ESMATİK ile geri dönüşüme katkı sağlayarak ücretsiz alışveriş

Pet şişe, cam şişe ve metal kutuları ESMATİK’e atıp manyetik kartınıza puan yükletebilir ve puanlarla HALKEKMEK’ten ekmek alabilirsiniz. Mİlli Eğitim Bakanlığı onaylı ESMATİK projesinin ilk pilot uygulaması, Esenler Oruç Reis İlkokulu’nda başladı.

ESMATİK ile geri dönüşüme katkı sağlayarak ücretsiz alışveriş

Metal kutu 2, bir buçuk litreye kadar Pet şişe 1, Cam şişe 0.1 puan değerindedir; 30 puan toplandığında bir ekmek alabiliyorsunuz.

Esenler Belediyesinden bir ilk; ESMATİK

Esenler Belediyesi, bir geri dönüşüm projesini hayata geçirdi. İlçenin üç farklı noktasına, atılan atık maddelerden puan kazandıracak ESMATİK’ler kuruldu. Esenlerliler, ESMATİK kartlarında biriken puanlarla ücretsiz ekmek alabilecekler.


Türkiye’de ilk olan proje kapsamında ilçede üç pilot nokta belirlendi. Esenler Belediye Başkanlığı, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi ve Dörtyol Meydanı Zabıta Noktası’na 3 adet ESMATİK konuldu.

ESMATİK kartlarını alan Esenlerliler, ESMATİK’lere atacakları her atık madde ile puan kazanacaklar, kartlarında biriken her 30 puan ile projeye katılan fırınlardan da bir ekmek alabilecekler.

Kartlarında yeterli puanı biriktirenler, ekmeklerini Uhud Camii’nin yanındaki ve Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nin karşısındaki İBB Halk Ekmek büfelerinden alabilecekler. İlerleyen günlerde ilçe genelinde hem ESMATİK’lerin hem de anlaşmalı fırınların sayısının artması bekleniyor.


Öğrenciler evden getirdikleri veya çevreden topladıkları pet, cam, metal şişe ve pilleri ESMATİK’E atarak kartlarına puan yüklüyor. Topladıkları puanlarla okul kantininden ücretsiz alışveriş yapıyorlar. Sadece öğrenciler değil, çevre sakinleri ve veliler de okula her gün poşet poşet şişe getiriyor.

Okul kantininin yanısıra biriken puanlarını İstanbul Halk Ekmek büfelerinde de kullanabiliyorlar. Uygulama yeni olmasına rağmen, ESMATİK günde 2 kere doluyor ve günlük 50 kilo atık toplanıyor. Esenler Belediyesi’nin Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yürüttüğü proje, Esenler’de 60 okula daha uygulanacak. Hedefleri de 60 okul ile birlikte yıllık 1 milyon atık toplanması.

Doğaya ve aile bütçesine katkı

ESMATİK ile geri dönüşüme katkı sağlayarak ücretsiz alışveriş

Esenler halkının çevre ve dönüşüm projelerine her zaman sahip çıktığını hatırlatan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, ” Ödüllü sosyal marketimiz EDİM’de ihtiyaç sahiplerine verdiğimiz yağ ve deterjanları çöpten elde ediyoruz. Yeni bir uygulama ile şimdi Esenler’de atıkları ekmeğe dönüştürüyoruz. Halkımız, ESMATİK’lere atacakları her atık madde ile puan kazanacak ve kartlarında biriken puanlar ile projeye katılan fırınlardan ekmek alabilecek. Arzu ederlerse hanımefendiler, evlerinin günlük ekmek ihtiyacını geri dönüşümden karşılayabilecekler. Böylece hem doğanın korunmasına hem de aile bütçelerine katkı sağlayacaklar” dedi.

Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri

ESMATİK ile geri dönüşüme katkı sağlayarak ücretsiz alışveriş


Esenler Belediyesi, ESMATİK Projesi ile Marmara Belediyeler Birliği tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde “sürdürülebilir çevre yönetimi” kategorisinde birincilik ödülüne de layık görüldü.

Türkiye’de geri dönüşüm konusunda toplumsal bilinç nasıl artırılır?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.