Çocuğunuzu okula dönüşe hazırlamak

Sınava hazırlanan çocuğun tatili gergin geçiyor! Sömestr tatili, her ne kadar yaz tatiline kıyasla çok kısa olsa da, dinlenmemiş ve iyi bir tatil geçirmemiş öğrencinin okula yeniden uyumu uzun zaman alabiliyor.

Çocuğunuzu okula dönüşe hazırlamak

Özellikle sınava hazırlanan ergenlik dönemindeki çocukların ara tatil dönemi daha sıkıntılı geçiyor. Bu yüzden ebeveynlerin çocukla iletişim kurarken suçlayıcı veya öğüt verici tarzda konuşmaktan uzak durmaları büyük önem taşıyor.

Yarıyıl tatili, önümüzdeki pazartesi sona eriyor. Milyonlarca öğrenci, hafta başında yeniden ders başı yapacak. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Uzman Klinik Psikoloğu Yekta Korkmaz, okula yeniden adaptasyon sağlanmasında çocuğun tatilini nasıl geçirdiği sorusunun önem kazandığını vurguladı. Ailenin tatilde çocuğa derslerini çalışmasına yönelik çok baskı yapmasının negatif etki yapacağını belirten Korkmaz, “Tatilde yeterince dinlenmiş, gezmiş, tatil yapmış, uykusunu almış öğrenci okula kısa sürede uyum sağlar. Dinlenmemiş ve iyi bir tatil geçirmemiş öğrencinin okula uyum süreci ise daha uzun zaman alabilir” dedi. Psikolog Yekta Korkmaz, okula dönüş dönemiyle ilgili ebeveynlere önemli tavsiyeler verdi:


Uyku düzenini yeniden planlayın

Tatil zihnin ve bedenin yenilenmesi için iyi bir fırsattır. Bu nedenle yeni bir eğitim dönemine dinlenmiş ve kendini yenilemiş olarak başlamak çok önemlidir. Tatil son günlerinde çocukların okula yeniden hazırlanması için çocuğun uyku düzeninin ve ders çalışma düzenin yavaş yavaş yeniden planlanması gerekmektedir.

Okulun açılacağını sürekli hatırlatmayın

Okulların açılmasına birkaç gün kala çocukları çok fazla sıkmadan tatil modundan çıkarıp ders dönemine yeniden hazırlamak lazımdır. Ancak onlara bir hafta önceden “okullar açılıyor” diyerek sürekli okul sorumluluklarını hatırlatmaktan da uzak durulmalıdır. Çünkü çocuklar zaten okulların açılmasına sayılı günler kaldığının ve okul dönüşünde sorumluluklarının tekrar başlayacağının farkına varırlar. Bu nedenle sürekli okul konusunu açmak ve sorumluluklarını hatırlatmak, tatilin tadını çıkarmalarına engel olduğu gibi okuldan soğumalarına da neden olabilir.

Tatil sonrası gevşeme hali doğal

Çocuklarda genellikle tatil sonrası bir gevşeme olması, çok doğal bir durumdur. Çocuğunuz okulun başladığı ilk hafta okul sorumlulukları konusunda biraz tembel davranabilir. Bu konuda çocuğunuza anlayışlı olmalı, sabırlı davranmalı ve biraz zaman vermelisiniz. Ayrıca bu dönemde çocuğunuzu arkadaşlarıyla veya kardeşleriyle okula uyumu ve performansı açısından kıyaslamayın ve onları örnek göstermeyin. Ders çalışmaları dışında oyun oynamalarına ve hobilerini yapmalarına da fırsat vermelisiniz.

Öğretmenine teslim edip okuldan ayrılın

Tatil sonrası okulun ilk günlerinde çok küçük yaş grubundaki çocuklar okula alışmada zorluk çekebilirler. Anne-babalarının çocuklarıyla birlikte okula gidip sınıfta veya salonda bulunmaları, onların okula alışmasını güçleştiren bir faktördür. Bu yüzden ebeveynlerin önceden çocuklarıyla konuşarak okula gitmelerinin önemini uygun bir dille anlatmaları gerekir. Çocuğu öğretmenine teslim ettikten sonra okuldan hızlı bir şekilde beklemeden ayrılmak uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Daha sonra gerekirse öğretmeniyle iletişime geçerek çocuğun duygu durumuyla ilgili bilgi alınabilir.

Kararlı ifadelerle ikna edin

Çocuğunuz sabah okula gelmeniz konusunda ısrar ediyorsa, ona herkesin bir görevi olduğunu, onun görevinin ise okula gitmek olduğunu belirtebilirsiniz. Kullanacağınız ifadelerin kısa, net ve kesin olması önem taşır. Ayrıca sözlerinizin, davranışlarınızın tutarlı ve kararlı olması da o denli önemlidir.


Hayatına eğlenceli aktiviteler ekleyin

Sonuçta onun bir ‘çocuk’ olduğunu, oyuna ve eğlenceye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzun ders çalışmak dışında oyun oynamasına da fırsat verin. Onu özellikle dışarıda arkadaşlarıyla oynaması için motive edin.

Ergenlik dönemindeki çocuğa dikkat!

Özellikle sınava hazırlanan çocukların ara tatil dönemi daha sıkıntılı geçer. Sınav dönemi yaklaştıkça daha gergin ve stresli olurlar. Anne babalar özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarla iletişim kurmakta çok zorluk çekerler, paylaşımlarının azalmasından yakınırlar. Çocuklar ise ebeveynlerinin sürekli onlara ders çalışmaları yönünde baskı yapmalarından şikayet ederler.

Onunla işbirliği yapın

Ergenlik dönemi başlı başına çok sancılı bir dönemdir. Bu dönemde çocukla iletişim kurarken suçlayıcı veya öğüt verici tarzda konuşmak aradaki iletişim problemini daha çok arttırır. Çocukla işbirliği yapılmalı, onun tarafından bakmaya çalışılmalı, yapıcı olarak çocuğun motive olması sağlanmalıdır.

Çocuğu duygusal olarak çıkmaza sokacak söylem ve yaptırımlardan kaçınılmalı, çocuğa koşulsuz sevgi verilmelidir. Zira her başarı hikâyesinin arkasında iyi iletişime sahip olan bir aile olduğu görülmektedir. Tatil dönemleri, çocukla iletişimi arttırmak için iyi bir fırsat olabilir. Bu zamanlarda fırsat buldukça ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte herkesin seveceği etkinlikler yapmaları hem çocuğu mutlu eder hem de ailecek güzel zaman geçirmeyi sağlar.

İlgili yazılar


Proje okulları: Okulsuz öğretmenler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.