Katliamdaki şüphe: Terörist içeriden destek mi aldı?

Yılbaşı gecesi Ortaköy’deki eğlence mekanı Reina’yı kana bulayan katliamda, terörist rahatça hareket ediyor. Bu görüntüler güvenlik birimlerine, teröriste eğlence mekanının içinde kimsenin müdahale etmemesi, saldırganın, içeride birilerinden yardım aldığı şüphesini doğurdu.

Katliamdaki şüphe: Terörist içeriden destek mi aldı?

İstanbul’un Ortaköy semtindeki gece kulübü Reina’ya yönelik terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 39’a ulaştı. Yılbaşı gecesinin kana bulandığı saldırı sonucu yaralanan 65 kişiden 4’ünün durumu ağır. Eğlence mekanına tek kişi gelen teröristin oradan çıkıp nasıl kayıplara karıştığı araştırılıyor. Polis, katili yakalamak için mekanın bulunduğu Kuruçeşme Mahallesi’ni abluka altına aldı.

CNN Türk’ün haberleştirdiği son bilgiler ve tanıkların anlatımları doğrultusunda saldırının ayrıntıları şöyle…


İlk ateş kapıda başladı

Katliam gece saat 01.20 sıralarında meydana geldi. Kimliği henüz tespit edilemeyen katil, Ortaköy’deki eğlence merkezinin önüne taksiyle geldi. Silah ve mermi dolu çantasını taksinin bagajında taşıyan terörist, taksiden inip çantasını aldı. Mekanın kapısına yaklaştı, burada bekleyen polis memuru ile güvenlik görevlilerine ateş etti, ardından kulübün içine girdi.

Terörist mühimmat çantasıyla geldi

Katliamdaki şüphe: Terörist içeriden destek mi aldı?

Gece kulübüne girerken sırtında çanta olduğu görülen terörist, içeride eğlenen vatandaşların üzerine uzun namlulu silahla ateş açtı. ‘Profesyonel’ katil, mekanda bulunanlara 7 dakika boyunca kurşun yağdırdı. Şarjördeki mermileri bitince çantadan yenisini çıkartıp ateşe devam eden terörist, yüzlerce kurşunun ardından soğukkanlılıkla bir köşeye çekildi ve burada kıyafetini değiştirdi.

Terörist, 13 dakika mutfakta kaldı

Kıyafetini değiştiren terörist, Reina’nın mutfağına yöneldi. Herkesin kaçıştığı, bazılarının kurtulmak için denize atladığı ortamda mutfağa gizlenen terörist, burada 13 dakika boyunca kaldı. Polis ve ambulans sirenlerini duymasıyla birlikte mekanı terk etmek için harekete geçen saldırgan, yaşanan kargaşa sırasında kalabalığın arasına karışarak gece kulübünden dışarı çıktı.

İçeride birileri katile yardım etti

Katliamdaki şüphe: Terörist içeriden destek mi aldı?

Güvenlik birimlerine göre terörist, daha önce Reina’ya gelerek keşif yaptı. Gece kulübünün içini de ayrıntılı şekilde bildiği anlaşılan profesyonel katile, eğlence mekanının içinde kimsenin müdahale etmemesi polise göre tek bir şeye işaret ediyor: Saldırgan, içeride birilerinden yardım aldı. Reina’daki güvenlik ekibinden hiç kimse, katili etkisiz hale getirecek ya da yaralayacak herhangi müdahalede bulunamadı.

Ayrıca Reina içerisinde misafirlerin kolay bulamayacağı 3 farklı çıkışın olduğu öğrenildi. İddiaya göre terörist, eğer denizden kaçmadıysa sadece Reina görevlilerinin ve kendisinin bildiği çıkışlardan birini kullanarak dışarı çıktı.

Özellikle turistlere ateş açtı

Mekana daha önceden müşteri gibi gittiği iddia edilen saldırganın keşif yaptığı öne sürüldü. Kulübe girer girmez aydınlatma bombası kullandığı belirtiliyor. Saldırganın özellikle Arap turistler için hazırlanan locaları hedef seçtiği iddia edildi.

Katliamdaki şüphe: Terörist içeriden destek mi aldı?

Saldırı nasıl gerçekleşti?

1 Ocak 2017, TSİ 01.15 sularında, Reina gece kulübüne gelen silahlı bir kişi, önce kulübün girişindeki bir polisi, bir güvenlik görevlisini ve bir sivili öldürdü.


Ardından gece kulübüne giren saldırgan, 500 ila 600 kişinin bulunduğu mekanda ateş açmaya başladı.

Görgü tanıkları saldırganın tek kişi olduğunu, sırtında bir sırt çantasıyla gece kulübüne girip ateş açtıktan sonra kaçtığını anlattı.

BBC’ye konuşan görgü tanığı İsmail Çelebi, “İçeride arkadaşlarımla birlikteydim. Bir ara, arabamı kontrol etmeye gittim. İlk başta sesleri duyunca intihar saldırısı sandım. Sonra silahlı saldırı olduğunu anladım. Geri döndüğümde, yüzlerce insan üst üste yığılmıştı. Çığlık atıyorlardı, ağlıyorlardı. Arkadaşlarımı aramak istedim, ama herkes birbirini ezerek dışarı çıkmak için koşuyordu” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ise saldırganın silahını olay yerinde bırakarak, kargaşadan yararlanıp kaçtığını söyledi.

Kırgız ya da Özbek DEAŞ’lı şüphesi

Hürriyet’in haberine göre ise MİT ve Emniyet İstihbarat, terör örgütü DEAŞ’ın yılbaşı gecesi Ankara, İstanbul, Adana, Antalya ve Mersin illerinde eğlence mekanlarına, kutlama noktalarına, halkın yoğun bulunduğu alanlara yönelik “bombalı”, “canlı bomba” veya Atatürk Havalimanı’nda benzer silahlı eylem yapacağı bilgisi aldı.

19 Aralık tarihli istihbarat nedeniyle birçok ilde operasyonlar yapıldı. 28-31 Aralık tarihleri arasında İzmir’de 5, İstanbul’da 5, Ankara’da 8, Adana’da 30, Adıyaman’da 3, Reyhanlı’da 3, Antakya’da 1, Kırıkhan’da 3 ve Tarsus’ta 5 olmak üzere toplam 63 DEAŞ militanı gözaltına alındı.

Gözaltına alınan DEAŞ militanlarının çoğunun yabancı uyruklu olduğu bildirildi. Reina saldırganının yakalanması için çalışma başlatılırken görüntü incelemesinde ve yapılan istihbarat çalışmasında teröristin DEAŞ içinde faaliyet gösteren Kırgız veya Özbek olabileceği değerlendiriliyor. Operasyonlar DEAŞ bağlantılı Türk Cumhuriyeti vatandaşları noktasında yoğunlaştı.


Yine yapılan istihbarat çalışmasında kullanılan yöntem, olay yerine geliş gidiş analizinde saldırganın Atatürk Havalimanı’na saldıran DEAŞ militanlarıyla aynı hücreden olduğu ihtimali ağırlık kazandı.

Reina saldırısının korkunç detayları ve otopsi sonuçları

IŞİD Reina saldırısını üstlendi, işte teröristin en net fotoğrafı

Reina saldırısı ne mesaj vermek istiyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.