Binlerce yeni konut çürümeye terkedildi: Vatandaş evini istiyor!

Milyarlara mal olan binlerce yeni konut projesi çürümeye terkedildi! Deprem kapıda, kentsel dönüşüm sınıfta kaldı. Konut mağdurları evlerini istiyor. Bazı semtler konut mezarlığına döndü!

konut mağdurları

Binlerce yeni konut projesi çürümeye terkedildi: Vatandaş evini istiyor!

Deprem ülkesi Türkiye, bir yandan sürekli doğal afet ve depremlerle sarsılırken, bir yandan da yeni projelerle ekonomiyi ayakta tutmaya çalışıyor.


Kentsel dönüşüm seferberliği başladığından bugüne kadar ciddi bir ilerleme kaydedilemedi. Hatta bu konuda başarılı projeler, başarısız projelerin gölgesi altında kalmış durumda.

Deprem kapıda, kentsel dönüşüm sınıfta kaldı!

Büyük İstanbul depremi için sürekli uyarıların yapıldığı günümüzde eski ve çürük binalarda oturan milyonlarca insan varken, bir yandan da “atıl kalan yeni projeler ne olacak?” sorusu akıllara geliyor. Kentseldönüşümde sınıfta kalan İstanbul depreme çok da hazır görünmüyor. Fikirtepe ve Esenyurt en fazla mağdur yaratan iki bölge olarak ön plana çıkıyor.

Esenyurt konut mezarlığı oldu

9 yıl önce başlanan, çeşitli nedenlerden dolayı yarım kalan projeler, bu zaman zarfında çürümeye mağdurlar yaratmaya devam etti. Esenyurt bölgesinde tamamlanmış fakat teslim edilmeyen projelerden, yarım kalmış binlerce konut çürümeye terk edilmiş durumda. Milli servet niteliğindeki bu konutlar için atılmış herhangi bir somut adım bulunmuyor.

Binlerce konut mağduru evlerini istiyor

Fi Yapı Bahçeşehir, İnnovia, Ukra, Samsun Tower, Osmanlı İnşaat, Babil Kuleleri, Makrom Yapı vb. birçok mağduriyet yaratan firma bulunuyor. Zaman zaman seslerini duyurmaya çalışan konut mağdurları istedikleri sonuca bir türlü ulaşamıyor.

Konut mağdurlarından İ.Ç. konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“2009 yılında 39 bin peşinat kalanı teslimatta diyerek konut aldım. 2012 Mayıs’ta evler teslim edilecek kalan meblağ olan 79 bin + 14bin TL tapu ve abonmanlık parasını ödeyecektim. Proje çok hızlı ilerlerken sürekli kontrole gider inceleme yapardım. Aradan 1 yıl geçti sorunlar çıkmaya başladı. Belediye ile sürekli problem olduğunu duyuyorduk.

Sonunda proje mühürlendi. Fakat ödeme günü geldiğinde paranın tamamını ödeyerek tapuyu aldım. Süreç böyle gelişti. O gün bu gündür mağdur durumdayız. Evi aldığımda dolar kuru 1,5 TL civarıydı. Benim durumum da olan binlerce aile var. Kaç tane bakan geldi geçti hiç birisi sözünü tutmadı. Depreme dayanıklı evler çürümeye terk edildi çok yazık!”


“Esenyurt’un üzerinde lanet varmış gibi tüm devlet yetkilileri bu projelerden kaçıyor!”

Bir diğer konut mağduru A.Ç ise konuyla ilgili şunları söyledi:

“Yıllardır kira ödüyoruz. Sözleşmede projede gecikme halinde kira yardımı yapılır maddesi var. Fakat kimseden tek kuruş yardım alamadık. Evlerimiz ile ilgili hiçbir açıklama yapılmıyor. Devlet bu konutları TOKİ’ye devretse 1 yılda tüm sorunlar ortadan kalkar. Bunu neden yapmıyorlar anlamış değiliz. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, burada toplantı yaptı vesöz verdi. Fakat sadece sözde kaldı bir daha lafı bile geçmedi. İrtibat ofisi açmışlardı, o da 1 ay bile durmadan kapandı gitti. Esenyurt’un üzerinde lanet varmış gibi tüm devlet yetkilileri bu projelerden kaçıyor.”

Kredi borçları yüzünden ailesi dağıldı!

Konut mağdurları arasında öyle hayat hikayeleri var ki, konut mağduru olduktan sonra kimi insanların ev değil de hayal satın aldığı ortaya çıktı. Makrom Yapı mağdurlarından S.K ise başlangıçta çok mutlu olduklarını fakat ev yerine koca bir hayal satın aldıklarını öğrendiklerinde ailesinin dağıldığını göz yaşları içinde anlatıyor.

20 yıllık mağdurlar var!

Konut mağduriyetleri bakıldığında sadece Esenyurt ve Fikirtepe’de değil İstanbul’un hatta Türkiye’nin birçok noktasında var. N.A. isimli vatandaş babasının 20 yıl önce Kayabaşı’ndan aldığı dairelerine hala kavuşamadıklarını binaların çürümeye terkedildiğini anlatıyor. 8 Daireleri bulunan projenin akıbetinin ne olacağını bilmediklerini söylüyor.

Bugün sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan konut mağdurları zaman zaman Ankara’ya giderek sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyorlar. Bu konuda haklarından vazgeçmeyeceklerini dile getiren konut zedeler devletin bu konuda hiçbir işlem yapmayışına tepkililer. Esenyurt’un şimdiki belediye başkanı da dahil kimseden destek göremediklerinden yakınan mağdurlar, son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yolunu tutacak gibi görülüyor.

“Vatandaş, mağduriyetlerine çözüm bulamıyor”

EHA’ya konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Turyap Kurumsal Satış ve Pazarlama Müdürü Alper Perçin, yaşanan mağduriyetlerle ilgili şunları söyledi:

“İstanbul’da yaklaşık 100 bin konut mağduru var. Bunların büyük çoğunluğu Fikirtepe ve Esenyurt’ta bulunan inşaat projelerinden dolayı mağdurlar. Çoğunun tapusu var ama evleri yok. Mağdur olan yükleniciler de var. İnşaat firmaları arasında TMSF’ye devrolan, konkordato ilan etmiş, iflas etmiş olan firmalar var.

Burada mağdur olan vatandaşlar, mağduriyetlerine çözüm bulamıyorlar. İnşaatların ne zaman tamamlanacağı tam olarak belli olmadığı için kimse bu evleri satın almak istemiyor. Zor durumdaki ev sahipleri çok düşük satış fiyatlarına evlerini satıyorlar.


Bu evleri satın alan ve satmak isteyen vatandaşlar dikkatli olmalılar. Ev alırken ya da satarken bu tarz mağduriyetler yaşamamak adına Profesyonel Gayrimenkul Danışmanlarından destek almalılar.”

Trendyol 6, 7 ve 8 Ekim indirim günleri: Hangi markalarda indirim var?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.