Europalia Arts Festival Türkiye – Uluslararası Sanat Festivali

Europalia, Belçika’da 1960 yılından beri iki yılda bir düzenlenen ve her defasında bir ülkenin kültürünü tema edinen prestijli bir uluslararası sanat festivali.

europalia art festival turkey türkiye

Europalia Festivali’nin konuk ülkesi Türkiye

Bu sene konuk ülke Türkiye. Ülkemizin kültürel dokusu; müzik, mimarlık, güzel sanatlar, fotoğraf, tiyatro, edebiyat ve moda gibi sanatın dokunduğu her alanda yaklaşık üç ay boyunca başta Brüksel olmak üzere tüm Belçika’da tanıtıldı.

Sanat festivali, ülkemizin tanıtımı için büyük fırsatken Belçika’ya da Burhan Öçal, Nuri Bilge Ceylan, Okay Temiz, Sezen Aksu, Elif Erkan gibi birçok sanatçının eserleri ile buluşma ayrıcalığı sundu.


Festival kapsamında Türklerin yoğun yaşadığı Brüksel merkez belediyelerinden olan Schaerbeek’te de 35’in üstünde sanat etkinliği düzenledi. Kültürden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Köksal’ın liderliğinde şekillenen takvim için kendisi ile söyleşi yaptık.

Röportaj | Sadık Köksal

sadık köksal
Sadık Köksal, Schaerbeek Belediyesi Kültürden Sorumlu Belediye Başkanı

Europalia kapsamında Türkiye’yi anlatacak etkinlikleri nasıl seçtiniz?

Belediyemizde ve çevresinde faal olan derneklere belediye gazetemiz aracılığı duyuru yaptık ve bize sunulan projeleri ekip olarak değerlendirmemiz sonucu sanat takvimimizi oluşturduk. EYAD Maison de la Turquie bu derneklerden biri idi. Yeni nesle kültürümüzü aktarmak gibi misyon taşıyan bir dernek. CréACtions ise Faslıların seramik sanatı üstüne faaliyet gösteren bir derneği. Bugün belediyemizin kültür merkezindeki sergi işte bu iki derneğin seramik üstüne kilim desenlerini işlediği ortak bir çalışma. Sanatçıların kültür merkezimizi görüp binanın tarihçesinden esinlenip eserlerini buranın dokusuna göre sergilemesini şart koşuyoruz ki bir bütünlük olabilsin.

Europalia’nın resmi etkinliğine dahil olma şartları nedir?

Europalia kurulu ve Türkiye’nin beraber belirlediği şartları yerine getiren sanatçılar burada resmi olarak ağırlanıyor. Bu çerçevede, belediyemiz bünyesinde Anadolu’ya has doğal yapı taşlarını tanıtan eserlerini sergileyen Elif Erkan resmi sanatçı olarak ağırlandı. Bizim isteğimiz, Türkiye’den getirilmesinden ziyade Avrupa’da yaşamış bir Türk sanatçının da Belçika’da tanıtılması.

Europalia’da Türkiye nasıl temsil edilmeli sizce?

Ankara
Eski Tunç Çağı parçası – Anatolia Sergisi

En geniş çapta. Hem Türkiye’den gelen hem yurt dışında yetişen sanatçılar ülkemizi anlatan profiller esasen. Memleketten kopmuş olan sanatçılar bile eserlerinde toprağımız, antik şehirlerin etkisini görüyoruz.

Europalia’da en iyi yapılan neydi?

Europalia’nın amacı Belçikalılara Türkiye’yi anlatabilmek. Anatolia sergisi Mezopotamya’dan Cumhuriyet’in kuruluş zamanına kadar olan dönemden eserler var. Çok başarılı buldum. Ara Güler’in de fotoğraflarının bulunduğu Imagine İstanbul da güzel şehrimize dair güzel kesitler sunuyor.

Türkiye için çok büyük fırsat yaratıldığını düşünüyorum. Tanıtım için büyük bir görünürlük kazanıldı. Talihsiz Sultanahmet saldırısından sonra bile İstanbul’dan vazgeçmeyeceğini belirten yorumlar aldım. Bunları görmek bizleri çok mutlu etti.

Belediye olarak Türk derneklerine görünürlük sağladık. Bunun dönüşümünün pozitif olacağına inanıyorum.

Ayrıca burada Türklerle bir arada yaşayan ama bizi çok da tanımayan Belçikalılar için de güzel bir fırsat oldu.

Bu arada bazı etkinlikler peş peşe ve kısa mesafede oldu ve ziyaretçilere ilham verdi. Bir etkinlikten hemen sonra diğerini ziyaret etme isteği uyandırdı.

Festivalde daha iyi yapılabilecek alan neydi?


Europalia’nın resmi etkinliklerine bazı partnerlerin son anda caymaları pek iyi olmadı. Bazı etkinliklerin salonları son anda değiştiği için tanıtımda sıkıntı yaşandı. Plana uygun hareket çok önemliydi.

Schaerbeek Kültür Merkezi
Schaerbeek Kültür Merkezi

Belçika’daki son güvenlik olayları, festivali nasıl etkiledi?

Etkinlik ertelemesi söz konusu oldu. Güvenlik seviyesi 4’e çıktığı için o dönem belediye olarak biz de sanat etkinlikleri ertelemek zorunda kaldık. Bunun dışında büyük bir negatif etkinin olduğunu düşünmüyorum.

Türklerin yoğun yaşadığı bölgede Türk kökenli belediye başkan yardımcısı olmak nasıl bir sorumluluk getiriyor?

Sadık Köksal Schaerbeek Kültür evi
Sadık Köksal, Schaerbeek Kültür evi

Belediye etkinliklerinde Türklerin de yer alması gerekiyor. Kendi kabuğuna çekilmiş yaşanıyor ve bu kabuğu kırmak zor olsa da özellikle yeni nesilde bunu aşmaya çalışıyoruz. Gençlerimize Belçika’nın sosyal hayatına karışmalarını öneriyorum. Her sektörden her seviyeden insanlarla kaynaşmaları çok önemli ve tüm etkinliklerde yer almalarını istiyorum. Yaşadığımız yeri sahiplenmemiz gerek artık. Kültür merkezimizi daha etkin kullanarak gelişme sağlıyoruz.

Ekibiniz de sizin gibi Türk kökenli mi?

Ekibim Belçikalı, Fas ve Türk kökenli. Ben yolu gösterdikten sonra kabinedeki yetkililer ve kültür departmanındaki sorumlular çalışıyor ve beraber değerlendirme yapıyoruz. Maliyeti, geri dönüşü ve beklentimize bakıp karar veriyoruz. Etkinliklerimizin hedef kitlesi sadece Belçikalılar değil aynı zamanda burada yaşayan Türkler. Dolayısı ile çeşitlendirme yapmak bizim için çok önemli.

Türk kökenli birinin belediyede görev almasının avantajı nedir?

Burada yaşayanların % 40’ı Müslüman ve yirmi bin civarında Türk yaşıyor. Göçmenlerin yoğun yaşadığı bölgedeki dinamikleri anlamak çok önemli. Göçü biliyorum. Dinini, dilini, kültürünü biliyorum. Yaşadıkları sosyal ve ekonomik sıkıntıları biliyorum. Bu konularda neler yapılacağı konusunda fikrim var ve en önemlisi sanatı bu kişilere nasıl açabiliriz anlayabiliyorum. Gençler ve sanatçılar arası diyalog kurma konusuna önem veriyorum.

***

Belçika seyahatinizde kendinize Europalia Fetsivalinden etkinlik bulmak için tıklayınız

Schaerbeek etkinlikleri için tıklayınız

İlgili yazılar

David Bowie klasikleri !f İstanbul’da gösterilecek

Tuna Kiremitçi ile Bir Seyahat Röportajı


Avrupa Spor Haftası: Aktif Ol!


Gizem Şıvka Pideci
2005'dan beri iş sebebiyle Brüksel’de yaşıyor. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra MBA'ini Brüksel'de tamamladı. Kurumsal hayatına pazarlama alanında devam ediyor. Avrupa Tarihi, NATO ve Avrupa Birliği ile ilgili konularda kendini geliştirmeyi seviyor. Yaşadığı şehirde lokal tur vermek profesyonel hobisi. Yaptığı işlerde farklılık yaratmaya çalışmak bazen yorsa da jogging, sosyal sorumluluk projeleri, pilates, kitap ve arkadaş sohbeti en iyi terapisi. Aylık ulusal bir anne bebek dergisi ve İndigo Dergisi yazarı.