Bebeğiniz doğmadan omurilik ameliyatı yapılabiliyor

Beyin cerrahisi konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanlarının katıldığı Türk Nöroşirürji Derneği’nin 30. Bilimsel kongresinin basın toplantısı, dünyanın birçok yerinden beyin cerrahlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda güncel gelişmeler masaya yatırıldı. Kongrede “anne rahminde omurilik ameliyatları, omurilik felcinde kök hücre uygulamaları, beyin tümörleri ve hareket bozukluklarında nöroşirürjikal girişimler” ile ilgili güncel gelişmeler paylaşıldı.

Türk Nöroşirürji Derneği’nin 30. Bilimsel Kongresi

Türk Nöroşirürji Derneği’nin 30. Bilimsel Kongresi “Birlikte Daha İleriye” sloganıyla bu yıl 8-12 Nisan 2016 tarihleri arasında Antalya Belek’te gerçekleştirildi. Almanya, Japonya ve İran Nöroşirürji Dernekleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden beyin cerrahları Türk Nöroşirürji Derneği’nin 30. Bilimsel Kongresi için Antalya’da buluştu.

Beyin cerrahisi konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanlarının katıldığı Türk Nöroşirürji Derneği’nin 30. Bilimsel kongresinin basın toplantısı Türk Nöroşirürji Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Zeki Şekerci, Prof. Dr. Memet Özek, Prof. Dr. Tanju Uçar, Prof. Dr. Selçuk Peker ve Prof. Dr. Ayhan Attar’ın yanı sıra Dünya Nöroşirürji Dernekleri Başkanı Prof. Dr. Franco Servadei ile Alman Nöroşirurji Derneği Başkanı Prof. Dr. Prof. Dr. Volker Seifert’in katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda; anne rahminde omurilik ameliyatları, omurilik felcinde kök hücre uygulamaları, beyin tümörleri ve hareket bozukluklarında nöroşirürjikal girişimler ile ilgili güncel gelişmeler paylaşıldı.


Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Türk Nöroşirürji Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Zeki Şekerci; Türk Nöroşirürji Derneği’nin akademik anlamda dünyanın en büyük 6. derneğinin olduğunu belirtti. Şekerci; “dünyanın ve ülkemizin önde gelen akademisyenlerin bilgi ve tecrübelerini katılımcılarına aktardığı 30. Bilimsel Kongremiz nöroşirürji alanında pek çok yeniliğin ve teknolojik gelişmelerin konuşulduğu bir kongre oldu. Kongreye İran, Almanya ve Japon Nöroşirürji Dernekleri de katıldı” dedi.

İstanbul, 2017 yılında Dünya Beyin Cerrahisi Kongresine ev sahipliği yapacak

Dünya Nöroşirürji Derneği Başkanı Prof. Dr. Franco Servaei, Türkiye gibi beyin cerrahisi alanında gelişmiş bir ülkenin bu alanda henüz çok yeni olan ülkelere destek vermesinin ender örneklerden biri olduğunu belirterek “Türk nöroşirürji tarihi aslında dünya nöroşirürji tarihini yansıtmaktadır. Türkiye nöroşirürji alanında önde giden ülkelerden biri. Dünya Beyin Cerrahisi Kongresi de 2017 yılında İstanbul’da yapılacak. Nöroşirürji alanında birçok yenilik var. Beyin damar hastalıklarının tedavisinde, travma hastalarının bakımı ve tedavilerinde gelişmeler bulunuyor. Aynı zamanda nöroonkoloji alanındaki cerrahi teknikler ve hedefe yönelik kemoterapi konularında da önemli adımlar atıldı. Burun deliklerinden girip kafayı açmadan yapılan yeni ameliyat yöntemleri geliştirildi” dedi.

Beyin cerrahisinin son 15 yılda diğer dallara göre ciddi yol katettiğini belirten Alman Nöroşirürji Derneği Başkanı Prof. Dr. Volker Seifert, “endoskopik girişimlerle kafatasının etrafındaki boşlukları kullanarak tümörleri çıkarmak, navigasyon yöntemi ile beyne zarar vermeden tümörü almak gibi yeni yöntemler gelişti. Sadece hastalıklı bölgeye ulaşmamızı sağlayan yeni yöntemler de var. Damardaki baloncuklarda da endovasküler girişimler kullanılabiliyor, radyo cerrahi yöntemleri ile de hastalara yardımcı olunabiliyor” şeklinde konuştu.

Beyin Pili; Parkinson’dan sonra epilepsi, obezite ve alzheimer’a umut olacak

Beyin cerrahi alanında umut vadeden gelişmelerden bahseden Prof. Dr. Tanju Uçar, “Beyin cerrahisi artık klasik beyin cerrahisi değil. Gelişen bilgi ve teknolojiler ile değişik tedavi yöntemleri gelişmeye ve elimizdeki silahların sayısı artmaya başladı. Günümüzde parkinsondan sonra derin beyin uyarımı sistemini kullanarak bazı merkezlerde epilepsi hatta çok fazla sayıda olmasa bile obezite ve alzheimer gibi hastalıkların tedavisiyle ilgili bazı umut verici çalışmalar yapılmaya başladı. Hollanda’da diğer yöntemlerle çözülememiş 15 epilepsi hastasında beyin pili yöntemine başvurulduğunu ve sonuçların yüz güldürücü olduğunu, bu ameliyatların başarı oranlarının yüzde 50 ile 70 arasında olduğunu biliyoruz. Beyin pilinin uygulandığı bazı obezite hastalarında da önemli oranda kilo azaldığını, iştahı azaltarak önemli ölçüde kilo verildiğini dair de önemli sonuçlar elde edildiğini biliyoruz” dedi.

Anne rahminde omurilik ameliyatları başladı

Çocuk beyin cerrahisindeki teknolojik gelişmelerin tanı koymaktan, tedaviye kadar birçok alanda yenilikleri de beraberinde getirdiğini anlatan Prof. Dr. Memet Özek, anne karnında yapılan omurilik ameliyatları ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Memet Özek; “fetal cerrahi Türk Nöroşirürji Derneği’nin 30. Bilimsel Kongresi’nin de tartışma konularından birisiydi. Bebek anne rahmindeyken bir sorun saptanıyor ve bu sorunu çözmek için bebek anne rahminden dışarı çıkarılıp, ameliyat yapılıp tekrar yerine konuluyor. Gebeliğin 20. ve 26. haftalarında yapılan bu ameliyatlar bundan 15 yıl önce hayal olarak düşünülebiliyordu. Anne rahminde omurilik ameliyatları ülkemizde çok önemli bir sağlık sorunu olan spina bifida hastalığında yapılabiliyor” dedi.

Türkiye’de her 1000 bebekten 3’ü Spine Bifida ile doğuyor

Spina bifida hastalığı hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Memet Özek; “Türkiye’de dünyaya gelen her 1000 bebekten 3 tanesi sipina bifida ile yani bebeğin anne rahminde omuriliğinin iyi gelişememesi, açık kalması ile doğuyor. Bunun sonucunda bebeğin ayak hareketlerinde yürüyememeye kadar varan sorun, idrar, dışkılama problemleri, ilerleyen yaşlarda cinsel fonksiyonlarda bozukluklar gibi insan hayatını, sosyal hayatı etkileyen hayli ciddi sorunlarla karşılaşması demek anlamına geliyor” dedi. Spina bifida hastalığını daha bebek doğmadan anne rahminde tedavi etmek için önemli ameliyatların başladığını ifade eden Prof. Dr. Memet Özek; “şu andadünyada çok sınırlı sayıda deneme aşamasında yapılıyor. Ama iyi kontrolle, iyi teknik ve yetişmiş


eleman katılımıyla gelecekte ülkemizde de anne rahminde spina bifida ameliyatları uygulanabilecek” şeklinde konuştu.

Aileleri üzen hastalığa anne rahminde ameliyat

Anne rahminde omurilik ameliyatlarının ne gibi avantajlar sağlayacağından da bahseden Prof. Dr. Memet Özek; “Spina Bifida (Açık Omurga) hastalığı çocuklarda; motor ve omurilik problemleri, kısmi felçler, hidrosefali (beyinde sıvı toplanması) idrar ve büyük tuvaletini kaçırma, ileri böbrek yetmezliği ile skolyoz gibi bir takım hastalıklara neden oluyor. Her yıl 1 milyon 200 bin doğumun gerçekleştiği Türkiye’de, Spina Bifida görülme sıklığı binde üç olarak kaydediliyor. Bugüne kadar, bu hastalıkla dünyaya gelen bebekler hemen akabinde ameliyata alınırken, neredeyse tamamında kalıcı hasarlar meydana geliyordu. Birçok ailenin yaşamını altüst eden “Açık Omurga” hastalığına karşı anne karnındaki bebeklere Spina Bifida ameliyatları dünyada bazı merkezlerde yapılmaya başlandı. Bu çocuklarda aynı zamanda hidrosefali (beyinde sıvı toplanması) dediğimiz problem oluyor. Amerika’da yapılan çalışmalar bu sorunun önlenebileceğini, yürümeyle ilgili bazı avantajlar sağlanabileceğini gösteriyor” dedi.

Folik Asit Kullanın Bebeğinizi Spina Bifida’dan Koruyun

Tıptaki en önemli uygulamalardan bir tanesinin koruyucu hekimlik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Memet Özek; Spina Bifida’nın ülkemizde en önemli oluşma nedeni folik asit eksikliğidir. Anne adayları doğacak bebeklerini Spina Bifida’dan korumak için birkaç önlem almalıdır. Bunların başında da gebeliğin planlı olması geliyor” dedi. Gebeliğiniz planlı olsun diyen Prof. Dr. Memek Özek, “evli bir çift çocuk sahibi olmak istediği zaman bunu düşündüğünde anne adayının folik asit kullanımına başlaması gerekiyor. En az 3 ay folik asit kullandıktan sonra korunma yöntemlerinin kaldırılması gerekiyor. Eğer ilk ayda, ikinci ayda gebelik gerçekleşmezse anne adayı gebe olduğunu anlayana kadar folik asit alımına devam etmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

Beyin tümörleri radyasyonla yok ediliyor

Beyin tümörlerine sebep olan çevresel faktörlerin başında sigara içmek, hava kirliliği ve çok fazla kullanılan tarımsal ilaçların geldiğini anlatan Prof. Dr. Selçuk Peker, beyin tümörlerinde kullanılan cerrahi ve radyo cerrahi yöntemlerindeki yeniliklerle ilgili bilgiler de verdi. Radyo cerrahi yöntemlerinin başında gelen Gamma Knife ile kafatasını açmadan, radyasyonla tümörleri yok ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Selçuk Peker, “Beyinde tümörün bulunduğu yeri çeşitli görüntüleme yöntemleriyle buluyoruz ve işaretliyoruz. Daha sonra adresini belirlediğimiz tümörleri Gamma Knife ile ışınlıyoruz” dedi. Eskiden tümörlerin çok büyükken yakalanabildiğini belirten Prof. Dr. Selçuk Peker; “yeni teknolojilerin gelişmesiyle çok küçük tümörler de yakalanabiliyor. Bu nedenle ameliyata gerek kalmadan, radyo cerrahi teknikleri kullanarak tümörlere müdahale edebiliyoruz. Günümüzde moleküler biyolojik gelişmelerin fazla olması ile neredeyse her hastanın tümörünün göstermiş olduğu moleküler biyolojik özelliğe göre çeşitli tedavi yöntemlerini seçebilir hale geldik. Bu da eskiden tanı konulduktan sonra çok kısa olan yaşam süresini uzatmaya yaradı” dedi.

Operasyonlar sırasında sağlıklı dokuya verilebilecek hasarı azaltmak için de çeşitli tekniklerin ortaya çıktığını aktaran Prof. Dr. Selçuk Peker; “mesela intro operatif MR ve tomografi ile ameliyat sırasında belli bir noktaya geldikten sonra hastayı ameliyathane bulunan MR veya tomografiye sokarak başka tümör kaldı mı, ben nereye geldim noktasında bir değerlendirme yapabiliyorsunuz. Artık çeşitli uyarılar ve simülasyonlarla hastaları uyutmadan da ameliyatlar yapabiliyoruz. Bütün bunlar cerrahi yöntemlerin daha başarılı olmasına, hastanın zarar görmemesine olanak sağladı” şeklinde konuştu.

Şişmanlık ve Türkiye’nin Obezite gerçeği

Obezite nedir? Kilonuzun nedeni babanız olabilir!


Doğumsal kalp hastalıkları hakkında bilinmesi gerekenler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.