Türkiye’de inşaat sektörünün Mayıs’ta dibe vurduğu ortaya çıktı

Hazır Beton Endeksi 2018 Mayıs Raporu’na göre; ilk dört ayda inşaat sektöründe, geçen yıla kıyasla daralan işlerin mayıs ayında dip yapmasıyla sektördeki durgunluk kalıcı haleye gelmeye başladı.

Türkiye’de inşaat sektörünün Mayıs’ta dibe vurduğu ortaya çıktı

İlk dört ayda inşaat ve hazır betonda, geçen yıla kıyasla daralan işlerin mayıs ayında dip yapmasıyla sektördeki durgunluk kalıcı haleye gelmeye başladı. Buna göre Faaliyet Endeksi durgunluğa işaret ederken, Beklenti Endeksi aylar sonra negatif yönlü seyretti. Güven Endeksi’nin de gerilemesi ile tüm göstergeler, hazır beton ve inşaat faaliyetlerinde olumsuzluğa işaret etti.

Hazır beton sektöründe faaliyet, güven, beklenti ve bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi’nin değeri önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle son 2 ayda sınırlı hareketlilik gösteren Faaliyet Endeksi, mayıs ayında, son 16 ayın en düşük değerini göstererek yerini durgunluğa bıraktı. 4 aydan sonra ilk defa negatif tarafa geçen Beklenti Endeksi ve 2016 yılının ikinci yarısındaki seviyesine gerileyen Güven Endeksi hazır beton ve inşaat faaliyetlerinde olumsuz gidişata işaret etti.


Faaliyet Endeksi son 16 ayın en düşük değerini gördü

Hazır Beton Faaliyet Endeksi mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,3’lük düşüş gösterdi. Ankete katılan firmaların %13’ü mayıs ayında satışlarının arttığını belirtirken önceki aya göre satışlarında azalma olduğunu ifade edenlerin oranı %42 oldu. Alınan kayıtlı siparişlerde azalma olduğunu söyleyenlerin oranı %55 iken arttı diyenlerin oranı da yalnızca %10 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında tahsilat sürecinde bozulma olduğunu dile getirenlerin oranı %52, bozulma yaşanmadığını dile getirenlerin oranı %32 oldu.

Güven Endeksi son 10 ayın en dip seviyesine geriledi

Hazır Beton Güven Endeksi mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,5’lik düşüş gösterdi. Son 10 aydır düşük devam eden Güven Endeksi’nin mayıs ayı ile birlikte dip yapması sektörün güveninin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koydu. Ankete katılanların %30’u yeni istihdamda azalma olacağını düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise %3 oldu. Ankete katılan firmaların yalnızca %10’u tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü açıkladı.

Sektörün beklentisi bir önceki yılın aynı ayının altında kaldı

İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin mayıs ayı değeri bir önceki yılın aynı ayının %1,5 altında kaldı. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı %16 iken satışların azalacağını düşünenlerin oranı ise %48 oldu. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı ise %32 olarak gerçekleşti.

İnşaat sektörünü geliştirmeye yönelik alınan tedbirler çok yerindedir

Hazır Beton Endeksi Mayıs Ayı Raporu sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi’nin mayıs ayında, son 16 ayın en düşük değerini gördüğünü, Beklenti Endeksi’nin 4 aydan sonra negatif tarafa geçtiğini ve Güven Endeksi’nin ise 2016 yılının ikinci yarısındaki seviyesine gerilediğine vurgu yaparak sektörün tüm göstergelerinin, hazır beton ve inşaat faaliyetlerinde olumsuz gidişata işaret ettiğini söyledi.


İstenilen hareketlilik ortaya çıkmıyor…

İlk dört ayda inşaat ve hazır betonda, geçen yıla kıyasla daralan işlerin mayıs ayında dip yapmasıyla sektördeki durgunluğun kalıcı haleye gelmeye başladığını ifade eden Yavuz Işık, “İnşaat sektörünü geliştirmeye yönelik alınan tedbirler çok yerinde ve zamanlaması doğru olmakla birlikte istenilen hareketliliği henüz yaratamamıştır.

Bakanlar Kurulu kararına göre, 6 ay süreyle konut teslimlerinde %18 yerine %8 KDV uygulanacak olması, %4 olan tapu harcının %3’e indirilmesi ve son olarak ev kredilerinde bankaların yeni bir faiz kampanyası başlatmaları, boyutu bilinmeyen konut stoğunu hiç kuşkusuz azaltacaktır.

Ancak artan konut fiyatlarının bu etkiyi sınırlayacağı göz ardı edilmemelidir. 2018 yılının ilk 3 ayındaki yapı ruhsatı sayıları incelendiğinde, müteahhitlerimizin yeni inşaat yapma noktasında isteksiz oldukları net bir şekilde görülecektir.

Mayıs ayında hazır beton satışlarındaki düşüş, yeni inşaat yapımına başlamadıkları gibi müteahhitlerin mevcut işlerini tamamlama noktasında da yavaşladıklarını bize göstermektedir.


Müteahhitlik faaliyetlerindeki yavaşlamanın bariz bir şekilde ortaya çıktığı 2018 yılında 6 aylığına alınan bu tedbirlerin etkisi sınırlı kalabilecektir. Sonrasında, konut kredi faizlerinin yükselmesi ile birlikte ipotekli satışlarda keskin bir düşüş yaşanacaktır.” dedi.

Lüks konut kavramı yeniden tanımlanıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.