Mayıs enflasyonu açıklandı: Emekli ve memur enflasyon farkı oranları belli oldu

enflasyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs enflasyonu verilerini açıklamasıyla birlikte yaklaşık 6.5 milyon memur ve memur emeklisi ile işçi emeklilerinin alacağı 5 aylık enflasyon farkları da belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon mayısta aylık bazda yüzde 3,37, yıllık bazda yüzde 75,45 oldu.

ENAG’ın verilerine göre; tüketici fiyatları mayısta bir önceki aya göre yüzde 5,66 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 120,66 oldu.


Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nde mayıs ayı enflasyon artış beklentisi yüzde 3,04 oldu. Cari yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,64’e geriledi. Ekonomistler tarafından, enflasyon beklenti anketinde nisan ayında enflasyonun yüzde 3 artacağını tahmin edildi. Yıllık enflasyonun ise yüzde 74,89’a yükseleceği öngörüldü. Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,95 oldu.

Emekli ve memur enflasyon farkı

Mayıs ayı enflasyon rakamları memur, memur emeklisi, SGK, Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı için de belirleyici oluyor. İşte memur ve emekli zammını belirleyecek beşinci veri açıklandı.

Mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3.37 olarak gerçekleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ayı için yüzde 6,70, Şubat ayı için yüzde 4.53, Mart ayı için yüzde 3.16, Nisan ayı için yüzde 3,18, Mayıs ayı için de yüzde 22.7 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Ocak-Mayıs dönemine ilişkin 5 aylık enflasyon yüzde 22.72 olarak açıklandı.


Toplu sözleşme gereği memur ve emeklileri yüzde 10 artış yanı sıra enflasyonun yüzde 15’i aşan kısmı üzerinden de artış alacaklar.

Buna göre:

  • 5 aylık oluşan fark yüzde 17.72 düzeyinde gerçekleşti.
  • İşçi emeklileri ise dönemlik oluşan enflasyonun tamamını fark olarak alıyorlar.
  • Bu durumda işçi emeklilerinin 5 aylık alacakları fark yüzde 22.72 olacak.

Net rakamlar ise Haziran ayına ilişkin enflasyon verisinin de belli olmasıyla netleşecek.


TCMB Başkanı Fatih Karahan, manşet enflasyonun mayısta zirve yapacağını ve sonra belirgin düşüşe geçeceğini kaydetmişti. Karahan, geldikleri noktada dezenflasyonun eşiğinde olduklarını belirtmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de “Enflasyonda geçiş dönemi sona eriyor. Dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz” demişti.

Çalışan annelere ayda 325 euro (11.339 TL) ödenecek


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.