Yaz mevsimine girerken üç tavsiye

“Yaz mevsimi aslında bahar uyanışının hemen ardından harekete geçmenin en güzel adıdır. Sevdiklerimiz, hayal ettiklerimiz, istediklerimiz, ertelediklerimiz için yepyeni bir enerjiyle harekete geçmektir.”

Yaz mevsimine girerken üç tavsiye

Yaşam Koçu Mehmet Özel, yaz mevsimine girerken stres yönetimiyle ilgili üç önemli tavsiyede bulundu:

“Bazı huylarınızı terk etme cesaretini gösterirken, size iyi gelebilecek bazı alışkanlıkları da kendinize katabilmektir. Yaz, kendimize ve sevdiklerimize sahici, keyifli bir şekilde bakabilmek adına enerjimizi, dengemiz ile buluşturabilmektir. Yaz geldiğinde bu kelimenin otantik halinden yola çıkarak, kendime hatırlatmaya sonra da yaşatmaya çalıştığım benim için çok önemli üç temayı sizlerle paylaşmak istiyorum:


1- Yalınlaşmak

Bunun özünde biraz daha “sadeleşmek” yatıyor. Aynı anda birçok yerde olmak yerine, daha az yerde daha keyifli ve daha derinlikli bir şekilde olabilmek. Parçalara bölünmek yerine biraz daha bütün olarak kalabilmek. Tek bir şairi, tek bir yazarı, tek bir ressamı araştırmak, onun yapıtlarından kendimizce ve sadelikle anlamlı bir şeyler çıkartabilmek. Ne kadar yalınsanız, ruhunuz ve enerjiniz o kadar derli toplu olacak bir bakıma. Eski bir Anadolu deyişinin de anlattığı gibi; “Bir metrelik yirmi ayrı kuyudan değil, yirmi metrelik tek bir kuyudan su çıkar.” Konakladığınız yere dair ne kadar insan, öykü, duygu biliyorsanız o kadar yalın bir yolculuktan bahsediyorsunuz. Lakin, tıpkı hayatın kendi içinde olduğu gibi, orada uyanıp bakmak dururken, konakladığımız bir çok anda uyuyakalabiliyoruz.


2- Anlamak

Son birkaç yılda, hele hele bu yılın ilk aylarında yaşadıklarınızdan neler anladığınızı, neler bulduğunuzu ne kadar sık soruyorsunuz kendinize? Hayatınız daha çok gelip geçen anlara mı hizmet ediyor yoksa nefesiniz kesildiği anların sayısı gitgide artıyor mu? En çok huzur bulduğunuz an’ların ve ilişkilerin size harf harf anlattıklarından neler buluyorsunuz? Durmadan bir başkasını konuşan, suçlayanlar hayatı harcayanlar, durmaksızın anlamak için çaba harcayanlar, hayatını dolduranlardır. Kendi hayatımızı doldurabildikçe başkalarının da hayatı anlamalarına, anladıklarıyla da daha mutlu bir yaşam kurmalarına destek olabiliriz. Bu yaz hiç bilmediğiniz neleri öğrenmeye, anlamaya hazır olduğunuzu hiç soruyor musunuz kendinize?

3- Zevk Almak


Düşünün bir şimdiye kadar yaşamınızda en unutamadığınız, ruhunuzda çok lezzetli izler bırakan yaz ne zamandı? Onun bir benzerini hatta çok daha iyisini yaşamak için bu yaz neler yapacaksınız? Nasıl yaşamak istediğimizi sabah akşam sorup, sonra da bulduklarımız için küçük veya büyük adımlar attıkça hissettiğimiz o eşsiz zevk adım adım artıyor. Arzu ettiğimiz şeylerin kendisinden korkmayıp, kendimizden doğru hayallerimize doğru yol aldıkça başka türlü bir ruh halinden bahsedebiliyoruz. Hayatlarımızın “ölümlü” olduğu ne olur unutmayın. Çok da geç olmadan, hayat sana şimdi zevk alabileceğin, anlam katabileceğin bir yaz daha gönderiyor, bilmiyorum gerçekten farkına varın. Mükemmel veya aşırı kontrolcü olmak yerine, biraz daha mutlu ve keyifli olmanın hayatınıza her anlamda katabileceklerine yaşadıkça daha çok bakın. O zaman belki de bizim sorumluluğumuz, yaşadığımız hızla değişen, binlerce iniş çıkışı olan bu dünyada içinde olduğumuz mevsimlerin enerjisine ve güzelliğine inanmak hatta kendimizi biraz da bunların akışına bırakmaktır; önce elimizde olan her bir şeyle ve yaşama katabileceğimiz nice güzel, değerlerle, izlerle. “İyi yaşamanın” en güzel yansımalarından birisi de iyi bir yazdır. Bu yaz hem içiniz hem dışınız “güneş dolu bir hayat” olsun ki hayatınız da başkasına filan değil önce hatta her şeyden önce size ait olsun…”

Yazın hangi spor aktiviteleri yapılabilir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.