Efsanevi Rocky serisinin yedinci halkası: Creed

Rocky Balboa’nın varlığı, sarsıcı boks sahneleri, Sylvester Stallone’nin sergilediği etkileyici oyunculuk ile Creed. Yılın en iyi filmlerinden birisi olduğuna hiçbir şüphe yok. “Ne kadar sert vurduğun değil, ne kadar sert bir darbeye dayanabildiğin önemlidir… Hayattaki en büyük rakibin, aynada gördüğün yüzdür…”

rocky balboa silvester stallone creed efsanenin dogusu

Yönetmen: Ryan Coogler

Senaryo: Ryan Coogler, Aaron Covington


Müzik: Ludwig Göransson

Oyuncular: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson

Yapım Yılı: 2015

Ülke: A.B.D.

Creed, bütün zamanların en büyük boksörü olarak kabul edilen babasının mirası üzerine kendi efsanesini yazmak üzere yola çıkan zengin bir gencin öyküsünü anlatan, iyi bir boks filmi. Hollywood’un en büyük efsanelerinden birisi olarak bilinen Rocky serisinin yedinci halkası olmakla birlikte, Rocky Balboa öykünün yan karakteri olarak yer alıyor. Rocky Balboa’nın varlığı, sarsıcı boks sahneleri, Sylvester Stallone’nin sergilediği etkileyici oyunculuk ile yılın en iyi filmlerinden birisi olduğuna hiçbir şüphe yok.

crocky balboa silvester stallone creedAdonis Creed; ‘Rocky 4’ filminde Ivan Drago ile yaptığı maç sırasında ölen, bütün zamanların en büyük boksörü kabul edilen Apollo Creed’in gayrimeşru oğludur. Islahevinde zor ve kötü şartlarda yaşamaktayken üvey annesinin kendisine sahip çıkmasıyla varlık ve mutluluk dolu bir yaşama kavuşur, iyi bir eğitim alır, saygın bir mesleğe sahip olur. Ama, sahip olduğu hiçbir şey kendisini mutlu etmemektedir. Babasının genlerinden kendisine geçen boks tutkusunun önüne geçemez, sahip olduğu herşeyi elinin tersiyle iterek profesyonel boksa girmeye karar verir. Adonis’in hayali, babası gibi efsane olmaktır. Hayalini gerçeğe dönüştürmesini sağlayacak adamı bulmak üzere Philadelphia’ya doğru yola çıkar. Babasının yakın dostu ve kendi zamanının en büyük boksörü efsane Rocky Balboa’yı kendisini yetiştirmesi için ikna edecektir. Öykünün geri kalanını filmi izleyerek öğrenmenizi öneririm…

Genç Yönetmen Ryan Coogler, Sundance Film Festivali’nde ‘Fruitvale Station’ filmiyle kazandığı ‘Büyük Jüri Ödülü’ ile yeteneğini kanıtladıktan sonra Sylvester Stallone’nin yapımcılığını da üstlendiği Creed filmiyle önemli bir sıçrama daha yaptı. Öykü, Hollywood’un sıkça kullandığı boks filmi şablonu temel alınarak kurgulanmış olsa da, Coogler filmi ilk altı bölümün esintileri ile ustaca süsleyerek başından sonuna kadar merakla izlenen, önceki bölümlerden bağımsız bir film ortaya çıkarmış. Dramatik sahneler ölçülü tutulmuş, romantik sahnelerde duygusallıktan çok sevimlilik ön plana çıkarılmış. Rocky Balboa’nın varlığı ise önceki Rocky filmlerini anımsatan nostaljik bir ziyafet olarak değerlendirilebilir.


rocky balboa silvester stallone creed efsanenin dogusuYapımcı, senarist, oyuncu ve yönetmen olarak birbirinden ünlü yapımlara imza atan büyük sinema sanatçısı Sylvester Stallone, aksiyon türünün 80’li ve 90’lı yıllarda altın çağını yaşamasında önemli bir paya sahiptir. Efsanevi aktör, 1977 yılında En İyi Film Ödülü’nü kazanan ‘Rocky’ filminde kendi yarattığı Rocky Balboa karakterini canlandırmış, En İyi Oyuncu ve En İyi Senaryo dallarında Oscar Ödülü’ne aday gösterilmişti. Stallone, Rocky Balboa karakterini yedinci defa canlandırırken yıllarca kaslarının gölgesinde kalan oyunculuk yeteneğini ustaca sergiliyor. Yıl başında, Creed’de gösterdiği performans ile En İyi Yardımcı Oyuncu dalında Altın Küre Ödülü kazandı ve Oscar Ödülü’ne aday gösterildi. Akademi’nin usta oyuncunun performansını ne derece takdir ettiğini 28 Şubat’ta göreceğiz.

Adonis Creed’i canlandıran Michael B. Jordan antrenman ve maç sahnelerinde sergilediği gerçekçi oyunuyla rolüne çok iyi hazırlandığını gösteriyor. Dramatik sahneleri abartıdan uzak, doğal bir çizgiyle sunmuş. ‘Fruitvale Station’ filmindeki rolüyle dikkat çekici bir çıkış yaptıktan sonra Creed’de gösterdiği performans ile Hollywood’un genç yıldızları arasına girmeyi başardı.

Boks sahneleri, profesyonel boksun gerçeklerinden uzak olsa da, sinema sanatının görsel büyüsü sayesinde büyük bir seyir zevki veriyor. Müzik ve başarılı koreografi sayesinde oldukça etkileyici dövüşler sergilenmiş. Boksörlerin gücü, kazanma arzusu ve ayakta kalma savaşımı çok iyi yansıtılmış. Öte yandan, ünvan maçının sonlarına doğru 80’li yılların Rocky filmlerini andıran kan fışkırma sahnelerinin dövüşün akışını kestiğini söylemekte yarar var. Ayrıca, görüntünün dondurularak boksörlerin kariyer profilinin gösterilmesi de filmin dramatik atmosferine zarar vermiş.

Film, Rocky Balboa karakterini kullanarak hayatta başarı üzerine çok değerli mesajlar veriyor. Hayata yeni adım atan, gelecek için kendisine büyük hedefler koyan gençlerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlatan, yol gösterici dersler var. Ayrıca, genç bir çocuğun babasının gölgesinden sıyrılıp kendi başarı öyküsünü yazma mücadelesi övülürken, aileden gençlere aktarılan kalıtın övünç kaynağı olarak görülmesi gerektiği gerçeğinin de altı çizilmiş.

Creed; Rocky hayranları için harika bir film olmakla birlikte, spor filmlerine ilgi duyanlar tarafından da zevkle izlenebilir. Bokstan hoşlanmayanlara ise Sylvester Stallone’nin performansını görmek için filmi izlemelerini öneririm. Şimdi, aşağıdaki bağlantıdan Creed’in tanıtım filmini izleyelim.

İlgili yazılar

Gişe Memuru: Bağımsız sinemanın güçlü bir örneği

Quentin Tarantino sunar: The Hateful Eight


Sansasyonel Romanın Uyarlaması: Grinin Elli Tonu


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.