Bağımlılık yapan çok ilginç 6 alışkanlık

Bağımlılık deyince akla ilk gelenler sigara ve alkol olsa da aslında bilinmeyen ve onlar kadar hayatınızı olumsuz yönde etkileyen bağımlılıkları Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu’ndan öğrendik…

Bağımlılık yapan çok ilginç 6 alışkanlık

1- Akıllı telefonlar

Her zaman yanınızda bulunduruyor; birkaç dakikada bir kontrol ediyor, bir şeyleri okumak/görmek adına birlikte yemek yediğiniz insanları görmezden geliyorsanız, kabul edin siz artık bir akıllı telefon bağımlısısınız.

2- Kafein

Sabah uyandığınızda aklınıza ilk gelen kahve olabilir. Bunu bağımlılık olarak nitelendirmemek gerekir; ancak kahveyi azaltmaya çalıştığınızda endişe problemleri ve ciddi baş ağrıları yaşamaya başlıyorsanız bağımlısı haline gelmiş olabilirsiniz.


3- Çikolata ve Diğer Tatlılar

Çikolata ya da tatlı yerken keyif alıyor, ancak yedikten sonra suçluluk duyuyorsanız bir daha düşünmenizde fayda var. Yiyeceklerin içerdiği yüksek karbonhidrat yağları ve şeker beyninizde uyuşturucu etkisi yapar.

4- Alışveriş

Hepimiz hayatımızın bir döneminde gerçekten ihtiyacımız olmayan bir şeyler almış olabiliriz. Ancak alışveriş sizin için kendinizi ifade etme şekline geldiyse ve alışveriş yapmadığınız dönemde anksiyete problemleri yaşıyorsanız, buna ciddi finansal krizler de eşlik ediyorsa alışveriş bağımlılığı hayatınıza dahil olmuş demektir.

5- Bronzlaşma

Güneşe mi bağımlısınız? Güneş ışınlarının mor ötesi (UV) spektrumu vücudunuzda endorfin adı verilen kimyasal maddeleri serbest bırakır. Bronzlaştıkça kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz; ancak bu size güneş yanığı, kabarcıklar ve cilt kanseri riski olarak geri dönebilir.

6- Egzersiz


İyi bir egzersiz, aktivitenin kendisine bağımlı olmadığınız sürece bağımlılık yapmaz; aksine beyninizin öğrenmesine yardımcı olur ve iyileşmeyi hızlandırabilir. Ancak, eğer hasta ya da egzersize uygun olmadığınız halde inatla yapmaya devam etmek istiyorsanız bağımlılık problemi yaşıyor olabilirsiniz.

Çocuklarda tablet kullanımı bağımlılık gelişimine neden oluyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.