Yaz tatili için velilere öneriler: Savaşmayın, konuşun

Okullar kapandı bayram tatiline girildi derken yaz tatili etkisi çocuklarda pek hissedilmedi. Bu haftadan itibaren rehavete kapılmaya, ailelerle çocuklar arasında “zamanın iyi değerlendirilmediği” konusunda tartışmalar başlayabilir.

Yaz tatili için velilere öneriler: Savaşmayın, konuşun

Ancak aileler unutmamalı ki çocuklarınız 9 aylık rutin bir düzen içinden çıktılar. Haliyle yorgunluklarını atmaları için dinlenmeleri gerekir. Bu dinlenmenin ayarı karne sonuçlarıyla bağdaştırılmamalıdır. Karneleri değerlendirirken çocuğunuzun sadece derslerinin değil aynı zamanda okul süreci içinde yaşadığı arkadaş, aile, okul, öğretmenler ve kendi içinde yaşadığı duygu durumlarının da göz önüne alınması gerekir.

Başarı ya da başarısızlık sonuç değil, süreçtir.

Karne zayıf gelmişse direk ceza uygulamak yerine öncelikle bu zayıflıklar tespit edilmelidir. Çocuklarınıza ceza vereyim derken gerçekçi ölçütler konulmalı örneğin “bütün evden çıkmak yok, bilgisayar yok” demeniz inandırıcı gelmez. Onun yerine söylemlerini gerçekçi ve çözüm bulmaya yakın olmalıdır.


Karnesi iyi gelen çocuklara ise ödüller abartılmamalıdır. Çünkü karnem nasıl olsa iyi geldi diyerek sizden sınırsız ve sonsuz izinli olduklarını düşünebilirler.

Her iki durumda da anne ve baba tutarlı olursa çocuklar ile yaz tatilinde savaş vermekten biraz da olsa uzaklaşırsınız.

Günümüzün gerçeği internet ve bilgisayar oyunları için de tutumunuz aynı olmalıdır.

Buradaki en önemli husus onu yasaklamak ya da sınırlamalı, denetimi mutlaka sizde olmalıdır. Eğer çocuğunuzun çok fazla tablet ya da bilgisayar başında vakit geçirdiğini düşünüyorsanız ona alternatif yaratmalısınız. Mutlaka parka ya da dışarıya çıkarmalı, evde sohbet ortamları oluşturmalısınız.

Akşamları ertesi günkü planının ne olduğunu sorabilirsiniz. Böylece zamanını yönetmeyi de öğrenecektir.

Yaz tatili çocuğunuza sorumluluk verme, planlamayı öğretme ve onunla iletişim kurma açısından yeterli bir süredir.

Eğer sıkıldığını söylüyorsa bırakın sıkılmasına izin verin.

Onu hayal gücünü kullanmasına teşvik edin. Bir oyun, resim ya da yazı gibi kendini ifade edebileceği alanlara yönlendirin. Kendini keşfetmesine yardımcı olun.


Yaz tatili sürecini anne babalar çocuklarıyla iletişimde olmalıdır. Çünkü birbirlerini daha iyi tanıyan aile arasındaki bağlar güçlenir.

Çocukların yaz tatilini verimli geçirmeleri için 6 öneri


Burçak Özel
• Eğitim uzmanı, yazar, eğitim koçu • Kurucusu olduğu eğitim danışmanlık kurumunda ortaokul, lise ve üniversite hazırlık öğrencilerine derslerini destekleyici eğitimin yanı sıra bireyin kendini tanıması, verimli ve etkili ders çalışma yöntemlerini öğrenmesi, sınav kaygısı azaltılması, doğru meslek seçimi belirlenmesine yönelik danışmanlık hizmetleri vermektedir. • Öğrenciler ve veliler arasında köprü kurarak doğru iletişimi sağlayarak aile içi çatışmaları önleyici danışmanlık çalışmaları yapıyor. • TRT Haber ve diğer ulusal kanallarda eğitimle ilgili güncel gelişmeleri yorumlamaktadır. • Ankara Üniversitesi İLEF’te Yüksek Lisans tezini "Yeni Medya, Dijital Nesil ve Kimliklerin İnşası" konusu üzerine çalışıyor. • "Çocuğu Tanıma Sanatı" kitabının yazarıdır.