Rıza Sarraf olmasaydı tezek mi yakacaktık?!

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın geçtiğimiz günlerde bir itirafta bulundu. “İran ile ticaret yapmak zorundaydık” dedi! Yahu biz büyük bir devlet değil miydik?!..

İbrahim Kalın, "İran'la ticaret yapmak zorundaydık" dedi! Yahu biz neden, kimden korkuyoruz? Rıza Sarraf olmasa tezek mi yakacaktık?

Rıza Sarraf olmasaydı tezek mi yakacaktık?!

Bizim halkımız milliyetçilikle, gerçekçiliği karıştırıyor. İkisi arasında Ankara ile Şam kadar fark var! O yüzden halkımız realiteyi görmek istemez. Belki işine öyle geldiği için görmüyordur bilemiyorum…

Bakın, size halk arasında efsane olmuş bir sözden bahsedeyim…


“Türkiye büyük bir devlet” argümanı

Evet, ‘Türkiye büyük devlet’; büyük devlet de ne kadar büyük devlet? ABD kadar büyük mü mesela ya da Rusya kadar güçlü bir devlet mi?

Eğer, size birisi bu sorulara ‘evet’ diyorsa o insanın ya aklı kaçmıştır ya da size yalan söylüyordur!

Bırakın Türkiye’yi, Osmanlı Devleti son iki yüzyılda Rusya’ya karşı savaşlarda ne kadar başarılı olmuştur? ABD desek, ikinci dünya savaşından itibaren hatta savaşın başından itibaren adamların boyunduruğunda yaşıyoruz…

Merak edenler açıp bakabilir akademik kitaplara; bakın gazetecilerin yazılarından, kitaplarından bahsetmiyorum; herhangi bir Türk akademisyenin dış politika kitabını açın okuyun diyorum. O kitaplar size Türkiye’nin “orta büyüklükte” bir devlet olduğunu söyler. Çünkü öyledir. Türkiye zannedildiği kadar da öyle büyük bir devlet değildir!

O kadar geçmişe gitmeyeceğim…

Şöyle bir yakın geçmişe gidin… Astana görüşmeleri oldu. Türkiye de, İran da davet edildi bu görüşmelere. Peki kim liderlik yaptı bu görüşmelere? Rusya!


Astana görüşmelerinde Rusya, Türkiye’ye Esad’ın Suriye’nin lideri olduğunu ve tekrar tanıması konusunu kabul ettirdi!

Yine geçtiğimiz günlerde Soçi‘de (Rusya) bir görüşme gerçekleşti. Bu görüşmede İran ile Türkiye yan yana gelerek Suriye’nin toprak bütünlüğünü masaya yatırdılar. Bu görüşmeyi kim organize etti? Yine Rusya ve yine Putin!

Hatta bu üçlü bir fotoğraf verdi. Fotoğrafta Putin (ortada) Ruhani ve Erdoğan’ın ellerini birleştirerek bir güç gösterisi yaptı. Diplomatik olarak mesaj netti: “Biz daha büyüğüz!”

Bunu 1990’lı yıllarda ABD Başkanları İsrail ile Filistin’i buluşturduklarında Beyaz Saray’da yapıyordu! Lider ülkeler çünkü böyle yapar!

Yakın geçmişte yine Rusya’nın uçağını düşürünce bizim AKP’li milliyetçiler coştu! Neredeyse Moskova’yı işgal edeceklerdi! Ben de ‘olmuşken bir Washington yapın, orayı da alıp gelin’ dedim. Nasıl ki, daha önce Suriye’de Emevi Camii‘nde namaz kıldık (!) Washington’da da bir cami bulurduk sonuçta!

Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın geçtiğimiz günlerde bir itirafta bulundu. “İran’la ticaret yapmak zorundaydık” dedi!

Neden? Çünkü Türk halkı doğalgazsız kalırmış! Rusya’nın uçağını düşürünce de bizim bir kesim halkımız da ‘tezek yakarız’ demişti!

Yahu biz neden, kimden korkuyoruz? Biz büyük bir devlet değil miyiz?! Hem bakın arkanızda “tezek” yakacak olan halkımız da varken neyden korktunuz da İran’a muhtaç kaldık?..


Neyse, Türkiye büyük devlet değil mi?!

Reza Zarrab dosyası: ABD, NATO, AKP


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…