BofA Merrill Lynch: Küresel ekonomiye güven azaldı

Ocak ayı BofA Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması’na göre Çin’in büyümesine dair endişeler artarken, yatırımcıların da küresel ekonomik gidişata dair güvenleri büyük ölçüde azaldı. Portföylerde hisse senetleri hızla gerilerken, nakit varlıkları ise artış yapmış durumda.

BofA Merrill Lynch küresel ekonomi politikaları güven endeksi dolar euro artacak mı fed faiz

BofA Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması’na göre:

  • Küresel ekonominin önümüzdeki 12 ay içinde güçleneceğini düşünen yatırımcıların oranı, 2012 yılından beri araştırmada alınmış en düşük sonuç olan net yüzde 8 seviyesinde.
  • Buna rağmen, önümüzdeki 12 ay içerisinde global gerileme olacağı düşüncesi sadece 12 seviyesinde.
  • Çin’deki ekonomik yavaşlama, araştırmaya katılan şirketler nezdinde en büyük kuyruk riski kabul ediliyor.
  • Üç yıllık dönemde ilk kez negatif bir okuma ile daha fazla katılımcı artık önümüzdeki 12 ay içerisinde küresel kârlılıkların gerileyeceğini düşünüyor.
  • Katılımcıların yarıdan fazlası, önümüzdeki 12 ay içinde Fed’in en fazla iki kez faiz artırmasını bekliyor. Geçtiğimiz ay ise bu oran yüzde 40 seviyesindeydi.
  • Uzun dolar en kalabalık işlem olmayı sürdürse de, dolarda yükselme beklentileri azalıyor.
  • Ortalama nakit varlıkları, 2009 yılından beri alınan en yüksek üçüncü sonuç olan 5,4’e tırmandı. Yatırımcıların net yüzde 38’i nakitte gösterge üzerine çıkmış durumda.
  • Hisse senetlerinde gösterge üzerinde konum alan yatırımcıların oranı Aralık ayındaki net yüzde 42 seviyesinden net yüzde 21 seviyesine gerilerken, tahvillerde gösterge altı konum alan yatırımcıların sayısında da azalma var.
  • Küresel Yükselen Piyasalara yönelik düşüş beklentisi rekor düzeye ulaştı. Avrupa ve Japonya en popüler hisse senedi piyasaları olmayı sürdürüyor.

BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Yatırım Baş Stratejisti Michael Hartnett, bu ayki araştırmaya ilişkin olarak, “Yatırımcıların tümüyle düşüş beklentisi içine girdiklerini söylemek henüz mümkün değil. Halihazırda sıradan bir gerileme/ayı piyasası döngüsüne girdiğimiz gerçeği henüz yatırımcılar arasında kabul görmüş değil,” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Hisse Senedi ve Kantitatif Stratejisti James Barty ise, “Yatırımcıların Avrupa’ya ilişkin yükseliş beklentileri sürüyor, ancak güven halen dipte seyrediyor. En çok ve en az tercih edilen sektörler arasında konumlama farkı, son iki yılın en düşük seviyesinde,” şeklinde konuştu.


Fon Yöneticisi Araştırması

8 – 14 Ocak 2016 tarihleri arasında yapılan araştırmaya, toplamda 610 milyar ABD doları değerinde yönetilen varlığa sahip 211 kuruluş katılmıştır. Toplamda 499 milyar ABD doları değerinde fon yöneten 173 fon yöneticisi küresel araştırmada yer almıştır. Toplamda 228 milyar ABD doları değerinde fon yöneten 96 fon yöneticisi bölgesel araştırmalarda yer almıştır. Araştırma, piyasa araştırması kuruluşu TNS’nin yardımlarıyla BofA Merrill Lynch Araştırma tarafından gerçekleştirilmiştir. 50’yi aşkın ülkeyi kapsayan uluslararası ağı ile TNS, 80’den fazla ülkede ulusal ve çok uluslu kuruluşlara piyasa bilgisi hizmetleri sunmaktadır. Şirket, dünyanın dördüncü büyük piyasa bilgi hizmetleri grubudur.

BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma

BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma, küresel olarak 3.400’ün üzerinde hisse senedini ve 1,200 krediyi kapsamakta ve birçok harici ankette en üst dilimde yer almaktadır. Yakın geçmişte grup, Institutional Investor dergisi tarafından 2015’in En İyi Küresel Araştırma Firması seçilmiştir. Grup ayrıca 2015 Institutional Investor Amerika kapsamlı araştırmasında Birinci, 2015 Institutional Investor Latin Amerika kapsamlı araştırmalarda Birinci, 2015 Institutional Investor Yükselen Piyasalar EMEA kapsamlı araştırmalarda Birinci, 2015 Institutional Investor Avrupa kapsamlı Sabit Gelir araştırmalarında Birinci ve 2015 Institutional Investor Asya kapsamlı araştırmalarda İkinci seçilmiştir. Grup aynı zamanda 2015 Amerika kapsamlı Sabit Gelir araştırmasında üst üste dördüncü kez İkinci seçilmiştir.

Bank of America

Bank of America; bireysel müşteriler, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve büyük şirketlere her türlü bankacılık, yatırım, varlık yönetimi ve diğer mali yönetim ve risk yönetimi ürünleri ve hizmetleri alanında hizmet veren, dünyanın en büyük finans kuruluşlarından biridir. Şirket, ABD’de yaklaşık 47 milyon müşterisine ve küçük işletmeye, 4.700’e yakın bireysel bankacılık şubesi, yaklaşık 16.000 ATM ve 32 milyon aktif kullanıcısı ile 19 milyonun üzerinde mobil kullanıcısı bulunan ödüllü bir çevrimiçi bankacılık sistemiyle eşsiz bir kolaylık sağlamaktadır. Bank of America dünyanın önde gelen varlık yönetimi şirketleri arasında yer almasının yanı sıra, kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı ve dünyanın her yerinde çok çeşitli varlık sınıfları, hizmet kuruluşları, hükümetler, kurumlar ve bireyler arasında alım-satım alanlarında küresel bir liderdir. Bank of America yenilikçi ve kullanımı kolay çevrimiçi ürün ve hizmetleri aracılığıyla yaklaşık 3 milyon küçük işletme sahibine verdiği destekle sektör lideri konumundadır. Şirket, ABD’nin 50 eyaletinde, Columbia Federal Bölgesi’nde, ABD Virgin Adaları’nda, Porto Riko’da ve 35’in üzerinde ülkede yürüttüğü faaliyetleriyle müşterilerine hizmet vermektedir. Bank of America Corporation hisseleri (NYSE: BAC) New York Borsası’na kotedir.


Bank of America Merrill Lynch, Bank of America Corporation’ın küresel bankacılık ve küresel piyasalar alanlarındaki ticari adıdır. Kredi verme, türevleri ve diğer ticari bankacılık faaliyetleri, küresel ölçekte, FDIC üyesi Bank of America, N.A., gibi Bank of America Corporation bankacılık iştirakleri tarafından yürütülmektedir. Menkul kıymetler, stratejik danışmanlık ve diğer yatırım bankacılığı faaliyetleri, ABD’de kayıtlı bir aracı kuruluş olan ve ayrıca FINRA ve SIPC üyeliği bulunan Merrill Lynch, Pierce, Fenner & Smith Incorporated, diğer ülkelerde ise yerel olarak kayıtlı kuruluşlar da dahil olmak üzere Bank of America Corporation’ın yatırım bankacılığı iştirakleri (“Yatırım Bankacılığı İştirakleri”) tarafından yürütülmektedir.

İlgili yazılar

Dünya Ekonomik Risk Durumu

Küresel Ekonomi’de Tedirginlik


Yeni Başlayanlar için Ekonomi Meselesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.