Kripto Varlıklar Yasa teklifinde neler var?

Kripto Varlıklar Yasa

Uzun süredir üzerinde çalışılan Kripto Varlıklar Yasa Teklifi yakın zaman sonra açıklanacak. Teklifle, kripto varlıkların tanımı, saklanması ve platformlarına yönelik tanımlamalar yapılmış olacak.

Hükümetin bir süredir üzerinde çalıştığı Kripto Varlıklar Yasa teklifi hazırlıklarında sona gelindi. Teklifle, kripto varlıkların tanımı, saklanması ve platformları (borsaları) başta olmak üzere kripto varlık kullanıcılarını yakından ilgilendiren pek çok kavram yasal dayanağa kavuşacak.

Taslakta, kripto varlıklar için “gayrimaddi varlık” tanımı kullanılıyor. Buna göre, sanal ortamda var olan kripto varlıklar; para, altın, çek gibi maddi nitelik taşıyan menkul kıymetlerden ayrılmış oluyor.


Kripto varlıklar nerede saklanacak?

Kripto varlıkların nasıl saklanacağı da netleşti. Buna göre; kripto varlıklar ya cüzdan uygulamalarında ya da nitelikleri tarafından belirlenecek üçüncü taraflarda saklanacak.

Taslak metnine göre; kripto varlık müşterileri varlıklarını kendi kripto hesap cüzdanlarında bulunduracak. Müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurmayı tercih etmedikleri kripto varlıkları ise platformlar/borsalar dışında nitelikleri belirlenecek üçüncü taraflarda saklanma hakkına sahip olacak.


Riskli yatırım varlığı olarak tanımlanan kriptolardan yatırımcılarının zarar etmesi halinde kamu yatırım tazminatı ödemeyecek. Lisans almadan kripto platformu/borsası kuran ve hizmet sağlayanlara ceza kesilecek. Kripto varlıkların nasıl saklanacağı da netleşti. Buna göre; kripto varlıklar ya cüzdan uygulamalarında ya da nitelikleri tarafından belirlenecek üçüncü taraflarda saklanacak.

Platform nasıl açılacak?

Riskli yatırım varlığı olarak tanımlanan kriptolardan yatırımcılarının zarar etmesi halinde kamu yatırım tazminatı ödemeyecek. Lisans almadan kripto platformu/borsası kuran ve hizmet sağlayanlara ceza kesilecek. Taslakta, kripto varlıkların fiyatlarının serbestçe oluşacağı belirtildi. Bu kapsamda, yurt dışı piyasalarda da işlem gören ve fiyatı yurt dışında oluşan kripto varlıklar, piyasa bozucu işlemlere yönelik hükümlerden muaf olacak. Kripto varlıkların çıkarılmasına yönelik bir kısıtlama getirilmeyecek. Böylece yurt içi kripto varlık fiyatları yurt dışı piyasalardan farklılaşmayacak.

SPK sorumlu olacak


Taslak metne göre, Bin dolar veya avro üzerindeki transferlerde isim, adres ve benzeri bilgiler kayıt altına alınacak. Taslakta, yurt dışı borsaların Türkçe internet sitesi açması, reklam yapılması gibi faaliyetlerde bulunması halinde gerekli tedbirler alınacağı vurgulandı. Yatırım araçlarının kripto varlık olarak ihracına ilişkin esasların belirlenmesi hususunda ise Sermaye Piyasası Kurulu yetkili olacak. Blok-zinciri oluşturulması için yazılım mimarisi ve ilgili teknolojik araçların geliştirilmesinde de TÜBİTAK görev alacak.

Kripto para kazançlarına düşük oranlı işlem vergisi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.