Taksim Meydanı’nda Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi

CHP’nin Taksim Meydanı’nda düzenlediği ‘Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ bir ilke ev sahipliği yaptı. 15 Temmuz darbe girişimini protesto eden mitinge CHP’li ve Ak Parti’li birçok milletvekili de katılıyor.

Bir ilk: CHP mitingine Ak Parti'den büyük destek

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Taksim Manifestosu

Taksim Meydanı’nda düzenlenen Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’nde Kemal Kılıçdaroğlu konuşma yaptı. On maddelik “Taksim Manifestosu” adını verdiği bildiriyi okuyan CHP lideri Kılıçdaroğlu, manifestoyu meydanda bulunan halkın oyuna sundu ve “kabul edenler ellerini kaldırsın” dedi. Yüz binlerce vatandaşın ellerini kaldırmasıyla tarihi bir görüntü ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada Gezi Direnişi’ne, Lozan’ın yıl dönümüne ve Basın Bayramı’na vurgu yaptı.

taksim meydanı chp cumhuriyet ve demokrasi mitingi ak parti akp

İşte Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasındaki bildiri:

1- 15 Temmuz darbe girişimi parlamenter demokrasimize karşı yapılmıştır. TBMM bombalanmış, ama bombalar altında parlemento görevini yapmış ve darbeyi püskürtmüştür. Bu darbe girişiminin sorumlularını, varsa iç ve dış destekçilerini kınıyor ve lanetliyoruz.


2- Bütün siyasal partiler darbe girişimine karşı çıkmış, demokrasi konusundaTürkiye’de tartışmasız ortak payda oluşmuştur. Siyasette uzlaşma kültürünün güçlenmesine katkı vermek zorundadır.

3- Her türlü darbeye ve parlamenter sistemin üzerindeki her türlü vesayete karşı çıkmak, demokrasiden yana olanların, bu ülkeye namus borcudur. Hep birlikte ve herzaman ne darbe ne dikta yaşasın tam demokrasi demeliyiz.

4- Darbe girişimi halkın direnme hakkını kullanmasıyla ayrı bir anlam kazanmıştır. Direnme hakkı demokrasiyi korumanın meşru bir yolu olarak ortaya çıkmıştır.

5- Demokrasimizin teminatı olan demokratik laik ve sosyal hukuk delveti ilkesinin Türkiye için ne kadar yaşamsal olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır.

6- Bu darbe girişimi anayasada yasama yürütme ve yargı olarak yer alan güçler ayrılığı ilkesinin demokraside denge ve denetlem işlerinin güvencesi olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.

7- Balyoz, Ergenekon ve casusluk gibi davalarda mağdur edilen insanların itibar ve haklarının iadesi bütün siyasal partilerin gündeminde olmak zorundadır.

8- Bu darbe girişimini devlet yönetiminin liyakata dayanması gerektiğini ortaya koymuştur. Siyasal yandaşlık, cemaatçilik değil bilgi, birikim ve deneyim gibi ilkeler esas alınmalıdır. Devleti ele geçirme anlayışını tarihe gömmeliyiz. Devletin yeniden inşaası zorunludur.

9- İnancı kimliği yaşam tarzı ne olursa olsun, bu ülkenin güzel insanları bu ülkenin caddelerinde sokaklarında meydanlarında parklarında özgürce gezebilmelidir. Hiç kimse unutmasın 15 Temmuz darbe girişimi 3’ncü sınıf demokrasinin ortaya çıkardığı bir tablodur. Bu ülkenin insanları üçüncü sınıf demokrasiye değil özgürlükçü demokrasiye layıktır. Türkiye tümüyle darbe hukukundan alınmalıdır.


10- Devlet, kinle öfkeyle ön yargıyla yönetilmez. Darbe girişiminde bulunanlar hukuk içinde yargılanmalıdır. Devletin vakarı bunu zorunlu kılmaktadır. İşkence, kötü muamele, tehdit devleti darbecilerle aynı duruma düşürür. Buna izin verilmemelidir.

taksim meydanı chp cumhuriyet ve demokrasi mitingi ak parti akp

Taksim Meydanı’nda gerçekleşen Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’nde hiçbir partiye ait bayrak, flama, döviz taşınmayacak.

Tünel, Tepebaşı, Beşiktaş, Vodafone Arena ve Şişli’de bir araya gelen vatandaşlar, gruplar halinde meydana doğru yürüdü. Türk bayrağı ve Atatürk posterleri taşıyan vatandaşlar, “Darbeye karşı omuz omuza”, “Yağma yok, Cumhuriyet var”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Darbeye geçit yok” şeklinde sloganlar atıyor.

taksim meydanı chp cumhuriyet ve demokrasi mitingi ak parti akp

Taksim Meydanı’nın etrafı çelik bariyerlerle kapatıldı, saat 14.00’de meydanda araç trafiği durduruldu. Özel harekat polislerinin de görev yaptığı meydanda geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis, Tepebaşı, İstiklal Caddesi, Elmadağ ve Gümüşsuyu’ndaki noktalarda tek tek vatandaşları aramadan geçirerek, meydana alıyor.

taksim meydanı chp cumhuriyet ve demokrasi mitingi ak parti akp

Miting öncesi toplananlar meydanda yapılan anonslarla çıkartıldı, ardından polis köpeklerle meydanda arama yaptı. Meydanda kurulan 5 ayrı standa hazırlanan 20 bin döviz mitinge katılacaklara dağıtıldı. CHP’nin özel isteği üzerine hiçbir siyasi partiye ait bayrak, döviz, flama taşınmayacak.

taksim meydanı chp cumhuriyet ve demokrasi mitingi ak parti akp

Ak Parti’den büyük katılım

AK Parti Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre bugün AK Parti kadroları, CHP’ninTaksim Meydanı’nda darbeye karşı düzenlediği Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ne katılım sağlayacak.

Bütün siyasi partilerin ve her kesimden insanın, darbeye karşı meydanlara çıkmaya ve demokrasi nöbeti tutmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Meselenin ‘memleket meselesi’ olduğunu bilen AK Parti kadroları, CHP’nin TaksimMeydanı’nda darbeye karşı düzenlediği Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ne katılım sağlayacak.

Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Müezzinoğlu, TBMM Başkanvekilimiz Ayşe Nur Bahçekapılı, TBMM Grup Başkanvekilimiz Mehmet Muş, İl Başkanımız Dr. Selim Temurci, İstanbul Milletvekilimiz Mihrimah Belma Satır, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ve il yöneticilerimiz, CHP’li vatandaşlarımızın darbeye karşı yükselecek seslerine ortak olacak.


Heyetimiz, teşkilat mensuplarımızla birlikte Tepebaşı TRT binası önünden Taksim Meydanı’ndaki miting alanına yürüyecek.”

taksim meydanı chp cumhuriyet ve demokrasi mitingi ak parti akp

taksim meydanı chp cumhuriyet ve demokrasi mitingi ak parti akp

FETÖ yüzünden hayatı kararan Harp Okulu öğrencisi anlattı

Genelkurmay 2’nci Başkanı Yaşar Güler: Üs bombalanınca rahatladım

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Hakan Fidan’a: Çok kötü bir sınav verdiniz

Erdoğan helikopter pilotlarına sordu: Dürüstçe söyleyin, kimden yanasınız?

İlk OHAL kararnamesi yayımlandı: Fetö’ye ağır darbe!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.