Platon yöntemi soru sorarak başarıyı yakalamak

Yaşamın içinde daha sağlıklı adımlar atabilmek için deneyebileceğimiz yöntemlerden birisi de soru sormaktır. Platon yöntemi soru sorarak başarıyı yakalamak…

platon yöntemi soru sormak başarı

Sürekli değişim içinde olan var oluş alanımızda mutlu olduğumuz sürece uyumu ve başarıyı yakalayabiliriz. Yaşamın içinde daha sağlıklı adımlar atabilmek için deneyebileceğimiz yöntemlerden birisi de soru sormaktır. Milattan önce yaşamış olan ünlü düşünür Platon’un öğretisi, doğru soruları sormak üzerine kurulmuştur. Bu yöntem içsel bilgeliğimizi derinleştirmemiz için bize fırsatlar sunar. Kendi kendimize sorular sorup, yapıcı çözümler üretmeye başladıkça daha verimli oluruz.

“Geçmişten öğrenin, bugünü yaşayın. Gelecek için umut dolu olun. Asla soru sormaktan vazgeçmeyin.” — Albert Einstein

Platon yöntemini iş yaşantımıza uygularken kendimize şunları sorabiliriz:


  • İşimi yaparken bundan keyif alıyor muyum?
  • İşim bireysel gelişimime nasıl katkıda bulunuyor?
  • Yaşantımı nasıl daha kolaylaştırabilirim?

Rönesans mimarisine imzasını atan sanatçılardan biri olan Filippo Brunelleschi’nin yöntemini kullanarak olaylara bakış açımızı geliştirebiliriz. Brunelleschi’nin sorusu:

Yaptığım iş dışında en çok ilgimi çeken konu nedir? Neden?

Çok iyi bildiğimiz konular dışında, ilgimizi çekenlerden bir kaçını seçerek yeni hobiler edinmek daha esnek olmamızı sağlayacaktır.

değişim soru aslan kaplan jaguar kız güzel

Liderlik için gerekli denge ve güç kavramları üzerinde çalışırken İngiltere kraliçesi Elizabeth I’in yöntemini kullanabiliriz. Onun yöntemi, strateji geliştirmek üzerinedir. Sorusu ise;

Başarılı olmak için nasıl bir taktik uygulamalıyım?

Yapılan işin bizzat içinde bulunmak ve sorumluluk almak bizi daha güçlü yapacak unsurlardır.

Ünlü bilimci Einstein’ın yaşantımıza olan katkısı ise birleştirme, sentezleme yapmak üzerinedir. Böylelikle düşünce gücümüz de artacaktır. Onun yöntemi oldukça eğlencelidir, bir çeşit düşünce oyunudur. Sorusu:

Aralarında nasıl bir bağlantı var?

Küçük bir örnek vermek gerekirse, birbirinden tamamen farklı iki durum seçilir; saç modeliniz ve işiniz gibi.  Bu durumlar arasında bir bağlantı kurmaya çalışılır.


Sorduğumuz sorular, ‘Ne’ ve ‘Kim’ yerine ‘Nasıl’ ve ‘Neden’  olduğu sürece gelişim yolunda olumlu adımlarla ilerleyebiliriz.

Einstein’ı Anlamak (biyografi)


Engin Doğalı Yıldırım
1962 doğumlu olup, Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra on beş yıl eğitimci olarak görev yaptı. 2006-2007 döneminde katıldığı yazım atölyesi çalışmalarından sonra gençler için yazmaya başladı. Amacı, anlattığı öyküler aracılığı ile hem bireysel gelişimlerine yardımcı olmak hem de bilimsel konular üzerine daha fazla düşünmelerini sağlamak.