Altın fiyatlarında sert yükseliş: Kötü senaryo ne?

En çok altın rezervi

Altın fiyatları, bayram haftasına tarihi zirvelerde başlangıç yapıyor. Gram altın, 2 bin 425 TL seviyesiyle rekor seviyeye yükselirken, çeyrek, yarım ve Cumhuriyet altını da yükseliş eğiliminde. Peki altındaki sert yükselişin nedeni ne?

Altın fiyatları, son dönemde gösterdiği rekor yükselişle yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı, belirsizliklerin artması ve ekonomik dalgalanmaların etkisiyle önemli bir artış gösterdi.

Altın fiyatları, bayram haftasına rekor seviyelerle başladı. Gram altın 2 bin 425 TL seviyesiyle rekor kırarken, diğer altın türleri de yükseliş trendinde.


  • Altın Vadeli İşlemleri yazı yazılırken, New York Ticaret Borsası’nın Comex bölümünde, Haziran ayı için %0,56 yükselerek onsu USD2,00 ‘den işlem gördü.
  • Onsu seansın en yükseği olan USD seviyesinden işlem gördü. Altın USD2.286,20 seviyesinde destek bulurken, USD2.372,50 seviyesinde dirençle karşılaştı.
  • Dolar Endeksi Vadeli İşlemleri, diğer altı majör para birimi karşısındaki performansına göz attığımızda; %0,03 arttı ve USD103,93 seviyesinden işlem gördü.

Orta Doğu ve Rusya-Ukrayna gerilimi altın fiyatlarını destekliyor

Özellikle İran’ın İsrail’e karşı askeri harekat tehdidinde bulunmasının ardından Orta Doğu’daki jeopolitik gerginliklerin kötüleşeceği korkusu, altına yönelik güvenli liman talebini büyük ölçüde iyimser tuttu.

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmalar da güvenli liman talebini etkiledi ve Zaporijya nükleer santraline yapılan son saldırılar küresel alarma neden oldu.

Diğer değerli metaller de yükselirken platin %1,4 artışla 990,35 dolara, gümüş ise %0,5 artışla 27,950 dolara yükseldi.

Altın fiyatları için kötü senaryo ne?

Altın fiyatları

Piyasalar, yarın açıklanacak olan Mart ayı tüketici fiyat endeksi verilerine odaklanmış durumda.

ABD’de enflasyonun sabit kaldığını göstermesi beklenen veri, aynı zamanda tarım dışı istihdam raporunun açıklanmasından sadece birkaç gün sonra gelecek. Yatırımcılar son seanslarda Fed’in Haziran ayında faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentilerini ciddi ölçüde düşürmüştü.


TÜFE verileri dışında Fed’in Mart ayı toplantı tutanakları da yarın yayımlanacak. Banka toplantı sırasında faiz indirimleri konusunda bazı güvercin sinyaller vermiş olsa da toplantıdan sonra konuşan bir dizi Fed yetkilisi, yapışkan enflasyonun bu yıl olası faiz indirimlerini geciktireceği konusunda uyardı.

Böyle bir senaryo altın için kötü bir işaret. Ancak sarı metal yine de artan güvenli liman talebinden faydalandı.

Gram altın 3 bin TL seviyesine ne zaman gelir?

altın fiyatları

Ons Altın ve USDTRY paritelerine bağlı olarak hesaplandığı bilgisiyle, mevcut tekniği incelendiğinde, 8 Nisan’da 2 bin 400’ün üzerini test eden ‘Gram Altın’ için direnç seviyeleri olarak 2 bin 422 – 2.468 – 2 bin 535, destek seviyeleri olarak da 2 bin 350 – 2 bin 295 (önemli) – 2 bin 143 takip edilebilir.

Dövizde bayramdan sonra yükseliş trendi devam eder mi?

Ata Yatırım Yurtici Piyasalar Müdür Yardımcısı Halime Güçlü merak edilenleri Milliyet’e anlatarak şunları söyledi:

ABD Mart ayı istihdam verisinin kuvvetli gelmesine karşın, Ons Altın Haziran 2024’te FED’in faiz indirimine başlayacağını fiyatlayarak, 2 bin 300 USD’yi yukarı yönlü kırmış olabilir. Bu ivmenin devamı için -Borsa İstanbul’un Ramazan Bayramı tatilinde olduğu süreçte- ABD’den TÜFE ve ÜFE verileri izlenerek Ons Altın’daki hareket takip edilecektir.


Ons Altın’da -50 günlük ortalama maliyeti olan- 2 bin 114 USD’yi önemli bir destek seviyesi kabul ederek, kısa vadede 2 bin 300 USD’nin üzerinde 2 bin 400 USD hedef olarak takip edilebilir. USDTRY’nin kısa vadede, öngörülemeyen aksi bir durum olmadığı sürece 31,45 – 32,75 parite aralığında hareket etmesi beklenebilir.

Kredi çekerken bu hatalara karşı dikkatli olun!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.