nedeniyle ailesinin yanına taşındığını söylemesinin Erdoğan’ı kızdırdığını yazan Forbes, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Erkan’a ilişkin açıklamasını hatırlattı. Bakanlık, Erkan’ın kararının “tamamen kişisel ve kendi takdiri” olduğunu ve Cumhurbaşkanı’nın “ekonomi ekibine ve programına güven ve desteğinin tam olduğunu” açıklamıştı.

WSJ: Büyük dünya ekonomisinde türbülans

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Erkan’ın istifasını “son yıllarda bir dizi ekonomik kriz yaşayan büyük bir dünya ekonomisindeki son türbülans” olarak nitelendirdi.


Merkez Bankası’nın yeni başkanı Fatih Karahan

Fatih Karahan

İstifasını sosyal medyadan duyuruna Hafize Gaye Erkan görevden alındı, Mehmet Şimşek’in önerdiği Fatih Karahan (42) TCMB yeni Başkanı oldu. En genç MB Başkanı unvanı alan Karahan, AKP dönemindeki 8’inci başkan olurken, son 5 yılda atanan 5’inci isim oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevine, Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atandı. Hafize Gaye Erkan, dün akşam sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla ‘Merkez Bankası Başkanlığı görevinden affını istediğini’ duyurdu.

Erkan, “Son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikasti kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek’ten açıklama

Mehmet Şimşek

Erkan’ın istifa paylaşımından bir dakika sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzasıyla yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen ekonomi programımız, kesintisiz ve kararlılıkla devam etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ekonomi ekibimize ve uyguladığımız programımıza desteği ve güveni tamdır. Erkan’ın aldığı karar tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir” denildi. Şimşek açıklamasında, Merkez Bankası’nın yeni başkanının ‘kendisinin önerisi doğrultusunda’ atanacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Erkan’a hizmetleri için teşekkür ederken, Orta Vadeli Program‘ın (OVP) kararlı şekilde uygulanmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Gaye Erkan ‘görevden alındı’

Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Fatih Karahan TCMB Başkanlığı’na getirildi. Karara göre, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 35. maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2. maddesi gereğince görevden alındı.

Bu suretle boşalan TCMB Başkanlığı’na 1211 sayılı Kanun’un 25. maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2, 3 ve 7. maddeleri gereğince Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atandı.

Fatih Karahan kimdir?


1982 yılında Eskişehir’de doğan Fatih Karahan, 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun oldu. 2012 yılında Pennsylvania Üniversitesi‘nde Ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Çalışma hayatına 2012 yılında New York Merkez Bankası‘nda ekonomist olarak başlayan Karahan, 2022 yılına kadar anılan kurumda İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı ve para politikası danışmanı olarak görev yaptı. Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi‘nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da görev yapan Karahan, 2022’de Amazon‘da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başladı. Karahan, Kasım 2022’de Amazon’da Başekonomist görevine atandı. Karahan, 28 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na getirilmişti.

Küresel ekonomi 2024’te negatif arz şoku yaşar mı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.