Dolar 3.18 ile yine rekor kırdı! Yeni hedef ne?

Dolar 3.18 ile Türk Lirası karşısında yeni rekorunu kırdı. Dolar/TL, artan iç siyasi tansiyon ve ABD Başkanlık seçimlerine saatler kala 3.1850’yi test ederek yeni tarihi zirveyi gördü. Dolar’ın yeni rekoru ne olacak?

Dolar 3.18 ile yeni rekorunu kırdı! Yeni hedef ne?

Dolar/TL, ABD seçimlerine ilişkin beklentilerin hafta başında gelişmekte olan piyasalarda yarattığı küresel iyimserliğe rağmen artan iç siyasi tansiyonla 3.1850’ye kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi gördü.

Bankacılar, HDP’li 10 vekilin tutuklanması sonrası hız kazanan TL’deki değer kaybı ve gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışma sürecinin kısa vadede son bulacağına ilişkin de endişe taşıyorlar.


Dün illikit piyasada 3.18’i test eden, bu sabah güne 3.17 civarında başlayan dolar/TL en yüksek 3.1850 seviyesini gördü. Kur saat 1056 itibarıyla 3.1802/1815 seviyesinde işlem görüyor.

Reuters verilerine göre TL’nin son 1 haftada dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 3’e yaklaşırken benzer para birimlerinde yüzde 0.5 değer kaybı ile yüzde 2 değer kazancı arasında seyretti.

Doların yeni hedefi 3.20 seviyesi

8 Kasım 2016 seansında kurda yaşanan hareketliliğe bakınca ABD başkanlık seçiminin sonuçlarına ilişkin olası risklerin bugünden satın alınmaya başladığı ve kurun 3,20 sınırını hedeflediği  görülüyor. Döviz piyasası riskleri fiyatlamakta bu kadar aceleci olursa 09 Kasım seansında verilen tepkiler limitli kalabilir.


Clinton’ın kazanması piyasaya nasıl etki eder?

Piyasa dostu senaryo olarak görülen Clinton’ın kazanması durumunda bir ihtimal, kısa süreli soluklanma yaşayabiliriz. O da küresel risk iştahındaki artış kaynaklı olacaktır. Ancak bu durumda aynı zamanda USD’nin de yukarı gidecek olması ve TRY’nin az tercih edilmesine yol açan olumlu hikaye eksikliği gibi nedenler, sonrasında kurların yönünü tekrar yukarı çevirmesine neden olacaktır. Trump’ın kazanması halinde ise tüm dünyada emtia ve tahvile olan yönelme GOÜ varlıklarının tamamına baskı yapacaktır ve TRY’nin de değer kayıplarında başı çekme ihtimali yüksek.

Dolar düşer mi?

Bu kapsamda 3,17 destek yapılabilir. Şayet bu seviye destek olursa hareketlerin ekseni bir kademe daha yukarı kayıyor. Muhtemelen piyasa gürültüyü 3,17  – 3,23 bandında koparacaktır. En iyi ihtimalle 3.10’a doğru gevşeme olabilir, ancak sonrasında oluşacak duruma göre alım fırsatı olarak da bu durumun kullanılabileceğini hatırlamak gerekir.

Borsa İstanbul düşüşte?

Güne hafif düşüşle başlayan Borsa İstanbul saat 11.20 itibari ile 290 puanlık düşüşle 75 bin 391 puandan işlem gördü. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,38 oranında değer kaybetti.

Küresel piyasalar ABD seçimlerine odaklanmışken Dolar/TL’de rekor kırmaya devam ediyor. Cumhuriyetçi aday Trump’ın geçtiğimiz hafta ön plana çıkması gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı kurarken, yeni haftaya girerken Clinton’ın tekrardan anketlerde yüksek bir oran yakaladığını görüyoruz. Bu da küresel piyasalarda Dolar varlıklarını yükseltiyor. Yeni haftada hem ons altındaki baskı, hem de Doların bir çok ürüne karşı değer kazanması Clinton’ın etkisi olarak gösterilebilir. Ayrıca Aralık ayına yaklaşırken FED’in faiz artırım ihtimalinin artması doları güçlü tutan bir başka sebep olarak karşımıza çıkıyor.


İç piyasada ise sınırdaki hareketlilik ve artan jeopolitik risklerin yanında siyasi gelişmelerin daha fazla ön plana çıkması TL varlıklarını negatif ayrıştırıyor. Dolayısıyla hem içeriden hem de dışarıdan bakıldığında Dolar/TL’yi yükselten bir çok sebebin olduğunu görüyoruz. Teknik fiyatlamalarda ise kur tarafının yükseliş trendini koruduğunu görüyoruz. Ara ara kurda kar satışları görsek de, önemli destek noktaları üzerinde kalma çabaları dikkat çekti. 3.1440-3.1250 haftalık bazda önemli destek noktaları olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde buralardan alımlar görebiliriz. Dolayısıyla bu seviyeler üzerinde kaldığı sürece kurda yükseliş isteği sürebilir. 3.1800 tarihi zirvesinin aşılması 3.2000 ve üzerini gündeme getirebilir. Doların hem küresel piyasada hem de içerideki yönünü ABD seçimlerinden çıkacak sonuç belirleyecek.

Clinton kazanırsa gerçekleşebilecek 10 senaryo

Trump kazanırsa gerçekleşebilecek 10 senaryo


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.