İş yerinde akıl sağlığını korumak için 5 önemli ipucu

Ekonomideki belirsizlik dönemlerinde, zihinsel sorunlar nedeniyle işten çıkarılma korkusu, bu sorunun büyümesini tetikliyor. Zihinsel sağlığın da molalara ihtiyacı var. İş yerinde akıl sağlığınızı nasıl korursunuz?

İş yerinde akıl sağlığını korumak için 5 önemli ipucu!

Günümüzün zorlu koşullarında iş yerinde ve özel hayatta pek çok insan zihinsel sağlık sorunlarıyla savaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yürüttüğü araştırmalara göre, Avrupa’da 15 kişiden 4 ünde ve her 6 işçiden birinde zihinsel sağlık sorunu gözlemleniyor. Bu durumun işverenlere 100 milyar dolarlık dolaylı bir maliyeti olduğu belirtiliyor.

Depresyon, kaygı ve stres zihinsel sağlık sorunlarının kaynakları arasında gösteriliyor. Bu tür sorunlar yaşadığının düşünmeyen insanlar bile, bazen hayatta kısa bir molaya ihtiyaç duyuyor. Genelde farkında olmasalar da birçok insan bir şekilde zihinsel sağlık sorunlarıyla baş etmek zorunda kalıyor.


Zihinsel sağlığın bozulması nezle gibi görünür değil

PageGroup uzmanları “Zihinsel sağlık sorunlarının, nezle olduğunuzda burnunuzun akması kadar görünür emareleri yoktur. Gizli doğası nedeniyle psikolojik sorunlar bazen iş yerinden uzak geçen bir izin gününün bile daha fazla stres ve kaygı içinde geçmesine neden olabilir. Gün geçtikçe büyümeye devam eden bu sorunu çözmek için işverenlerin akıl sağlığının farkında olmaları, uygun yetenekleri seçmeleri ve eğitimler vermeleri hayati önem taşıyor. Araştırmalar, depresyonu olan bireylerin % 80 inin uygun teşhis, tedavi ve izleme ile tam olarak iyileşebildiğini gösteriyor. ” diyor.

Ruh sağlığı beraberinde başka sıkıntıları da doğuyor. Zihinsel sorunlarla mücadelede iletişim eksikliği ve anlaşılmama korkusunun önemine vurgu yapan uzmanlar, patronun veya çalışma arkadaşlarının da benzer deneyimler yaşadığını düşünmenin kişiyi rahatlattığını ifade ediyor.

Kişinin yalnız olmadığını ve iş yerinde ona yardımcı olabilecek insanların varlığını bilmeleri de sorunun aşılmasını kolaylaştırıyor. Öte yandan ekonomideki belirsizlik dönemlerinde, zihinsel sorunların dile getirilmesinden dolayı işten çıkarılma korkusu ise bu sorunun büyümesini tetikliyor.

Çoğu çalışan önemli olduğunu ve görev bilincini ispatlama arzusuyla uzun saatler çalışma eğiliminde olabiliyor. Bu durum beraberinde, tükenme, tükenmişlik ve depresyon gibi olumsuzlukları getiriyor. Yaşamdan en iyi şekilde yararlanarak daha güçlü ve zeka dolu günler yaşayabilmek için çalışanların zamanı kontrol etme ve uygun şekilde yönetme özgürlüğüne sahip olmaları gerekiyor.

Yöneticiler bu duruma hazırlıklı mı?

İş yerinde akıl sağlığı

PageGroup Yetenek Geliştirme Müdürü Lucyna Bolin, “Bu sorunun çözümünde, yöneticilerin esnek, yansıtıcı ve analitik olmaları çalışanlar açısından büyük önem taşır. Öncelikle yöneticileri bu konuda bilinçlendirmek, yönetici ve çalışanla doğru, gerçek bir çalışma ilişkisi yaratmak gerekir. Zihinsel sağlık sorunları artarken çalışanların çoğu zaman büyük ücret artışları ya da belirli iş unvanları aramadıklarını gözlemledik. Bunun yerine çalışanlar, onları dinlemek için zaman ayıran ve endişelerine ilgi gösteren yöneticiler istiyorlar. Bu durum, zihinsel refahı ve iş yerine bağlılığı arttırıyor.” diyor.

Akıl sağlığını korumanın yolları

Uzmanlar “Toplumun zihinsel sağlık konularından haberdar olması ve kabullenmesiyle, iş yerleri olumlu bir dönüşüme geçecektir. Bu dönüşüm, daha üretken, mutlu, stres, kaygı ve depresyon düzeylerini daha iyi yönetebilen zihinsel açıdan sağlıklı bir iş gücüne katkı sağlayacaktır.” diyor.


İnsanların hayatlarını gerçekten kontrol altına alacakları bir ekonomi inşa etmeleri için çalışmalar yürüten Yeni Ekonomi Vakfı – New Economics Foundation, zihinsel refah için beş yol olduğunu belirtiyor:

1- Bağlantı kurmak

Sosyal ilişkiler refah için yaşamsal öneme sahiptir. Kısa önemsiz e-postalar yerine ofis içinde yüz yüze bire bir iletişim kurmak bazen inanılmaz değişimlere yol açabilir. Sosyal bağı güçlendirmek için e-postaları kapatmak veya günlük periyotlarda kontrol etmek harika bir yöntemdir.

2- Küçük değişiklikler büyük etkiler

İş yerinde stres ve kaygıların yönetilmesine iyi bir örnek ofis içinde ya da dışında egzersiz yapmaktır. Metroyla işe giderken kalabalık rahatsız ederek güne olumsuz bir şekilde başlatmanıza neden oluyorsa erken kalkarak ve yolculuğun geri kalan kısmına yürümek faydalı olacaktır.

3- Hızınızı yakalayın ve farkında olun

Kendimize farkındalığımızı arttırmak için zaman vermek, akıl yürütmemizi, düşüncelerimizi ve diğer insanlarla etkileşim kurmamızı kolaylaştırır. Çalışırken veya öğle yemeğinde yeni bir yer bulmak için farklı bir yol düşünün ve anı tadın ve gereksiz koşturma olmadan düşünmeye zaman tanıyın.

4- Sürekli kişisel gelişim

Dikkatli olmak meslektaşlarımızla ve çevremizle bağlantımız zihinsel sağlığımız için önemlidir, ancak öğrenmeye devam etmek de faydalıdır. Zamanı öğrenmeye adamak, dünyada daha büyük bir amaç duygusu verir.

Öğrenilen yeni şeyleri toplantılarda, tartışmalarda veya iş yerindeki rollere uygulamak tatmin hissini geliştirir. Yemek pişirmeyi öğrenme, yeni bir hobi edinme, bisikletinizi tamir etme veya hatta bir dil öğrenme kursu için kaydolma, herkesin beceri repertuvarına katkıda bulunabilir, ancak daha da önemlisi, refah ve başarı hissini doldurur.

5- İşverenler ve çalışanlar değişime hazır olun


Zihinsel sağlık toplumda ve iş yerinde daha söz edilir olmakla birlikte, çalışanlar, yöneticiler ve CEO’lar, bu endişeleri giderecek hükümlerin yerine getirilmesi gereğini anlamışlardır. İşçilerin stres, kaygı ve depresyonunun uyarı işaretlerini tanıyan Yetenek Geliştirme Yöneticileri gibi daha fazla pozisyon işe alınmaktadır.

İş ‘yerinde’ motivasyonu arttırma yolları nelerdir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.