14 Şubat Sevgililer Günü: Aşkı ne öldürür?

Evlilik aşkı öldürür mü? Çiftler nikah defterine imzayı atana dek her şey güzel giderken, peki ne oluyor da bu heyecan bir süre sonra yerini sessizliğe bırakıyor? Çiftlere 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel öneriler…

14 Şubat Sevgililer Günü: Aşkı ne öldürür?

Aslında cevap çok basit: Aşkın sonunu evlilik değil, eşlerin monoton bir hayat sürmesi getiriyor. Günlük rutinin dışına çıkamayan evlilikler, tarafların birbirinden uzaklaşmasına neden oluyor. Uzmanlar; “Birlikte çok zaman geçirin ama her an birlikte olmayın. Kendinize de zaman ayırmanız ilişkiyi besler” uyarısında bulunuyor.

Çiftlere 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel öneriler

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel, aşk ve evlilik üzerine önemli bilgiler verdi. Uzun ömürlü aşkın formülünü veren Öztekin, ilişkilerde yapılması gerekenleri ve monotonluktan kurtulmanın yollarını anlattı.


Sahiplenme güdüsünden vazgeçin!

Bağlılık ve özgürlük sınırlarının iyi belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “‘Sen benimsin, ben seninim’ formülü ilişkiyi sonlandıran en etkili formüldür. İlişki mahkûmiyet alanı değildir. Her birey ilişkilerinde kendini gerçekleştirmeli ve birlikteliğini kendisi olarak sürdürmelidir” dedi.

Tüm yaşamda olduğu gibi ilişkilerde de değişim ve gelişimin kaçınılmaz olduğunun altını çizen Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Geçmişe takılı kalmadan, yeni durumlara uyum sağlama becerisi gösterebilmek ilişkiyi daha sağlıklı ve uzun kılar. ‘Nasılsın?’ diye sorun. Nasıl olduğunu sorup, gerçekten kendisini nasıl hissettiği ile ilgilenin. Ortak zevkler önemli. Ortak zevk alanları oluşturun ve geliştirin. Yapılan psikolojik araştırmalar, ortak zevkleri olmayan çiftlerin ilişkilerinin uzun ömürlü olmadığını ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

14 şubat sevgililer günü aşk evlilik ilişki sevgi hediye
14 Şubat Sevgililer Günü

Bütün zamanınızı birlikte geçirmeyin!

Kişilerin kendilerine zaman ayırmasının ilişkilerini besleyeceğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Birlikte çok zaman geçirin ama her an birlikte olmayın. Kendinize de zaman ayırmanız ilişkiyi besler. Böylece birbirinizi özler, konuşacak, paylaşacak daha çok şey bulabilirsiniz” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlişkide sevgi, saygı ve sadakat varsa güven oluşur. Sevmediğiniz biri ile uzun süre birlikte olamazsınız. Saygı duymadığınız birini de sevemezsiniz. Güven tek taraflı olmaz, her iki tarafında birbirine güvenmesi şarttır. Cinsellik ihmal edilmemeli. Aşkın en iyi aktarımı cinselliktir. Cinselliği ‘Olsa da olur, olmasa da’ yaklaşımı tatminsizlik olarak ilişkiye yansıyacaktır. Cinsel uyumu sağlamanın en iyi yolu da bu konuda açık açık konuşmaktan geçer. İlişkiyi ego savaşları haline getirmeyin. Siz rakip değilsiniz ve tartışmalarınız da kazanılması gereken yarışlar değildir. Tartışmada 3-0 öne geçtiniz ama ilişkiniz bitti. Geçmiş olsun.”

14 şubat sevgililer günü aşk evlilik ilişki sevgi hediye
14 Şubat Sevgililer Günü

Kıskançlık arttıkça ilişkinin süresi azalır

Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Kıskançlık sevginin ölçütü değildir. ‘Seven insan kıskanır’ yargısı yanlıştır” dedi. Kıskançlığın arttıkça ilişki süresinin azaldığını belirten Öztekin, “Kıskanç insanlar asıl kendilerini daha fazla seven ve özgüveni yetersiz insanlardır. Kıskançlık arttıkça ilişkinin süresi azalır” şeklinde konuştu.

Eşinizi suçlamayın

Çiftlerin birbirini suçlamasının ilişkinin sonunu getirdiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Eşinizi ‘Sen şöylesin, sen böylesin’ diye etiketlemeyin. Aşırı eleştirmeyin. Aşağılamayın. Bunlar varsa ilişkinin sonu göründü demektir. Partnerinizi, diğer insanlarla, ilişkinizi de diğer ilişkilerle kıyaslamayın. Partnerinizin değerini bilin ve ilişkinizin keyfini çıkarın. Düşüncelerinizi okumasını beklemeyin. Partneriniz sıkıntılarınızı kendiliğinden anlamaz. Zihninizi okuyamaz. Partnerinize duygularınızı anlatmadan, anlayışsızlıkla itham etmeyin. Yapmanız gereken, partnerinize hissettiklerinizi anlatmak” diye konuştu.


14 şubat sevgililer günü aşk evlilik ilişki sevgi hediye
14 Şubat Sevgililer Günü

Monotonluk sorunu yaşanan her ilişkide iletişim eksikliği vardır

Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, çiftler arasındaki iletişimin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Monotonluk sorunu yaşanan her ilişkide iletişim eksikliği olduğunun altını çizen Öztekin, “Birbiri ile açık, samimi ve dürüst iletişim temelinde konuşan çiftler, ilişkiyi monotonluktan kurtarmanın en büyük adımını da atmış olurlar. Sürekli karşı taraftan bir beklenti içinde olmayı bırakın. İlişki karşılıklı emek gerektirir. Sadece karşı tarafın sizinle ilgilenmesini ve size saygı göstermesini beklerseniz, ilişkiyi canlandırmak adına en ufak bir adım atmamış olursunuz. Hediye almak için özel bir gün beklemeyin. Pahalı şeyler olmak zorunda değil. Mutluluk, küçük detaylarda olabilir. Bunu yaparak partnerinizin nelerden hoşlandığını bildiğinizi, onu ne kadar iyi tanıyabildiğinizi ve değer verdiğinizi ona tekrardan belirtme şansı yakalamış olursunuz” dedi.

Evde birbirinizi eşofman ve şort ile görmekten sıkılmadınız mı?

“Kendinize daha çok özen gösterin” uyarısında bulunan Öztekin, “Her gün olmasa da evde yemek yerken erkek gömlekli, kadın da makyajını tazelemiş olarak masaya oturabilir. Sonra da birbirinize ne kadar güzel olduğunuzu söyleyin, bu hiç de zor değil” şeklinde konuştu.

14 şubat sevgililer günü aşk evlilik ilişki sevgi hediye

Sürekli aynı şeyleri yaptığınızı fark ediyorsanız, farklı aktiviteler yapın

Farklı aktiviteler yapmanın önemine değinen Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, tavsiyelerini şöyle sıraladı:

Birlikte yapabileceğiniz iki kişilik hobiler geliştirin. Örneğin satranç, tavla gibi iki kişilik oyunlar oynayabilir, puzzle tamamlayabilir, scrable oynayabilir hatta maket yapabilirsiniz. İlgi alanlarınıza göre bunları zenginleştirebilirsiniz. Hem eğlenceli, hem de baş başa bir şeyler yapabilmek için bir fırsat. Önemli olan birlikte bir şeyler ile uğraşmak.

Cinsel hayatınıza renk katın. Cinsellikte daha yaratıcı olun. Yatakta ya da yatak dışında. Partnerinizle bu konularda konuşmaktan çekinmeyin. İlişkinize heyecan katıcı fantezilerden yararlanın. Hafta sonlarını farklı geçirin.


Hafta içi uzun planlar yapmadan, sürpriz seyahatler yapın, kaçın bir yerlere. Birlikte spor, egzersiz yapın. Bisiklete binmek, birlikte spor yapmanın en keyifli tarafı. Hafta sonu sırt çantasına koyduğunuz yiyecek ve içeceklerle sahile ya da bir ormana atabilirsiniz kendinizi. ‘TV kapatma günleri’ belirleyin. Böylece birlikte daha özel vakit geçirmek için ortalama 4 saat kazanmış olursunuz. Televizyonu fişten çekin ve birlikte olağanüstü bir yaşama başlayın.

Şems’in ve Aşk’ın kırk kuralı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.