Yaşam Koçu Oya Tunka Access Bars Uygulamasını Anlattı

Anahtar aslında elimizde. Biz sadece görmeyi bilmiyoruz. Hepimiz aynıyız aslında. Yaşadığımız her olay birbirinin aynısı. Bazen oyuncular bazen senaryolar değişiyor. Bazen birimiz daha kolay ezberliyor rolünü. Diğerimiz içinse öğrenmek tekrarlar gerektiriyor.  Bazılarının anahtarı çevirmesi daha kolay oluyor. Bazen de bulabilmek zaman alabiliyor…

access bars

Katıldığım bir eğitimde, Yaşam Koçu Oya Tunka ile tanıştım. Sohbetlerimizde uzmanlık alanları olan NLP, Kuantum Koçluğunun yanı sıra Access Bars uygulaması ve şifa yönteminden bahsetti. Bir yaşam koçu insanın hayatına neler katar? Access Bars uygulamasına gönüllü olsam neler hissederim? Merak ettiğim soruların cevabını bulmak üzere Oya Tunka’nın kapısını çaldım. 

Söyleşi: Bahar Gerçek Doğru


Oya Tunka kimdir? Neden ‘Yaşam Koçluğunu’ seçtiniz?

1974 İstanbul doğumluyum. Sosyal Bilimler Davranış Bilimleri mezunuyum. Uzun yıllar nöropsikiyatri ve psikoloji alanlarında Türkiye’nin değerli hocalarıyla çalıştım. Yaşamın içinde, farkında olmadan içgüdülerimle yaşamlarına dokunduğum insanlardan olumlu geri bildirimler aldım ve sonra bütünün içindeki parçada tam olabilmek için koçluk eğitimleri aldım.  Şu anda hala öğrenmeye devam ederek, gerçekten kendimi mutlu hissettiğim işi yapıyorum.

Bana göre  ‘Yaşamın anahtarı insanın içinde saklıdır’. Neden bazıları sahip olduğu anahtarı bulmak için bir yaşam koçundan destek alıyor? Anahtar düşündüğümüzden derinde mi yoksa bireysel farkındalık mı etken bunda?   

Doğru, yaşamın anahtarı insanın içindedir. Yaşamın içinde sorduğumuz her sorunun cevabı içimizde yanıtlanmayı bekliyor aslında. Bazen öylesine kayboluyoruz ki yaşamın döngüsünde, cevapları bulmak bir yana doğru soruları bile soramıyoruz kendimize. Geçmiş hesaplarından ve gelecek planlarından ‘şimdi’ de ‘daha iyisi nasıl olmalı?’ sorusunu sormayı unutuyoruz. Bir yaşam koçunuz olduğunda size ayna olur ve cevapları bildiğiniz soruları sorarak, kaybolduğunuz yolda size eşlik eder. Hedeflerime nasıl ulaşabilirim? Yaşam enerjimi nasıl doğru kullanabilirim? Zamanımı doğru kullanmayı nasıl öğrenebilirim? Sevmeyi ve sevilmeyi ilişkilerimde mutlu olmayı nasıl başarabilirim? Söz konusu çalışmalarla, bu ve benzeri soruların cevabını bulmak mümkündür.

[quote] Anahtar aslında elimizde. Biz sadece görmeyi bilmiyoruz. Hepimiz aynıyız aslında. Yaşadığımız her olay birbirinin aynısı. Bazen oyuncular bazen senaryolar değişiyor. Bazen birimiz daha kolay ezberliyor rolünü. Diğerimiz içinse öğrenmek tekrarlar gerektiriyor.  Bazılarının anahtarı çevirmesi daha kolay oluyor. Bazen de bulabilmek zaman alabiliyor. [/quote]

Bu noktada bireysel farkındalık önemli. Yaşadığınız her durumda yaşamınıza bir aynadan baktığınızda olayları ve durumları daha bir farkındalıkla görebiliyor ve içinde kaybolmadan yaşamın akışında  kalabiliyorsunuz.

NLP nedir? Doğru kullanıldığında kişinin hayatında ne gibi değişikliklere neden olur?

Genel tanımıyla NLP;  (Nöroloji)  zihin ve düşünce şeklimiz, (Linguistik)  dili nasıl kullandığımız ve bizi nasıl etkilediği ve (Programlama) hedefe varmak için davranışlarımızı nasıl düzenlediğimiz ile ilgili bir terapi sürecidir. Sinir sistemimize bağlı görme, duyma, tatma, koklama gibi duyu organlarımızla algıladığımız dış dünya ile ilgili deneyimlerimizi bilinçli ya da bilinçaltı düşüncelere dönüştüren zihinsel süreçlerdir. NLP’ nin en çok üzerinde durduğu konu, zihinsel süreçlerin etkinliğini artırmak ve onu yönetebilme becerisi kazanabilmektir. Dili kullanma yetimiz kimliğimiz ve düşünce şeklimizi belirler. Çünkü dil deneyimlere anlam katar ve bu anlamlar başkalarına dilimizle iletilir. Her davranış, düşünce ve duygularımızın sonucu oluşur. Elde ettiğimiz sonuçlar kimliğimizi ortaya koyar. Hedefe ulaşmak için davranışları ve deneyimleri inceleyerek bunları programlamalı ve gerekirse tekrar düzenlemeliyiz. NLP’ nin ilkelerine göre ne istediğinizi bilmelisiniz, farkında ve uyanık olmalısınız,  hedefe yaklaştığınızı veya uzaklaştığınızı anlamak için kendinizi gözlemlemelisiniz. Yeterince esnek olmalısınız. Sonuca gidene kadar davranışlarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Eyleme de geçmek önemlidir çünkü başlamazsanız asla hedefi göremezsiniz.

Benim diyelim ki sigara veya aşırı kilo sorunum var. Sağlımı ve ruh halimi açmaza sokan bu durumla baş ederken NLP’den nasıl yararlanabilirim?

Kariyer sahibi olmak, iyi bir eş ve anne olmak. Bunlar yaşamdan beklentilerimiz…

[quote] Kendimize benim kendimden beklentilerim nedir sormasını sormalıyız.  Ben kimim sorusunu sorarak kendimize doğru bir adım atabiliriz. Hayatımızda değiştirmek istediğimiz tüm olumsuzlukları buradan ele alabiliriz. [/quote]


Örneğin bildiğin zararlarına ve kendinle mücadele etmene rağmen sigara içmeye veya sağlıksız beslenmeye neden devam ediyorsun? Hayatında eksik olan bir boşluğu doldurduğunu mu düşünüyorsun? Sigara içerken kendini nasıl hissediyorsun ya da nasıl bir şartlanmışlık içinde sigara içiyorsun? Sigara senin için bir sembol aslında. Yaşam koçu senin için daha iyi olanın ortaya çıkarılmasını sağlayıp bunu görmen için doğru soruları soran kişi oluyor. Yolculuğa bilinçaltından başlıyorsun. Var olanı gün yüzüne çıkartıp, daha sonra onun üzerinde çalışıyorsun.  NLP ile sigarayı bırakmayı başarabilirsiniz. Kilo vermeyi başarabilirsiniz. Ya da panik atak ve diğer fobilerinizden kurtulabilirsiniz. Sınavlarda daha fazla zihinsel başarı yakalayabilirsiniz. Örnekler çoğaltılabilir.

 Kuantum fiziği nedir ve Kuantum Koçluğu nasıl yapılır?  

[quote] Hayatta sınırsız olasılık var ve mesele bunlardan hangisini hayatına katıp yoluna devam ettiğindir. [/quote]

Bilinçaltından hareket ederek var olanı bilinç düzeyine çıkartmak temeldir. Dışarı çıkıp kendine tarafsız bakmayı öğrenmen en büyük kazanımındır. Bu noktada kendi özünle buluşursun ve aslında yaşadığın her şeyin bir boşluktan ibaret olduğunu kavrarsın. Tekrar tekrar yaşadığın durumlar için kendini tarafsız olarak uzaktan değerlendirmen gerekir. Bu hareketi neden yapıyorsun? Neden bu sonuçları alıyorsun ya da sürekli aynı tür ilişkileri yaşıyorsun? Bunu yapmaktan vazgeçersem, bana ne olur ve nasıl hissederim?

Kuantum, bir olasılıklar fiziğidir. Bağımsız tek tek nesneler olmadığını bize anlatarak, evrendeki her şeyin birbiriyle bağlı ve birbirine özdeş olduğunu ortaya koyan bilimdir. Kuantum fiziğine göre atom nesne değildir, sadece bir eğilimdir. Yani nesneler üzerine değil, olasılıklar üzerine düşünmeliyiz. Hepsi bilincin olasılıklarıdır. Kuantum düzeyinden bakıldığında evrende hiçbir şey asla bir diğer şeyden ayrı veya kopuk değildir. Kuantum fiziği ve rölativite kuramı, atom altı dünyaya inerek, evrende bağımsız ve tek tek nesneler olmadığını, her şeyin birbiriyle bağlı ve özdeş olduğunu ortaya koymuştur. Hatta Hologram Teorisine göre, bütün var olanların aynı bütünün parçaları olduğu, dolayısıyla hepsinin özlerinin bir ve özdeş olduğu, her birimin, bütünün bilgisini içinde taşıdığı ve ona uygun gelişme sağlanırsa, bütünün tam görüntüsünü yansıtabileceği öne sürülmektedir. Albert Einstein ‘Evren, bir bütündür, tektir. Belki bu yüzden evrende birbiriyle tamamen ilişkisiz iki şey yoktur. İlişkileri görebildiğinizde, evren kalbini açar size. Geçmiş, şimdi ve gelecek arasındaki ayrım sadece bir yanılsamadan ibarettir, ne kadar kalıcı olsa da‘ demiştir.

Kuantum Koçluğu çalışmasında, yaşayacağınız dönüşüm sizin yargı kalıplarınızdan kurtulmanızı, yaşamınızda olumsuz negatif kalıpların, zihninizde yarattığınız sanal gerçekleri pozitif düşünce kalıplarına çevirmenizi sağlar. Zihninizi ve kalbinizi sevgiye açtığınızda yaşamınıza gelen sihirle gerçek benliğinizle buluşmanın hazzını yaşarsınız.

Access Bars uygulaması

Access Bars uygulamasının mantrası olan ‘Hayat bana neşe, kolaylık ve tüm ihtişamıyla gelsin’ söylemi kulağa çok hoş geliyor. Access Bars nedir?

(Röportajın sonuna doğru Oya Tunka’yla bir Access Bars deneyimi yaşadım. Uygulama ilginçti ve bedenimde etkilerini anında hissettim. Sırtüstü uzandığım koltukta başımın çevresindeki ve ayağımın altındaki belli noktalara bir süre hafifçe dokundu. Başımın değişik bölgelerinde ağrıya ve karıncalanmaya benzer bir hassasiyet oluştu. İki elimin orta parmaklarıyla Oya’nın avuç içlerine dokunduğumda çok güçlü bir enerji akışı ve sinir atmasına benzer bir hareketlilik hissettim.)  

Hayatta çok fazla olasılık var ve birçok şeyi hayatımıza çekmemiz mümkün. Access Bars Enerji Dönüştürme sistemi, Amerika’da Gary Douglas tarafından 20 yıl önce geliştirilen dönüştürücü bir çalışmadır. Access Bars bizi arzu ettiğimiz hayatı yaşamaktan alıkoyan alışkanlık, yargı ve kararları hızlıca, basitçe ve pratik şekilde değiştirebilmemiz için, bizlere her an kullanabileceğimiz araçlar sunar. Access Bars’ın hedefi bizleri, kendimizi değiştirerek hayatımızdaki travmaları değiştirebilme olasılığını artıracak kadar yeterli bilinçte olabileceğimiz bir alana getirmektir. Access Bars farklı bir hayatınız ve farklı bir realiteniz olabilmesi için size hayatınızda iyi gitmeyen şeyleri değiştirmenize yardımcı olacak hayatımızda daha çok berraklık, kolaylık, neşe, ihtişam, bilinç yaratmak üzere tasarlanmış araçlar ve süreçler düzenidir.

Başımızda nörolojik sinapsların elektromanyetik yüklerinin saklandığı 32 nokta vardır, bu enerji yükleri nasıl davrandığımızı ve işlev yaptığımızı etkiler. Bu barlar şimdiye dek herhangi bir şey hakkında sahip olmuş olduğunuz tüm düşüncelerin, fikirlerin, tutumların, kararların ve inançların elektromanyetik bileşenlerini depolar. Örneğin; önemli olduğunu düşündüğünüz, para ile ilgili sahip olduğunuz her düşünce, o düşüncenin enerjisi “para” adı verilen barda saklanır. Şifa, beden, kontrol, farkındalık, yaratıcılık, güç, yaşlanma, cinsellik ve para için barlar vardır. Her bar yaşamınızın o yanı veya alanına karşılık gelir. Barları çalıştırdığınız zaman, yaşamlarınızda sakladığınız düşüncelerin, duyguların ve hislerin elektrik yüklerini salıvermeye başlarlar, yaşamınızın farklı alanları ve bedeniniz ile ilgili sahip olduğunuz tüm sınırlamaları temizlemeye başlarsınız, ilerlemenizi engelleyen sabit bakış açıları, yargılamalar, olumsuz duygular ve sınırlayıcı inançlar silinir. Sadece barlara nazikçe dokunarak, orada şimdiye dek depolamış olduğunuz her şeyi etkili bir şekilde silersiniz.

Access Bars’ın dinamik farklılıklarından biri, onun tamamen soruda olmakla ilgili olmasıdır, asla kendisinin yanıt olduğunu veya yanıtlara sahip olduğunu iddia etmez. Sahip olduğumuz şey sorulardır, inanç sistemlerinize, bakış açılarınıza ve yargılamalarınıza meydan okuyacak olan sorular. Sınırlama yerlerinin kilidini açacak ve seçime sahip olmamayı seçtiğiniz yerlere ışık getirecek olan sorulardır. Şimdiye dek hayal ettiğinizin ötesinde harikulade bir hayatı nasıl üretebileceğinizin farkındalığını kolaylaştıran sorulardır. Sorunun herhangi bir durumun enerjisini değiştirebileceğinin farkında olarak, farklı bir kapıyı, farklı bir olasılığı açmış olan şeyin her zaman bir soru olduğunu görmeye başlayabilirsiniz. Tüm yaşamın size nasıl kolaylıkla, sevinçle ve ihtişamla gelebileceğinin kapılarını açarsınız. Her gün uyandığınızda şu soruyu sorun kendinize: Bundan daha iyisi nasıl olur?  Başka neler mümkün? Sonra izleyin yaşamınızı, bakalım neler oluyor?


Bu güzel söyleşi ve Access Bars uygulaması için çok teşekkür ederim. 


Bahar Gerçek Doğru
İnsanın kendini anlatması zor. Ezcümle, bahar gibi her daim içimde umut taşıyan ve iki soyadım gibi gerçek ve doğru bir insan olmaya çalışan bir bireyim. Hümanist, yenilikçi, özgürlüğüne düşkün ve adalet duygusu gelişmiş tipik bir kovayım. Ankara Koleji mezunuyum. Hacettepe Üniversitesi'nde İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümünden mezun olduktan sonra Main Üniversitesi'nde Pre-MBA yaptım. Yale Üniversitesi ve Leiden Üniversitesi'nde pozitif psikoloji, farkındalık ve meditasyon hakkında eğiimler aldım. İngilizceden Türkçeye teknik kitap çevirleri yaptım.İstanbul'da çok sesli korolarda uzun yıllar korist olarak yer aldım. "Nehir" ve "Kübra adlı öykülerim iki öykü seçkisinde yer alarak yayımlandı. Fantastik bir kurguya sahip olan "Zamansız" adlı ilk romanım 2018 yılında yayınlandı. 2014 yılından beri Abu Dabi'de yaşıyorum. Dijital medyada yazılar yazmaya devam ederken, yabancılara Türkçe öğretmenliği yapıyorum.