YSK’nın mühürsüz pusula kararına hukukçular ne diyor?

Hukukçular, ‘mühürsüz pusula ve zarf’ skandalını değerlendirdi: YSK, anayasal sisteme karşı sessiz darbe gerçekleştirdi.

YSK'nın mühürsüz pusula kararına hukukçular ne diyor?

YSK’nın 16 Nisan’da sandıklar kapandıktan hemen sonra mühürsüz pusula ve zarflar ile “tercih mührü” yerine “evet” mührünün kabul edileceğini açıklaması referandum sonucunun seyrini değiştirdi. 2 buçuk milyon oyun mühürsüz olduğunu iddia eden CHP, daha sonra da referandumun gayrimeşru olduğunu belirtti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Oy ve Ötesi seçimin hukuka aykırı olduğuna dair raporlar yayınladı. CHP ve HDP başta olmak üzere muhalefet partileri YSK’ya referandumun iptali için itiraz başvurusunda bulundu. Binlerce kişi YSK’ya itiraz başvurusunda bulunmak için YSK seçim bürolarında kuyruklar oluşturdu. YSK, muhalefetin tüm itiraz başvurularını 1’e 10 oy ile reddetti. Şimdi de Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru gündeme geldi.

Peki bu konuda hukukçular ne diyor?

Metin Feyzioğlu: Anayasa maddesinin içi boşaltıldı

Metin Feyzioğlu: Anayasa maddesinin içi boşaltıldı

Metin Feyzioğlu: Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkındaki kanunun emredici 101. maddesi uyarınca, mühürsüz oy pusulaları geçersizdir. Seçimlerin yargı güvencesinde yapılacağı ve bunun sağlanmasından da Yüksek Seçim Kurulu’nun sorumlu olacağına dair anayasa maddesi bizzat YSK tarafından boşaltılmıştır. (Açıklamanın tamamı)


Celal Ülgen: YSK, yasaya aykırı karar veremez

Celal Ülgen: YSK, yasaya aykırı karar veremez

Celal Ülgen: YSK hem tarafsızlığını yitirmesi, hem de açık ve somut bir yasa düzenlemesine aykırı karar almakla, her şeyi berbat etti. Üzerinde ilçe seçim ve sandık kurulu mührü bulunmayan, zarflar geçersiz sayılacaktır. Yüksek Seçim Kurulu, yorum yaparak ya da geçmişten örnek vererek açık bir yasa düzenlemesine aykırı karar veremez.

Ümit Kocasakal: Bu oylama değil bir dayatmadır

Ümit Kocasakal: Bu oylama değil bir dayatmadır

Ümit Kocasakal: Bu bir halk oylaması değil, dayatmadır. Yüksek Seçim Kurulu, hükümetin ajansı gibi davrandı. En vahimi, mühürsüz oyların geçerli sayılmasıdır. Sonradan mühürlenmiş zarfların dışarıdan geldiği kanıtlanamaz. Yüksek Seçim Kurulu suç işliyor. Anayasal sisteme, sessiz bir darbe gerçekleştirilmiştir.

Prof. Necmi Yüzbaşıoğlu: Anayasalar toplum sözleşmesidir

Prof. Necmi Yüzbaşıoğlu: Anayasalar toplum sözleşmesidir

Prof. Necmi Yüzbaşıoğlu: Kanun hükmü çok açık. Kanun da 2010’dan bu yana var. O zaman Yüksek Seçim Kurulu, niye genelge çıkarıyorsun, ‘mühürsüz oylar geçerli değildir’ diye. Anayasalar toplum sözleşmesidir. Toplum sözleşmeleri nitelikli çoğunlukla olur. Yüzde 50-50 kabul edilen bir metin toplum sözleşmesi olmaz.


Turgut Kazan: Artık kolay kolay güven duyulmaz

Turgut Kazan: Artık kolay kolay güven duyulmaz

Turgut Kazan: Yüksek Seçim Kurulu kararı inanılmaz bir karardır. Bu karar yalnız referanduma şaibe düşürmüş olmakla kalmıyor bundan sonraki seçimlere kolay kolay güven duyulamayacağının işaretini veriyor. Ne hakla yasanın açık hükmüne rağmen genelge çıkardınız? Tamamen fiili bir durum yaratılmıştır. Çok tehlikelidir.

Prof. Ersan Şen: Kanunun ne emrettiği çok açık

Prof. Ersan Şen: Kanunun ne emrettiği çok açık

Prof. Ersan Şen: Oy güvenliği için sandık kurulunun mührünün olmadığı zarf ya da oy pusulası kullanılamaz, kullanılmışsa geçersiz sayılır. Mühür yoksa geçerli sayılmaması gerekir. Kanun emrediyor. Canınızın istediği zarfı oraya atamazsınız.

Ömer Faruk Eminağaoğlu: YSK referanduma gölge düşürdü

Ömer Faruk Eminağaoğlu: YSK referanduma gölge düşürdü

Ömer Faruk Eminağaoğlu: Mühürsüz oy pusulası resmi belge niteliğine girmez. Mühürsüz olanlar geçersiz kabul edilir. YSK, 2010 referandumunda arkası mühürlü olmayan oy pusulalarının geçersiz olacağını açıkça ifade etti. O referandumdan bu yana yasalar ve şartlar değişmedi. YSK referanduma gölge düşürdü.

Hakan Canduran: Kanuna aykırı karar veremezsiniz

Hakan Canduran: Kanuna aykırı karar veremezsiniz

Hakan Canduran: Seçim başladıktan sonra kural değiştirmek dünyanın hiçbir yerinde olmaz. Ne yazık ki yüksek hakimler sınıfta kaldılar. Hiçbir şekilde mühürsüz zarf ve oy pusulalarının kullanılmayacağı kanunda açıkken, YSK’nın görüş değiştirmesi, kanuna aykırı karar verilmesi kabul edilemez.

Muammer Aydın: Mühürsüz oylar iptal edilmelidir

Muammer Aydın: Mühürsüz oylar iptal edilmelidir


Muammer Aydın (Yüksek Seçim Kurulu eski Başkanı): Oy kullanılan zarfların üzerinde ilçe seçim kurulu mührü olması lazım. Oy pusulalarında da sandık kurulu mührü olmalıdır. Hiç mühürsüz zarf ve oy pusulaları geçersizdir. Yasada bu çok açık bir şekilde yazılmıştır. Mühürsüz oyların iptal edilmesi yasa gereğidir. (Kaynak: Sözcü)

2019 seçimlerinde Erdoğan’ı bekleyen korkunç senaryo


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.