Osmanlı torunları sizin borcunuzu kim ödedi?

İngiliz donanmasıyla vatandan kaçan Padişahın torunları Osmanoğulları çıkmışlar orası bizim, şurası bizim diye hak iddia ediyorlar. Peki sıradan bir vatandaş sormaz mı Osmanlı torunları sizin borcunuzu kim ödedi diye?

Osmanlı torunları sizin borcunuzu kim ödedi? sevr harita nilhan osmanoğlu

Osmanlı Devleti, uzunca bir döneme damga vuran, Fatih Sultan Mehmet gibi bir devir kapatıp başka bir devir açan deha liderler ile tarihe adını yazdıran bir imparatorluktu. Bu devlet gün geldi modern dünyaya ayak uyduramaz oldu, “Hasta Adam” diye anıldı, uzun bir gerilemenin ardından da parçalana parçalana yıkıldı. Son Padişah Vahdettin ise İngiliz donanmasıyla vatanından kaçtı. Hani vatanı kurtarmak için mücadele başlatmış Mustafa Kemal’in idam fermanını imzalayan Vahdettin var ya, işte o!

Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, içerideki ve dışarıdaki düşmanları dize getirerek ve devrimler gerçekleştirerek kısaca köle bir halka özgürlük sunmuş. Bununla da kalmamış hasta adam Osmanlı’nın bitmek tükenmek bilmez borçlarını da üstlenmiş. O borçların 80’lerin ortasında bittiğini düşünecek olursak, nasıl bir külfet olduğunu siz düşünün.


Osmanlı Devleti tarihe karıştıktan sonra geride elbette saygıyla anılmayı hak eden şeyler de bıraktı. Tarihte yerini uzun Türk tarihinin önemli bir bölümü olarak alması da gayet doğal. Ancak yerilmesi gereken şeyler de göz ardı edilemez boyutta. Niye bu kadar geri kaldık diye sorarsak, Osmanlı bu konuda da önemli bir yer işgal edecektir. Bu da yetmezmiş gibi son aylarda yoğun şekilde Osmanlı torunlarını rahatsız edici şekilde görmeye başladık.


Atatürk’ün A’sını, Cumhuriyetin C’sini ağızlarına almıyorlar

Suada bizim, Vodafone Arena Stadı‘nın olduğu arazi bizim diyorlar. “Geriye dönersek deliye dönersiniz” diye güçlü birilerinden destek ve söz almış gibi mesajlar veriyorlar ve başkanlık sistemine kayıtsız şartsız desteklerini sunuyorlar. Atatürk’ün A’sını, Cumhuriyetin C’sini de ağızlarına almıyorlar. İşgal edilmiş, parçalanmış ve sömürülmeye başlanmış da olsa saltanatlarını ve dedelerinin sarayındaki rahatını sonlandıran bir adama ve sisteme sempati duymamaları sürpriz değil zaten.

Osmanlı’nın borçlarını kim ödedi?

Tarihi vasat şekilde bilen sıradan bir vatandaş bile bilir ki, Osmanlı Devleti’nin tüm borçlarını Türkiye Cumhuriyeti ödedi. Ancak anlaşılan o ki hak iddia eden Osmanoğulları ya bu bilgiden bihaberler ya da işlerine gelmeyeni hatırlamıyorlar. Yoksa bilirlerdi ki o hesaplar çoktan kapandı. Tıpkı dedelerinin bugünkü Yunanistan sınırları içinde bulunan bir dönemki arazilerinde hak iddia edemeyecekleri gibi.

Başkanlığın ardından ne gelecek?


Dikkat edilmesi gereken esas nokta ise geriye dönme ukdelerini ayan beyan belirten Osmanoğullarının Cumhuriyetle yönetilen bir ülkenin başkanlık rejiminde fikir belirtmeleri, fikir belirtmekle de kalmayıp destek açıklamaları. Hal böyleyken insanın aklına başkanlık muhabbetlerinin ardından ne gelecek sorusu takılıveriyor. Mesela “sembolik hilafet” ya da “sembolik saltanat!” Osmanlı’da seçme, seçilme, sorgulama gibi haklar olmadığı için referandum olmazdı Osmanlı torunları! Türkiye Cumhuriyeti’ndeki referandumdan size ne?

Türkiye nereye yol alıyor?

Nilhan Osmanoğlu’na sert tepki: Atatürk olmasaydı


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.