Joe Biden Türkiye’ye gol atmaya mı hazırlanıyor?

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’ye halen herhangi bir dönüş yapmadı. S-400 krizi, Halk Bankası davası, Suriye’nin kuzeyindeki terör sorunu, Doğu Akdeniz sorunu, Türkiye’nin Rusya politikası, Yunanistan ile yaşanan son dönem problemler… ABD ile Türkiye ilişkileri nereye gidiyor?

joe biden

Joe Biden Türkiye’ye gol atmaya mı hazırlanıyor?

AKP iktidarının işi önümüzdeki süreçte o kadar zor ki, içinden çıkılmaz bir yola giriyor. Hem iç politikadaki ekonomik gelişmeler hem de dış politikadaki sorunlar bir girdaba dönüşüyor.


Joe Biden başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Türkiye’ye dönüş yapmadı. İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesine rağmen Türkiye’ye hala dönüşte bulunmadı.

Şunu söylemekte fayda var: Biden daha çok Ermeni ve Rum lobilerine yakın bir lider. Hatta Biden, Türkiye’ye daha önce geldiğinde Fener Rum Patrikhanesi‘ni ziyaret eden ilk ABD Başkan Yardımcısı olmuştu. Sadece bu bile Türkiye’ye nasıl bakacağını gösteriyor aslında.

ABD ile Türkiye arasında yaklaşık 70 yıldır ‘stratejik ortak’lığı, Obama’nın deyimi ile ‘model ortak’lığı sürmekte ancak son yıllarda yaşanan siyasi gelişmeler şu anki ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in söylemiyle ‘sözde müttefik’ kavramına dönüştü.

Joe Biden, Trump gibi kişisel ilişkilerinden dolayı Türkiye’ye yumuşak yaklaşmayacak; ki, Trump bile bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a içeriği ağır bir mektup yazmıştı.

Biden’in kadrolarına seçtiği kişiler de Türkiye’ye muhalif insanlar. Biden’ın şu an ki sessizliği fırtına öncesi sessizlik diyebiliriz.

ABD ile Türkiye arasında çok ciddi sorunlar var.


S-400 krizi

ABD, Türkiye’ye bu sorundan dolayı yaptırım (CAATSA) kararı aldı. 12 maddelik bu kararın birkaç maddesi var ki, şu an felç olmuş Türk ekonomisini öldürecek boyutta. Biden’ın insafına kalmış bir durum var ortada.

S-400 kararı ekonomik boyutu dışında Türkiye’nin Ruslara yakınlaşması boyutu da var. Bu da onlarca yıldır “çevreleme politikası” ile Rusya’yı, Asya’da yalnızlaştırmaya çalışan ABD’nin asla hoşuna gitmiyor.

S-400, ABD ile Türkiye arasında çok boyutlu bir anlam taşıyor…

Türkiye ile ABD arasındaki Halk Bank davası da 2021 yılında Türkiye’nin ağır bir ceza almasıyla sonuçlanabilir. Bu davanın Türkiye aleyhine sonuçlanması durumunda Türkiye’nin ekonomik anlamda Batı ile ciddi sorunlar yaşayabilme durumunu ortaya koyabilir.

Sadece bunlar da değil!

Türkiye’nin Yunanistan ile yaşadığı sorunlar… Libya ile anlaşma yaparak Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz çalışmaları… Rumları seven bir Biden’ın bu gelişmelere sıcak bakmasını beklemek akıl dışı olacaktır.


Ayrıca, Türkiye’nin hoşuna gitmeyen; ABD’nin, Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın uzantıları ile ortak hareketi de Biden yönetimi ile Ankara arasında daha büyük sorunlar ortaya çıkarabilir.

Doları ABD Başkanı Joe Biden mı ateşleyecek?


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…