ÖTV zammı ile güncellenen araba fiyatları: Teşvik yerine zam!

Elektrikli araçların ÖTV oranlarında yaşanan artış, etiket fiyatlarına yaklaşık yüzde 40 zam olarak yansıyacak. Diğer ülkeler elektrikli otomobil satışlarına teşvik verirken, Türkiye’de yüzde 400’e varan ÖTV zammı getirildi. Yerli otomobil markaları TOGG ve Günsel de henüz yola çıkmadan vergi artışı görmüş oldu!

Teşvik yerine zam: Yeni ÖTV zammı ile güncellenen araba fiyatları

ÖTV zammı ile güncellenen araba fiyatları: Teşvik yerine zam!

Elektrikli otomobillere uygulanan özel tüketim vergisinde ( ÖTV) değişikliğe gidildi. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni oranlara göre, sadece elektrik motorlu olan araçların ÖTV oranlarında değişiklik yapıldı.


Buna göre, motor gücü 85 kWh’ı geçmeyen elektrikli otomobillerin ÖTV oranı yüzde 3’ten yüzde 10 çıktı. Motor gücü 85 kWh ile 120 kWh arasında kalan elektrikli otomobillerin ÖTV oranı ise yüzde 25 olarak belirlenmiş durumda. Bu gruptaki araçların ÖTV oranı son düzenleme öncesi yüzde 7’ydi.

Yapılan değişiklikler ile birlikte, daha önce yüzde 15 oranında ÖTV uygulanan motor gücü 120 kWh geçen elektrikli otomobillerin yeni ÖTV oranı ise yüzde 60 oldu.

550 bin liralık artış!

Türkiye’de elektrikli otomobil pazarında sayı olarak lüks segment otomobillerin ağırlığı bulunuyor.

• Bunlardan Porsche‘ın Taycan modeli üç farklı versiyon ile satışa sunuluyor. Aracın 4S isimli giriş versiyonu 390 kW, Turbo isimli orta versiyonu 500 kW ve Turbo S isimli üst versiyon 560 kW güç üretiyor.

Tüm Taycan versiyonlarının ÖTV’si yüzde 15’ten yüzde 60’a çıktığından modelin fiyatında yaklaşık yüzde 40 kadar artış yaşanacak. Geçen ay Taycan’ın fiyatının 1 milyon 450 bin TL civarında olduğu göz önüne alındığında, aracın fiyatında en az 550 bin TL’lik artış yaşanacağı sonucuna varılabilir.

porsche taycan turbo s all electric

BMW iX3

• BMW‘nin iX3 modelinin gücü ise 210 kW olarak belirtiliyor. Nisan ayından itibaren Türkiye’de yollara çıkacak aracın fiyatı 870 bin TL olarak açıklanmıştı.

BMW iX3 yorumları ötv zammı

Fakat, elektrikli otomobilin yeni ÖTV oranı yüzde 60 olarak belirlendiğinden, daha bayiye gelmeden iX3’ün fiyatı 300 bin TL’den fazla artmış oldu.

Jaguar I-Pace

Jaguar I-Pace

• Jaguar‘ın elektrikli SUV modeli I-Pace’in gücü de 298 kW olarak açıklanıyor. Bu elektrikli otomobilin ÖTV’si de Taycan gibi yüzde 60’lık dilime girmiş duruma.

Dolayısı ile I-Pace’in fiyatında da yüzde 40’a yakın artış meydana gelecek.

Mercedes-Benz EQC

• Mercedes-Benz‘in geçtiğimiz aylarda Türkiye’de satışa sunduğu yüzde yüz elektrikli modeli EQC’nin motor gücü 300 kW olarak açıklanmıştı.

Mercedes-Benz EQC

Bu otomobilde diğer premium rakipleri gibi yüzde 60 ÖTV dilimine girerek fiyatında yüzde 40 kadar artış yaşayacak.

Mini Electric

Türkiye’de satılan bir başka yüzde yüz elektrikli otomobil de Mini‘nin Electric modeli.


mini electric yorumları ötv zammı

Bu aracın motor gücü 135 kW olduğundan, ÖTV’si de yüzde 15’ten yüzde 60’a yükseldi. Dolayısı ile bu aracın fiyatında da yüzde 40’a yakın artış olacak.

• Renault da elektrikli otomobil satışı gerçekleştiren markalar arasında bulunuyor. Fransız markanın Twizy modeli 13 kW gücünde bir motora sahipken, Zoe modeli ise 80 kW gücündeki motor ile satılıyor.

yeni renault zoe yorumları

Her iki otomobilin de yeni ÖTV oranı yüzde 10 olacak. Bu otomobillerin fiyatlarında da yüzde 7 kadar artış bekleniyor.

Yerli otomobil yola çıkmadan vergi artışı gördü!

Habertürk’ten Yiğitcan Yıldız’ın haberine göre, yapılan ÖTV değişikliği ilk bakışta sadece ithal elektrikli otomobilleri etkilemiş gibi duruyor. Geliştirme çalışmaları devam eden ve 2022 yılı sonunda yollara çıkması beklenen Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) üreteceği yerli otomobil, ilk etapta SUV karoser ile Gemlik’teki fabrikanın bantlarından inecek.

Yapılan açıklamalara göre, TOGG‘un geliştirdiği yüzde yüz elektrikli SUV’un arkadan itişli (RWD) versiyonları 200 beygir, tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sunan versiyonları ise 400 beygir güç sunacak.

togg ötv zammı

Beygir gücünü kW’a çevirdiğimizde, arkadan itişli versiyonun 149 kW, dört tekerlekten çekişli daha güçlü versiyonun ise 298 kW gücünde olduğu görülüyor.

Yerli otomobilin bu haliyle tüm versiyonlarının yüzde 60 ÖTV dilimine gireceği söylenebilir.

Öte yandan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yerli ve milli otomobili Günsel de yüzde yüz elektrikle çalışan bir otomobil.

günsel kktc yerli otomobil

2021 sonunda satışına başlanması hedeflenen aracın motor gücü 140 kW olarak açıklanıyor. Dolayısı ile, Günsel de TOGG gibi elektrikli otomobiller için belirlenen en üst ÖTV dilimine girmiş durumda.

Diğer ülkeler teşvik veriyor

Türkiye’de elektrikli otomobillerin vergisinde artış yaşanırken, dünyada ise tam aksi bir durum söz konusu. Özellikle Avrupa’da birçok ülke kentlerdeki hava kirliliğini azaltmak adına sıfır emisyon üreten elektrikli otomobillere çeşitli teşvikler veriyor.

Avrupa’da elektrikli otomobillerin en yoğun kullanıldığı ülkelerin başında gelen Norveç’te, elektrikli araçlara yüzde 25 oranındaki KDV uygulanmıyor. Bu sayede üretim maliyeti daha yüksek olan elektrikli otomobiller, ülkedeki içten yanmalı modeller ile benzer fiyatlara alıcı bulabiliyor.

Almanya’da ise yüzde yüz elektrikli otomobil alımlarında 4 bin Euro’luk devlet desteği veriliyor. Ayrıca bu araçlardan 10 yıl boyunca taşıt vergisi alınmıyor.

Otomobillerin emisyon değerine göre vergilendirildiği Fransa’da, elektrikli araçların fiyatının en çok yüzde 27’sine kadar devlet desteği veriliyor. Ülkedeki elektrikli otomobil alıcıları toplam 8 bin 500 Euro’luk  teşviklerden yararlanabiliyor.


Dünyanın en büyük otomobil ve elektrikli otomobil pazarı Çin’de işe elektrikli araçlara 2 bin 400 ile 3 bin 300 Euro arasında değişen tutarlarda indirim uygulanıyor. ABD’de de elektrikli araç alıcıları 7 bin 500 dolarlık vergi indirimi alıyor.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Araç ÖTV oranlarına büyük zam!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.